Ahad, 17 Februari 2013

KOREA: Budget travel (Winter), Day 2 Shopping di Gwang Jjang, Dongdaemun

Hari Kedua yang excited, tengahari kawan aku Yan dan Nisa nak pergi airport sebab dorang nak sambut ketibaan Kim Hyun Joong. Maka pagi dorang teman kami ke Gwang Jjang. Sebelum tu kami singgah makan bubur kat satu kedai best ni....recommended sebab ni kedai bubur seafood. Kami dok sebut kkogi anmokgo yang bermaksud saya tak makan daging tapi orang sana tahu, nampak je yang bertudung ni dorang tau muslim tak makan babi dan daging (tak sembelih kan). 
 
See, masa ni aku belum beli jumper, aku pakai sweater 7 tahun yang lepas dan jumper sleveless dari bundle Malaysia
Yan 
Kak Nisa
Zaira
Yan, Nisa dan Zaira order bubur seafood manakala aku order Bubur kacang merah...sedap lagi bubur dorang dari aku kan....isk..isk.... 
Kami dari Jongno3ga...berjalan sampai lah ke Dongdaemun dalam 15 minit jugak lah. Dalam perjalanan ke Dongdaemun, area hostel aku tu ade gerai-gerai kecik bukak disitu lah aku berjumpe dengan sarung tangan aku rm3 = 1k won
Macam agak sakai muke aku ABAIKAN 
Banyak gile tempat kami singgah, Dongdaemun market, area2 situ la...GwangJang Market, Dongdaemun Shoppng Complex, Pyonghwa Clothing Market dan sekitar tu lah. Kat situlah aku bertemu dengan jaket hitam anggun aku ni....see berubah penampilan kan....
Muke skema tahhi dan jakun!

Hari kedua ja aku dah shopping gile babis, aku beli Korean Silk untuk baju raya aku dan ibu, baju arnab, bantal 1 family aku,

Baju raye 2013 hokey

Alamak lupa nak ambil baju arnab yang aku beli tuh!

Tengahari gitu Yan dan Nisa meninggalkan kami berdua, seyes aku kan manje selalu bergantung dengan orang. Kami berdua gagahkan diri merayau cari makan dan jumpe dengan ajumma bibimbap sedap yang dalam episod running man dengan queen tu. 1 mangkok 5000 won kongsi 2 orang. Ajumma tu garang dia suruh aku makan semangkuk seorang. Seb baik sedap gilos dan segelas air teh panas buat aku rase best gile tanpa menghiraukan ajumma tu!
Pas makan jalan-jalan lagi
 
Nak beli pelbagai jenis patern kain nk buat baju, seluar ???? Sini memang terbaik. Selama ni aku tengok dalam movie je kan....bile tengok sendiri memang WOW giler aku rase 1 floor beratus kedai yang lebih kurang sama. 
 
 
Ya!!!!! Pororo immida!!!!

Lepas makan kami merayau lagi, dalam Dongdaemun market tu banyak gile kedai jual macam2, Zaira pulak gila kain renda2 ni....murah dan cantik gilos berbanding dengan harga dan kualiti Malaysia memang heaven la dia shopping sini. Dalam beg atau poket standby MAP dan kami terus berjalan ke hostel dengan bahagia!

Lepas selesai hajat shopping, kami mencari arah balik dengan selamat. Malam pulak, kami hanya memasak nak jimat duit shopping kate aku! LOL
Nasi instant 1000won...kalau beli kat Lotte Mart boleh beli banyak dan murah!

sardin
 telur cendawan YAN
NyumNyum.....kelebihan makan jemaah adalah nikmat yang tak terungkap dan cukup2je makanan yang ada. 

Sekian!



7 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Assalam. mahal x dik beli jacket kat sana? akak nak pegi awal dec ni, inshaaAllah, igt nk beli jacket kat sana je.

Siti Nadey berkata...

seyes murah....
kalau beli kat msia mungkin berkali ganda....kecuali beli kt bundle...
sebelom sy pergi, sy just beli baju sejuk tu kat bundle.....dan pkai sweater 2 lapis...sbb sy dh survey kebnyakan baju memang murah kat sane....kwn sy beli yg biase pon dah rm200++ ...saya nego harga die 30k won so dalam rm90 je

Tanpa Nama berkata...

NADEY..
JACKET PLUS SIZE BYK X?SY NK PEGI MID DEC NEH..KALU XPAKAI LONG JOHN MMG BLEH SURVIVE EKK..KITA SAMA SAIZ LA AWAK..TP SY BUM BUM LAGI..EKEKEKE..
-EMY-

Siti Nadey berkata...

EMY

seyes ade....cakap namja size....saiz lelaki...so ade je...jangan risau mesti ada!!! hwaitinG!!!

Tanpa Nama berkata...

TQ NADEY..:)

XDELA SSH ATI SAYA SBB IGT XDE SAIZ BESAR2 TUK WINTER JACKET KT SANA..SY IGT NK CARIK KT MYEONGDONG JE MASA SAMPAI FIRST DAY NNT..AWAK BELI KAT BGNN DEPAN KWANGJANG EKK..

-EMY-

Tanpa Nama berkata...

Boleh share bundle utk winter coat tu ade dekat mana ye ? Area kl selangor ke ?

Siti Nadey berkata...

Yang sleeveless sy pakai tu ke?
Saya beli kedai bundle gombak. Kat greenwood ni banyak kedai minang bukak bundle. Banyak juga jaket berkualiti.

Selamat mencari