Khamis, 13 Jun 2013

BUKAN BUDGET TRAVEL: PULAU PERHENTIAN, Besut Terengganu Day 2

Hari kedua di BESUT
Aku set jam pukul 5.30 pagi, kami mengigau kot dan bunyi alarm je aku terus bangun dan bukak lampu.  Tak sempat dorang nak layan mamai, aku terus senakkan mata dorang agar semua cepat, bergerak dan bersiap. Semalam kami sudah bincang, sesiapa tak boleh solat pergi kemas baju dan terus bawak beg ke kereta. 

Alhamdulillah, kami bergerak pantas sebab kami kene muncul di Jeti sebelum pukul 8 pagi. Maka, kami hendaklah sampai sana awal pukul 7 pagi kan....aku amat teliti bab mase ni sebab aku tak suke kelam kabut. Nasib baik kawan2 aku ni ikut je aku...BAGUS korang tak pernah bagi aku masalah! 
 Time kaseh KEMA BESUT (ade 2 orang akma sini ahahha)
 aku ngan flora je macam nak masuk hutan yang dah dressup pantai UOLSSS

Sampai di Jeti ramai orang menyerbu kami, membuatkan kawan2 aku takot. Dengan tenang kami, letak kereta dan makan dahulu. Ade abang ni tegar sangat ikut kami tanya kereta letak mana sume....bengang lak aku....last2 aku pergi satu pejabat sebelah kedai mamak untuk ambil tiket bot pergi balik. Untuk sarapan, kami isi perut dengan roti canai. Setelah kenyang, kami letak kereta yang berbayar sehari RM7.  3 hari maka RM21 tapi abang tu kata RM20 je....sebenarnye kalau korang yakin dan berani letak je kereta bawah hotel dan tepi kedai mamak tapi keselamatan tak dijamin la....sape tak sayang kete sendiri maka makan kos untuk keselamatan....

 Mai pantai pakai juboh! ni la die!
 Kat sebelah kedai mamak tu ada kedai untuk beli tiket bot pergi balik...memandangkan kami dah siap pakej maka ambil je....isi satu borang tulis nama dan IC...
Sampai di Jeti, kami kene bayar untuk masuk marine park. Semua tempat sekarang, nak masuk pulau kene bayar marine park RM5 seorang.


Geng2 aku ni semua badan kecik, aku sorang je badan gagah dan berlemak. Maka aku rase aku wajib jaga dorang macam adik2 aku. Tengok dorang ni, naik bot pakai deresss......mood pantai sangat!!!
Harus menten cun!!!
Kami sampai dalam 10 pagi lebih, hari macam suram je. Mendung tapi terkawal, masih terselah kecantikan pantai yang biru sehingga mood kami rasa kami berada obersea gitu.

Sampai je, aku check in dan kami diberi welcome drink ok! mantap sangat air blakcurrent! Sodap, sejuk tekak sambil usha ada jodoh tak....heheh
 BILIK KAMI 100
Kami ambil garden view suit....aku nak seaside semua fully booked...so better booked awal2

Kami masuk je bilik semua sawan, rehat2 sehingga tengahari untuk lunch. Abang pondan kaunter tu kate lunch pukul 1 tengahari tapi tetibe dalam pukul 1230 tengahari ada orang ketuk bilik, suh pergi makan. See, bagus service mereka. 

Tetibe kami sampai, perghhhh lauk gile babi sedap macam lauk hotel. Aku ambek tak hingat dunia. Semua lauk aku ambek...biasenye la aku kan tamak dan suke makan. 



Banyak gile kan ambek makanan...sebab kami dah lewat mase tu
Dalam ramai2 menikmati makan, sorang kawan aku Woon ulser kat mulut lakk,,,,adui spoil percutian dia. Selepas makan, kami berjalan2 ke pantai dan mandi pantai pukul 2 petang....gila ko panas tapi subhanallah....pantai die memang cantik. Lagi best bila nampak mat dan mak saleh bogel...memang layan!
 Bile petang cuace terus bertukar cerah dan terik...sangat cantik...subhanallah
Cuaca sangat cantik tapi panas, kami duduk tepi pantai sambil gosip sampai petang. Masa kami berlima kali ni sangat berharga dan kami spend dengan cermat dan penuh bermakna.









of course aku terjun dulu
bile dah berkumpol GOSIP LA pe lgi
Kami balik chalet, ada masa dalam 3 jam sebelum makan malam. Kami main saidina...gile ko...memang syok gile sebab dah lame xmain ni...dan yang paling best kami bermain dengan serius....sape kalah kene belanje makan. Mule2 banyak denda kami cadang tapi sume cuak kan...last2 denda belanje makan je.

Kami memang menyampah dengan Woon die memang Queen game dalam geng kami. Bape banyak hotel die buat....gile si comode bape kali hampir muflis. Akhirnya COMOT kalah...maka kami tgu die belanja dengan bahagia. abaikan bilik bersepah...awal2 semua kemas bile banyak kalah semua meroyan!

Makan malam....perghh makan malam pon banyak lauk....best gile aku makan...so far makanan aku memang puas hati....Tengah sedap makan, ada sorang abang dari chalet sebelah cari kami untuk snorkelling esok. Seyes, aku rasa pakej kami memang service bagus gila. Kami hanya mengikut plan mereka.
ni lauk aku je!~

Selepas kenyang, kami jalan2 tepi pantai dan jalan2 kat chalet orang lain, chalet fauna la, dan kami jumpe satu spot, kami mulakan Girls Talk. Cerita semua....masalah dan malam tu lah kami dapat tahu, salah sorang geng kami, dah tak lame dah ......dah nak akhiri zaman bujang beliau. Tapi die ni cool, harap kami sampai beranak pon akan selalu lepak jugak. Amin.

Semuga kami lebih kenal sesame kami walaupon dah kenal lebih 10 tahun. Allah berkati percutian kami, sebab semua berjalan lancar dan enjoy.

Sejuk malam semakin mengigit badan, tak sedar kami berborak berjam-jam lamanya. Hampir pukul 12 kami pulang ke chalet dan tidur.............semua mimpi indah. Esok snorkelling yeah!

Sambungan hari ketiga esok!

2 ulasan:

D_08 berkata...

tahniah..sbb melancong dalam Malaysia..... kalo tak kite...sape lagi kan???

Siti Nadey berkata...

@D_08....hehehhe tu la byk je kita tak explore....