Rabu, 20 Februari 2013

KOREA: Budget travel (Winter), Day 3 Ehwa U, Yonsei U, Hondae

Hari ketiga masih lagi dalam keadaan excited macam cipan. Kami bangun agak lewat jika nak banding dengan waktu bekerja Korea, kami bergerak ke Universiti hari ni. Kawan aku cakap area universiti ni banyak gerai shopping murah-murah.
Jarang aku jumpe kucing liar kat Korea, ni pon die sombong tapi still tegur kami!
Of course la model kita yg bergambar
Sekitar laluan ke Ehwa Uni.
 


Pertama, kami pergi ke Ehwa Women University. Ya Allah sangat la cantik tetapi sebelum sampai kami serbu kedai etude house....shopping makeup kan.....

Allah je la yang tahu betapa cantiknya universiti dorang. Pastu aku boleh pulak cakap, kalau aku dapat U ni sure aku tak ponteng kelas....boleh caye? Tahhi lah


Sawan sebab nampak kedai makeup, Yan sawan sebab die banyak kene beli tok ahli club die, aku lak...UNTUK HAKU LA

See....aku wanita sejati hokey...aku suke gak pakai makeup! Certain barang memang berbaloi beli kt Korea sebab murah!

bacaan roman yang berbunyi, E hwa yo ja dae hag gyo,...
Maaf Zaira aku tak tahu nape ko buat muke macam tu....
Kak Nisa
Yan, presiden kami lah....uolls
Ok Zaira terbang!
dari jauh macam Teletubis!!!!!!!
Nape aku excited sampai angkat kaki?

Kami bergerak ke Yonsei, hanya berjalan kaki. Biasalah jika berjalan kaki mata dok usha gerai-gerai maka kami berhenti di kedai wafle yang sodap giler. Jalan-jalan lagi nampak pulak tteoboki adui sedap ya rabbi!


Sampai di Yongsei Universiti kami jalan terus dan cari spot nak ambik gamba, separuh je perjalanan ke dalam maka kami berhenti. BESAR gile hokey. 
 Muke kompiden pelajar kan
 
Aku maseh lapar sampai nak makan salji! Wadehell
Bersama presiden ahahhahahahahhaha
See....name backpackers....maka semuanya sendiri!
Aku suka sangat gamba ni!

Selepas penat bergambar kami mencari stesen subway malangnya stesen tu tak pergi Hondae. Yan dan Nisa pulak tengah serabut nak kejar masa nak join tengok penyanyi Indie Korea perform, Lunafly~~~
Kami cepat-cepat mencari teksi....memang mudah dapat teksi kat Korea Bergantung pada tempat la...kalau tempat tu dekat dengan destinasi korang guna teksi berbaloi tetapi jika jauh perjalanan naik subway paling murah.

Too Cool For School...alat kosmetik yang bakal menjadi hasil pengumpulan makeup aku...memandang sudah ada branch di Bangsar, info dari Yan
Seriously, barang2 makeup die COOL gila, lipstick, eyeshadow dalam bentuk crayon....so leh la pakai makeup ni sambil dengar lagu G-Dragon- Crayon

Paling kelakar, aku pkai eyeshadow wane puteh kat bibir...aku ingat gincu kan...last2 kene gelak ngan orang kedai! BAIKLAH AKU BODOH
Sampai je di Hondae, kami mencari restoran Dal.com. Agak payah sebab satu bangunan sampai berpuluh-puluh kedai maka jalan paling mudah adalah cari Information Centre. Dorang akan print map dan tunjuk kat kita....Malaysia ade? ade tapi tak banyak macam kat Korea.
 Ini antara servis yang terbaik, banyak tourist informer kat daerah2 kat Seoul. So, kalau sesat cari info center ye...memang banyak!
 Biase lah Yan, the best thing jalan ngan die....die selalu hasut aku suh beli jajan macam ni! Ni roti gula merah!...sedap, garing!

Akhirnya kami jumpa jugak Dal.com....kagum sebab rase macam dalam movie weh....sementara menunggu Lunafly perform kami order waffle cream ni dengan air. Kami kongsi berempat....memang boleh jimat even makanan tu mahal.
 
Lunafly : Indieband Korea, dorang datang Malaysia bulan March 2013 tak silap aku!
Sumpah aku mane la kenal Lunafly ni tapi bile artis die lalu depan muke aku....dazzling ok...aku speechless sebab semua ensem gile tuuut....bila start je nyanyi hambek ko aku diam dan usha je dorang....bile sambil nyanyi dan senyum pada aku....aku terus nosebleed!!!!!!!!



Pas settle semua aksi berdarah hidung kami terus LAPAR.....kami cari kedai seafood dan makan sotong pedas ni,.,......sedap tapi masa 1st ajusshi tu letak mangkuk depan kami dia letak chili paste dan campak semua seafood.....tak de air pon. Bila api bukak, air dari seafood keluar .....haaa jadi la ini...sedap!


 Cube perhatikan mamat korea yang interframe dalam gamba kami!!!! dems!
Pas kenyang, kami nak cari restaurant HAHA running man tapi kawan aku semua dah penat. ok kempunan aku! Kami balik dengan dengan kepenatan dan aku kehampaan.
 Tengok muke aku yang hampa! LOL padahal penat! Nampak ajjumma sebelah aku...tengah main game tu! haaaa
 Aku jumpe ni! kt dalam train!....BABI HOT ISSUE?
Balik dari Hondae, aku dah tak larat tapi Zaira, Yan n Kak Nisa nak cari barang lagi, maka dorang jalan-jalan area hostel kami dan bawak balik ni! Tteoboki......SEDAP & PEDAS!!!!!!!!!


ok sambung lagi nanti!

7 ulasan:

Capo Grande berkata...

peminat Haha gak ke??? lalalala

Jom jengah blog saya ;-)

Siti Nadey berkata...

minat semua :)

Tanpa Nama berkata...

salam,sis.seronok tgk ur pic..x sabar nak ke sana...sis tinggal kat mana yer kat sana???..that time brapa celcius????
barang etude kat sana murahnyer murah macam mana???

Siti Nadey berkata...

salam.....xsaba pergi sana? pergi bila??? mase ni dalam -3 lebih kurang la.....memang sejuk die ya rabbi....kalau pergi tyme winter sedia mental fizikal gituw ayat akak....hahahahahhaha
brg etude lebih kurang la....tengok jugak tp overall murah....plg best die nye mask la....sume rm3 = 1kwon....seyes murah gile kalo kat kl....harga double :)

Tanpa Nama berkata...

lambat lg kak..hahah bulan nov in sya Allah..time tue x sesejuk akak kot..sy memg guna etude..so klo murah haruslah memborong..hehehehe..

Siti Nadey berkata...

NOVEMBER winter dah kan....ke still autumn??? gile la best

Nawal berkata...

mamat2 korea yg photobomb tu x boleh bla XD