Khamis, 5 September 2013

BACKPACKED ALONE: TERENGGANU > PAHANG

Salam semua

Sadis sangat bile tulis title post, backpacked alone. Loneranger sangat

Ada satu dugaan Allah telah beri aku pada minggu lepas sehingga membuatkan aku migrain yang amat teruk. Jumaat aku tak boleh pergi kerja sebab migrain yang teruk. Tetapi aku gagah bangun subuh dan makan ubat. Lepas tu tak leh tido pulak, layan movie Jepun tetibe aku terpikir nak blah la jap dari rumah. Aku kemas barang dan post wall kat FB, nak backpacked tapi tak plan awal2....so aku blur nak pergi mane. Tetibe mak sedare aku kat bentong ajak datang makan lemang...so aku memang tak tahu pergi mana...aku pergi je la Bentong nanti sane lah pikir kan. Aku terpakse keluar dari rumah cepat kalau tak lagi sakit kepala aku....so aku terpakse batal janji ke rumah rozanna yang buat BBQ.Maaf ye kawan harap kau faham.

Alhamdulilah, as expected keluar dari rumah hilang migrain

Aku sampai Bentong, pas makan Mokde tanya nak pergi mana...SUMPAH aku blur nak jawab sebab takde jawapan. Usai jamah lemang aku ke Petronas so aku gugel, ape yang best kat PAHANG ni...

KESIAN, pahang ni besar tapi takde banyak tempat menarik nak pergi. Cameron aku plak takot kes bas jatuh gaung. So aku pikir2 aku tak pernah pergi Cherating. So dalam pukul 2 terus pecut ke JABOR. Aku terusssss sampai kemaman sebab nak makan kepuk sedap. Pas makan kepuk, aku pergi Payung Guesthouse. Alhamdulillah Allah permudahkan urusan. Bilik memang tinggal satu dan tu pon org yang booked tu cancel....alhamdulillah Rm50 semalaman...pastu beli tiket RM20 tok tengok Kelip2 malam tu pukul 8.15 malam.
Seyes best gile, walaupon ade kipas je tapi bilik tu rase selesa ya rabbi! Dalam pukul 6 lebih, lepas solat jamak, aku keluar cari makan. Pergi tepi pantai jumpe restoran. Restoran sane curlazz gile siap buat western food lagi. Tapi aku ni tak berapa kaye lagi2 ni travel bajet kan so aku order makanan yang boleh buat keyang sampai esok pagi. Tomyam campur, nasi goreng ayam dan karet susu. RM18.
Pas kenyang, nak tengok matahari terbenam lak, so aku jalan2 kat tepi pantai sambil dengar lagu Jay Chou tetibe aku jumpe seekor kuda. Kuda tu nama LIM. Aku tanye banyak kali kat owner, betul nama die lim???? Seeyes??? pastu owner tu pelik la kenapa???? ex u nama LIM ka?? terus aku diam dan blah...HAH
Pas jalan2 dah tengok matahari terbenam aku balik bilik. Pas solat sume aku bersiap nak tengok kelip2. 8.15 naik bot. Sume mat saleh aku sorang je melayu. Cantik dia SUBHANALLAHHHHHHH. Pas pusing2 dalam sejam setel........dalam pukul 9.30 malam tu aku blur nak buat ape...so aku pergi la ada macam bar kat sane...tetibe nampak dorang serve air SETAN terus aku blah...baru nak sambut merdeka kan...so aku pergi kedai tepi dia..kedai ikan bakar...aku memang berjimat kalau ikut nafsu nak makan lagi tapi aku minum je. Pas merdeka yahu2 then ada bunga api aku masuk bilik.
OK,,,esok nak pergi mana? PIKIR lagi...tengok2 Cameron Highland best ni sbb aku pon bawak baju sejuk. Haaa tak pun Bukit Tinggi Bentong...aku book la hotel..semalaman tetibe pas book semua...aku tengok alamat YA ALLAH BUKIT TINGGI INDON!!!!!!!!! adui...ni la balasan ok!!!!!!!



Disebabkan dah rugi tak leh refund kan...so aku pikir balik umah tok je la....
Tutup sebab cuti merdeka...adui kalau tak leh aku lepaskan anak penyu
Esok pagi bangun subuh sejuk gile ok!!!!!!!! seyes sejuk bila aku bukak tingkap perghhhh best gilosssss kampung kan...Pastu baring2 nak tido semula tak boleh dah...aku bangun mandi dan berkemas. Check out. Depan guesthouse ada kedai makan, so perkena Nasi lemak ayam, milo panas dan air suam rm 5.50. Dapat msg dari Junior UKM, Mia dia kata pergi Santuari Penyu, Cherating. Aku pergi perghhh tutup sebab public holiday kalau tak sure aku gembire ya rabbi. Bile nak jalan2 kat tepi pantai yang takde orang, aku blah la...smpai la ke rumah tok.

Tok pulak terkejut aku balik sorang2, pas makan semua tetibe Poksu Mokha balik. So pas zohor, dorang ikut aku ke Pantai Batu Hitam. Aku tekad nak cari penginapan kat sana, bukan tak nak tidur umah tok tapi aku perlukan masa untuk diri sendiri. So bile jalan2 kat pantai Batu Hitam nampak satu resort, Black Stone Resort. Turun kat depan gerai makan, order rojak, sotong goreng tepung, abc sume aku pergi jap tanya harga. RM100 semalaman. OK lah deal...sebab ade tanya bape tempat sume mahal. Alhamdulillah bilik lebih selesa dari semalam tapi aku tak suke kesempurnaan sangat bile travel. Aku lebih suka Guesthouse yang sangat2 murah sebab nak jimat satu, nak rasakan nikmat travel tu yang lebih penting. Kalau ada yang murah lagi best!!!!!!!
Hantar Mokha dan Poksu kat rumah tok aku bergegas pulang ke Black Stone...selepas solat aku turun ke pantai, sini pantai memang cun...gamba pon cun....seyes...pas aku jalan gile la jauh...smbil dengar lagu Jay Chou, aku balik bilik dan mandi....Ingat pas maghrib nak keluar tapi hujan..so aku tengok TV je la....Alhamdulillah sejak aku tidur kat Cherating aku dapat mimpi besttt je...lena tidur...esok pagi bangun puas sangat tidur...so nak tidur semula pon tak boleh.
Pernah ke ko buat macam aku????? haaaaaaa ni namanya survive....

Pagi2 rase lapar gila....aku check out pukul 8, then aku pergi kuantan cari oldtown...tetibe ko nak makan mahal kan (bagi aku oldtown makan die mahal...biase la aku ni kan kedekut). Lepas setel makan, aku kuar2 je sebelah MEGA MALL KUANTAN, pergi la jap kalau ade wayang sempat nak tengok...
Ronda2 wayang takde seawal pukul 11 yang aku nak...ade pon cite tak best so aku ronda2 beli keropok seaweed feveret aku....seyes aku memang ketageh kopok ni GILA BAB 1. cukup...sekali beli ada la dalam 4 bungkus.

Sowi la ade orang request gamba lak mase aku drive kan....haaa hambek hadiah bermakna dari aku...seyes ni gamba tercantik aku pernah ambek! thanks nadey! (jatuh saham aku tak pernah naik2)
Sampai rumah tok kat area Paya Beso, poksu masak gulai asam keladi!!!!!! Perghh ini memang masterpiece!!!!!! Aku dah la baru makan tapi bile jumpe ni tak leh tolak...

Dalam pas zohor, mak sedare ajak aku jalan2 ke Kuantan Parade....lepas tu singgah rumah Kak Nana beraya sekejap...Dalam pukul 6 petang baru bertolak ke KL

Alhamdulillah selamat sampai, tidur lena sebab aku rase backpacked alone takde la teruk sangat....sangat2 selesa sebab takde rushing ape2 kan....

Ok tunggu g melake pulak.

Semuga Allah beri petunjuk jelas untuk semua ujianNYA...semuga aku tenang dan redha dengan setiap ujianNYA. AMIN.

Bajet

Gombak > Kemaman > Cherating
Minyak : RM60 (Saga FLX auto 1.3)
Touch n Go: Topup RM50 (berbaki RM10)
Payung Guesthouse : RM50
Firefly: RM20
Makan: RM18
Jajan: RM10

Cherating > Kuantan > Pantai Batu Hitam
Minyak topup : RM30
Makan : RM12
Black Stone Resort: RM100

Pantai Batu Hitam > Kuantan > KL
Minyak topup: RM30
(Makan rumah tok)

Belanja semua: RM380

Sebenarnye boleh murah lagi kalau aku pilih hostel dan tak bawak laju. Biasenye aku sampai Kuantan dalam 2 jam tapi hari tu dari bentong aku sampai Kemaman dalam 2 jam lebih. Kalau tak pecut kurang penggunaan minyak. Nak lagi jimat naik bas....naik train!!! sebab pe?? sebab harga minyak naik!!!!! Seronok gila harga minyak naik....seyes best gile perasaan tu

HUH!


6 ulasan:

eton berkata...

serius berani giler akak pi sorg2... huhuhu.. sabar la kak semua tu dugaan..

Siti Nadey berkata...

biase la LONERANGER kan

ky ahey berkata...

Akk walk-in ke dekat payung guesthouse tu? Kalau nk book cemane ye?

Siti Nadey berkata...

@ky ahey

sy aritu walk in dan tanye owner, rejeki ade bilik kosong

Cik Butter berkata...

Awk..bole bg info x..? No tel atau website..x ley book online..

Siti Nadey berkata...

Salam .... website sy xpasti sbb aritu sy just google n datang terus walk in booking