Isnin, 25 Februari 2013

KOREA: Budget travel (Winter), Day 5 at English Village + Namsan Tower

Malam keempat tu kami berbincang dan olah semula jadual kami. Yan dan Nisa beri idea untuk ke English Village, Paju dan ke Namsan Tower di Myeongdong (bajet nak tengok sunset)

Bangun gila awal sebab nak pergi English Village kan, sebelom ni kami bermalas-malas untuk bangun tapi hari Kelima ni semangat sikit lagi-lagi Yan, sebab ni event dia nak tengok tempat filming Boys Over Flowers. 
Macam biasa kami bersiap dan masak untuk sarapan sebelum pergi, kang lapar lak kan lagi-lagi aku cepat lapar. Dari Jongno 3 ga kami naik subway ke Hapjeong exit 2 dan naik bas 2200 ke Gyeonggi English Village di Paju. Naik bas itu tak silap aku scan T-money hanya 2000won @ RM6 pergi balik!. Aku ingat lagi, kami cakap kat ajumma driver bas tu....wow kan.

Dalam sejam jugak la perjalanan dan aku sempat tidur. Bila sedar je tengok kat tingkap macam salji penuh pastu ade kampung-kampung, wadehell cuak takut terlepas tapi yang bagusnya bas di Korea ade GPS, maka setiap perhentian ada suara GPS tu bagitau la kita di mana dan tu terus lihat map perjalanan bas tu. See mudah kat Korea ni. Kalau nak kompem lagi tanya driver, ajumma/ ajusshi uri....odiyeyo?? Makcik/ Pakcik kita....dimana? dan jangan lupa cakap Kamsahabnida....Thanks!

 
Ajumma driver bas tu baik, bila sampai je English Village tak tunggu GPS cakap dia dah warning kami, English Village2x...dia tau kami foreigner. Alhamdulillah kami selamat sampai, turun je bas memang sejuk beku semua putih hokey......aku ni tak tahan sejuk, keluarkan heatpack 2 bungkus. Excited jangan cakap la sebab tempat dia cantik. 
 
 
Harga masuk 12,000 won = RM36
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tiba-tiba bila dah jalan lame sikit, pelik asal tempat ni sunyi je, pastu tengok map takde pun tempat filming yang Yan dan Nisa nak pergi. Puas bertanya, hambek ko silap tempat! adus.....ni semua salah buku info Korea yang Kak Nisa beli tu, sampaikan Yan nak pergi serang orang yang tulis info tu! English Villange actually ade banyak tapi yang silapnya sepatotnye di Yangpyeong English Village....BAIKLAH SILAP LOLOL
 uwaaa silap tempat!!!!!!!!!!!!!!uwaaaaa
Biskut lotte ni kami Muslim boleh makan ye....kalau was2 sila rujuk Halal Food Guide for Muslims living in Korea

Kami singgah di kedai kopi tenangkan diri! Rehat berapa minit kemudian kami bertolak ke Myeongdong. Di Myeongdong sudah lewat petang, kami mencari kedai makanan sebab lapar sangat. Akhirnya kami jumpa kedai seafood di Myeongdong dan semuanya 20won. 


Selepas kenyang, kami tahan teksi untuk ke cabel car Namsan Tower. Tambang hanya 2800won untuk kami berempat. Beli tiket naik cabel car dan beratur. 
naik cable car 8,000 won = RM24
kaki lenguh berjalan seharian maka kami decide untuk jalan macam ni ...kurang sikit sakit....ok aku tipu

Sesape yang tengok Running man akan tahu tempat ni! disinilah Gary di anak tirikan dari orang ramai....ahahahh takde sape serbu dia...orang dok serbu Jongkook ahhahah


Sampai di atas memang beku, sejuk dia lain macam aku dah sawan, aku rase lemak aku sangat tak bergune...kuang hajo ko lemak! cilake! Kami beli tiket dan kami ke Museum Teddybear dulu, ada dua museum maka ambil masa dengan tenang sambil tengok sekor-sekor binatang tak bernyawa ni. 
Seram gak aku tengok lame-lame sebab dorang bergerak kan seyes aku teringat cerita CHUCKY! cerita patung pembunuh yang lucah tu...haaaa lucah okay better korang download dan tengok! haram kan perangai.
 
 Apa yang best kat muzeum ni .....dorang atur patung2 mengikut sejarah korea, dari zaman dahulu hingga kini. Budak2 yang bengap sejarah boleh datang sini....seyes best bagi aku.....aku seram...sebab aku takut patung! Mak aku ajar dari dulu....patung ni setan masuk dalam badan die...kalau die kelip mate tu paham2 la....padahal tu salah satu tak bazir duit beli mainan kat aku dulu LOL



 Psy pon ade ye!!!!!!!!!!

Aku sakit kaki sebab banyak sangat berjalan harini maka aku surrender dan cepat-cepat keluar dan mencari tempat duduk untuk rehat dan makan pain killer. So nasihat aku, sihatkan diri sebelum berjalan jauh. Rehat-rehat dan usha manusia yang lalu lalang tetibe aku nampak manusia yang bertopeng. Aku analisis tubuhnya maka aku assume die baru buat plastic surgery. Bagi pendapat aku, dorang ni tak malu keluar di khalayak ramai selepas beberapa jam atau hari pembedahan. Slumber je keluar dengan muke bertampal2....may be bangga sebab ko kaye kan. Haha

Siap tunggu Yan, Zaira dan Nisa beli poskad teddybear, kami ke Namsan Tower. MEMANG COOL!!!!!!!!!! sumpah cantik, memula aku agak kecewa sebab aku rancang pergi ke Namsan tower petang, pada waktu petang dan tunggu matahari terbenam. Tapi kami ambil masa untuk cari makanan kan maka kami terlambat. Walau macam mane pon, aku tak kecewa sebab kamera canggeh dorang capture banyak gamba yang macam waktu siang padahal kami pergi dah agak lewat. 

 Naik je kat observatory aku jumpe ni!!!!!!! bangge jap jadi orang Malaysia!
 Mase ni sejuk giler babi ye! tersangat babi!
Comeykan kami? bajet sangat!
 
 
Memula aku kecewa sebab kami lambat naik atas bajet nak tengok materhari terbenam....tapi bila dapat capture gamba cantik macam ni! aku puas hati!
 Ok aku gatal, bukan nama ni aku tulis ......banyak lagi nama aku tulis kat sane.....tapi aku malu nk tunjuk! dasar gelenyar sangat!
 Cantik kan!!!!!!!!!!!!!!!!!
 Orang korea pon romantik giler ok
 
Of course aku pon kene ade 1.....harga termasuk marker pen 10,000won = RM30 
Janji aku bila sampai di Namsan Tower bajet nak romantik kan, maka aku beli tile magnet. Sejuk beku lelemak otak aku pikir nak tulis apa, last2 aku merapu dan lantak la silap grammar ke....yang penting nama aku dan cinta hati melekat di Namsan Tower.....tahhi sangat romantik aku!

Ni paling klako ok!!!!!!!! hahahahhah
"Aku berdoa dari sini to Alloh  satukan aku dengan Heny!!!!!!!!!!! LOLOLOL

Setelah turun dari cabel car, kami decide balik dengan teksi sebab lagi murah dan rupanya sangat dekat dengan hostel kami....ajusshi tu terussssss ja dalam 15 minit sahaja. Teksi dari cabel car ke Jongno 3 ga hanyalah 2800 untuk kami berempat. Cuba kira seorang hanya 700won berbanding naik subway. Ingat ya, subway hanya murah jika perjalanan anda jauh! Jika dekat2 naik teksi mudah dan murah! PERCAYALAH
Balik je dari Namsan kami masak untuk makan bersama dan-dan pulak haritu harijadi boyfren Zaira ni! Yang kat tengah tu, berbaju hitam , Jay merangkap pekerja kat hostel tu!...Apple backpacker. Sweetkan......kawan lelaki kot yg datang dari jauh sambut besday! kalo melayu, datang dari jauh baling tepong, air stokin dan sebagainya....rindu la zaman mude2 dulu heheheh

Ok cukup, aku banyak keje bye!

Tiada ulasan: