Jumaat, 19 April 2013

WOMEN AND HORMONES....KO GEMOK??? NAK KERAT LEMAK GUNE PISAU??? AKU TOLONG!


Biasa dan sangat biasa kalau perempuan moody, orang akan kata datang bulan la tu!!!!

Sejak beberapa bulan lepas, aku mengalami perubahan hormon yang gila ketara. Aku tak pasti penambahan atau pengurangan hormon TESTOSTERON....lol jangan ingat lelaki je ada testosteron. Seperti semua tahu, hormon estrogen adalah paling penting untuk wanita, kerana hormon tu lah muka kita lebih licin berbanding lelaki, pertumbuhan bentuk badan lebih ketara nak banding bentuk flat badan lelaki, dan sebagainya. Tak perlu aku explain bab ni sebab blog aku bukan blog kesihatan! LOL

Simptom-simptom aku mengalami perubahan hormon adalah :

1) Aku suka mengamok, 
ibu ayah aku kate aku ade JIN dalam badan...ok aku rase ye kot!
bila jumpe doktor, awak kene kurangkan berat badan....dems dokto ni takde topik lain!

2) Aku cepat annoying dengan orang mahupun kawan.
- Selama ni kalau aku menyampah ke aku mengumpat belakang je ataupun aku merungut mengadu pada kawan-kawan. TAPI. Sepanjang perubahan hormon ni, aku sound direct....kawan baik aku sendiri pun aku MAKI SEMUAAAAAAAAAAA....
Maaf kawan, seb baik ko paham. 
- Pastu aku baca blog sorang makhluk Allah ni...asyik post muke die je...dekat2 lak tu nak tunjuk die takde eyebag, tak jerawat WHAT SO EVER....aku annoying tapi baca gak blog die...LOL tu punca gosip aku ngan geng2 aku.....haaa nampak tak busuk jiwe aku ni!!!!Dah tu gamba dekat2 macam ALIEN aku tengok....ye ko comey but bagi aku ko annoying! PUIH

3) Jerawat..
Aku memang dari dulu ada masalah muke, dari sekolah.
Macam-macam cuba, so far tak pernah jadi cun la....just muke pernah licin tanpa jerawat la...tu pon sebab aku guna sabun beras je....dan mayb mase tu hormon estrogen aku melimpah ruah...sebab bahagia kan....ok aku tipu bab bahagia tu. Sekarang ramai tegur muka aku, membuatkan aku lebih tensi hingga aku nak cube semua product. Seb baik aku takde duit kalau tak sure aku beli AURAWHITE gitu....tapi dengan berbekalkan rm25 aku beli Vitamin C dari product company aku ...YSP dan pati delima dari kawan aku....kurang la sikit. Jerawat masih ada tapi kurang la sikit. Sape yang kenal aku, aku boleh tahan jugak suka makeup, dah nak elok muka aku tetibe aku pegi tepek ngan bb n makeup aku beli kt korea hambek ko bertambah teruk ko JEMAH...nangis aku ...so sehingga tiada timbul punca jerawat aku tak boleh sentuh makeup...JIMAT DUIT AKU. Aku masih boleh berpikir positif

4) Berat badan.
Ini isu sensitif, pelbagai usehe aku lakukan, semuanya hangat2 tahhi ayam.
Diet? sekejap je aku buat
Exercise? Alaaa malas...esok lah buat....luse la....eh lusa dah janji nak pergi makan beger abangburn, malas la....tak jadi la....puih
Ubat kurus? ko gile? aku blaja pasai ubat tak kan aku bodoh nak rosakkan buah pinggang aku?
Semua orang tegur, kalau ko kurus ko cantik! sure dapat boyfren terus....pastu aku ni ha gaduh ngan mak aku sebab die kate bontot aku besar....pastu aku nak buat ape??? kerat lemak gune pisau???...hambek ko aku derhaka SENAH oiii...
Plez la nak tegur biar beradap, biar berlapik...cube ko jadi gemuk....tak pon macam ni...ko kurus tapi berpenyakit....memang aku gelak balik! Please la...jodoh ke cun tak cun bukan atas sekadar ko kurus....please, aku malas maki....semua orang yang kutuk orang gemok macam ni,....KO ANNOYING....


SEMUANYA ALASAN! ANNOYING 

Aku rase aku nak jumpa kaunseling bagi release tensi yang terpendam lama gitu.

Sekarang aku doa agar hormon estrogen aku kembali ke paras normal agar aku berkelakuan gadis-gadis.....

Bab berat badan yang obes ni....aku tak tau la....kalau aku semangat nak kurus pon sekejap je....semuanye sekejap...aku rase aku nak ada trainer...tapi sure mahal kan....takpe...pelan2

ok cukup, aku rase annoying dengan sekeliling aku! bye!
Salam

Tiada ulasan: