Ahad, 17 Jun 2012

Ayah....Khairudin b. Mohd Daud

Semalam aku tengok kat facebook.....ramai je wish hari bapa....
Aku was2 nak sambut hari bapa ni tapi aku nak cerita pasai ayah aku gak!
Lagi2 pas aku dengar hot fm pagi tadi....Hukuman bapa pada kita tyme kecik2 dulu2

17 Ogos 1957.....maksudnye nak masuk umur 55 sudah...
Sejak2 andropause ni ayah banyak bebel dan beremosi.......lebih dari emosi ibu pulak
Bila dia rasa anak sume dah beso tapi tak bergune2 lagi....buat dia makin risau
Lagi2 aku yang tak beguna ni......dah la pemalas....tak kawen lg......adoi
Tahun depan ayah dah nak pencen.......... dia risau.....adek aku sorang lagi tak pas Politeknik
Gaji aku pon..........last2 berharap pada gaji ayah kan.........

Ayah nak usehekan kolam ikan kat tanah kebun di Bentong,
so aku berhajat nak kumpol duit nak beli tanah adek2 ayah........
aku nak capai gak la impian dia nk buat kolam ikan tu......
even aku tau tanah kat situ susah nak buat kolam.....
Aku anak ayah........so aku tahu dan nampak impian dia tu...............
Adoi ni masalah aku......

Setiap kali aku mengamok atau merajuk dengan ayah......
mesti aku teringat.........dulu kecik2......mane ayah pergi aku mesti nak ikut....
Kalau dia buat wiring tengah malam pon aku ikut.......
masuk hutan ke......mandi sungai ke.......
dan yang paling aku ingat......sampai darjah 3 ke 4.....
ayah akan teman aku makan setiap hari waktu rehat...
kalau ayah aku tak datang ade meeting ke......keluar keje field ke
aku tepon nangis2 pastu aku akan ponteng sekolah...merayau2 dalam opis bapak aku
Sek.Ren. Taman Seri Gombak dengan Telekom Gombak dekat je......
situ la aku selalu lepak.....

Ayah aku pernah je pukul aku teruk2 dulu........sebab aku ni suke melawan
derhaka kan! hahhaahahah
Tapi aku syukur skung aku jadi manusia la....
Perangai buruk aku takde kene mengena ibu ayah aku....

Sekarang ni.......kalau orang tanye aku....lelaki idaman aku??
Macam ayah aku! Aku nak cari lelaki kampung....dan boleh masak lemang dengan ayah aku
boleh buat kolam idaman ayah......boleh masuk hutan.....boleh mancing ikan besar2....
yang boleh buat kolam ikan ayah aku!!!!! dengan pondok dalam kolam...
boleh repair semua barang dalam rumah....boleh panjat tempat tinggi walaupon ayah aku gemok
boleh teman aku.....kalau aku sakit......boleh bagi aku pergi korea.......
boleh teman aku g mandi sungai...karen ikan...boleh masak.......boleh BERHARAP lah!!!!!!!
boleh bawak ayah ibu aku g HAJI...........huhuuhu

Aku tau laki camtu tak de dalam dunia......kalau ade pon sure tak nak kat aku!
aku tau ayah aku risau sape la nak kat aku ni! Kalau dulu yang die nampak....
yang datang umah aku cina je........aku tau dia risau....tapi jangan risau dah,....
pas ni orang MELAYU je datang umah aku!!!! insyAllah.......

isk....isk....sedih lah kang aku cerita tentang ibu lagi aku meleleh

kbye........aku kat opis tak leh upload gamba ayah aku yg ensem (25 tahun yang lalu) nanti la aku upload!

Tiada ulasan: