Isnin, 18 Jun 2012

Zabedah Binti Hj Jaafar .....45 tahun sudah!

19 Jun 1967........45 tahun sudah ibu aku!
Umur aku 24 tahun........haaaaa mude gak la kan!

Semalam aku dok cerita tentang ayah aku.........arini ibu pula
Ok........kalau anak perempuan mase kecik2 dia memang rapat dengan ayah
pastu bile dia naik remaja........kepada ibu lah dia akan rapat semula......
aku perhatikan....anak perempuan ke anak lelaki same je.......

Ibu ni perangai dia lebih kurang aku......
Terlebih emosi......cume kesabaran dia tu lebih dari aku skit.....
Dalam masa yang muda dia menjadi ibu maka banyak mende dia tak leh buat
Mesti die jeles aku pakai baju merepek2.........
Lepak dengan geng2..........terkinjal sane sini.....
Tengok movie......nak makan besh2....

So ibu aku ni bertuah dia kawen awal.......maka
anak2 dia la yang patut belikan die baju lawa2....
dan makan besh2.....tapi malangnya....aku maseh gagal buat mende tu
sbb sejak aku mengumpol duit ni....aku selalu PAU duit ibu pulak!
Pe kes derhaka aku!

Cakap pasal derhaka.....aku paling banyak buat ibu menangis....
aish.......... nak buat cmne....dah aku ni degil....anak aku sure lagi derhaka dari aku!
ya Allah jauhkan!

Walaupon aku selalu bergaduh dengan ibu........
ibu lah yang selalu ade susah senang aku!....tyme aku gaduh dengan kawan.....
kawan aku pulaukan aku.......dia yang selamatkan aku....
tyme aku putus chenta ke......walaupon aku tak pernah bagitau dia pasai kisah hidup aku tu
dia yang selamatkan aku.....bukan dengan molot die je.....
dengan tengok dia jadi ibu......aku dah boleh insaf HAHAHHA

Nasib ibu tak secerah ibu2 yang lain........
Aku yang berumur 24 tahun masih macam remaja belasan tahun...
yang tak boleh berdikari.......anak2 orang semua dah kawen dan sudah ada anak
Tapi aku dengan yakin ...aku mewarisi bakat memasak...aku ni pemalas tapi kalau masak...
aku campak ape pon sedap....dan aku cepat belajo...setakat ni masak berat2 aku lom try sorg2
tp aku yakin......rendang aku pon sesedap ibu! YAKIN hahahah (serius bodoh)

Kalau ibu cerita tentang susah2 dia dulu.........aku mesti meleleh.....
Aku pon tak tahu nk buat ape nak bg die happy........ nak hantar die g haji?? duit dah cukup....cume seruan dari pihak tabung haji belom lagi......aku tak de duit banyak nak belanja macam2.... so aku harap dia dapat menantu kaya la.....tu je kot boleh buat dia senyum sampai telinga.......dulu die ingat dia akan dapat menantu cina....tapi aku ni kan loser...mungkin pas ni die dapat menantu yang terbaik!!!!!!!!!! insyAllah

Hari ni besday ibu....ayah ambik cuti dan bawak dia pergi memancing! hahahahha
Gilelah....kalau orang sure bawak g melancong dan beli adiah mahal2.......
tapi ayah dan ibu lain tastenya........mana tau arini dapat siakap besar.....
3 rasa siakap lah hari ni...

Sebenarnye nak cerita banyak pasai ibu ni........ aku rase 3 post pon belum tentu habis,......
Pasai ibu dan ayah ni cerita dia tak akan habis sampai habis hayat aku di dunia...
kalau umur aku panjang....aku akan cerita tentang ibu ayah aku kat anak cucu cicit peot sume....
Aku nak beli album.....dan cuci gamba kami......

akhir kata......doaku hari2...
Ya Allah ampuni dosaku dan dosa kedua ibu ayahku...
Murahkan kami dengan rejekiMu agar mereka lepas hajat nak pergi Haji...
Panjangkan umur mereka...dan jauhi mereka dari sebarang bahaya....amin.

Gamba ibu tangkap ikan beso tu nanti2 aku upload!

2 ulasan:

alinac lover berkata...

best la masih ada ibu.. yong ni x sebaik nasib nadey..

nadey berkata...

yong jangan cakap cmtu....sedih lak!
yong kuat..........
yong lah ibu!
Alfatihah untuk ibu yong....smuga Allah swt tempatkan dia di kalangan org2 solehah