Ahad, 22 September 2013

BACKPACKED : MELAKA - Day 1

Salam sejahtera semua

Trip kali ni bertujuan untuk menghadiri majlis Walimatul urus rakan baik, iaitu Lan. Maka alang-alang pergi Melaka ape kata aku jelajah sikit. Lagipon dah 20 tahun tak jejak Melaka.

Plan awalnya aku seorang, biase la aku memang suka sorang2 ni...loneranger kan. Tapi alhamdulillah, rakan baik aku si Comot join. Sabtu pagi dia ke UITM Lendu, Melaka ada kursus katanya. Dan tengah hari baru dia turun bandar Melaka join aku. Seminggu sebelum pergi aku tempah bilik di M International Inn. Bilik beraircond sekali dengan bilik air hanya RM42 semalaman tapi aku beli dari Agoda.com maka chargenya RM50. Cukup la aku seorang. Actually di Melaka terdapat Guesthouse yang murah-murah. Ada yang serendah RM20 semalaman tapi bilik air kongsi. Gile ko aku nak buat gitu??? Aku perempuan hokey bukan jahantan. 

Pada Sabtu 7 September 2013, sebaik selepas Subuh dalam pukul 7 pagi aku bertolak dari rumah. Dari Gombak ke Melaka aku lalu highway Sg Besi ke Selatan. Semasa dalam perjalanan,tengah syok laju ni tetibe Saga FLX aku tetibe mati henjin!!!!!! Allah SWT je la tahu betapa gerunnya aku. Belum tertulis ajalku, alhamdulillah selamat. Bila mati enjin tu aku terus ke kiri bahu jalan dan menghidupkan semula enjin. Alhamdulilah boleh hidup....lepas tu terus bukak orang mengaji uolls....tadi bukak lagu BIG BANG...haaa insaf ko. 

Lagi 5km susur masuk ke Ayer Keroh, tetibe jam. Ada lori bawak kayu kemalangan pulak...ya Allah lori bertembung lori. Aku tak pasti samada pemandu selamat atau tidak.

Masuk je Bandar Melaka, semuanya jasa WAZE ok...aku tergaman perghhhh cantik gile tapi lampu trafik perghhhhh berpuluh....setiap 100 saat pulak...ya rabbi...Nasib baik WAZE ni aku setup elak trafik so dia bawak aku lalu laluan lain...macam jalan kecil, aku jumpe kubur cina laa...tembus pulak Jalan Hang Li Po bagai...hah klako.

Sampai je dalam pukul 8.30 pagi cari Guesthouse dulu, M International Inn ni kecik je...tapi seyes banyak gile hotel kat sane ...agak lama aku nak cari satu2...last2 aku parking kereta cari satu-satu. Bila jumpe, aku tak boleh check in sebab ada orang tak checkout lagi...ok aku pergi cari makan. Nak tahu Guesthouse yang aku pilih ni tempat strategik sebab dekat dengan Kota A Famosa, Menara Taming Sari, Dataran Pahlawan Melaka Megamall dan lain2
Aku makan la dekat restoran sementara menunggu kedai semua bukak. Perghhh nasi lemak die mahsin! LOL air milo letak gule...aduiii...takpe la rejeki pagi tu kan...telan je la. Lama gak aku tunggu nak pukul 10 pagi ni...so aku bukak Trip Advisor tengok ape yang best pagi-pagi ni. Ingat nak pergi Kota A Famosa tu. Tetibe aku tertarik tengok Coral Wonderland dalam Dataran Pahlawan Melaka Megamall. Tepat pukul 10 pagi aku terus bawak kereta ke sana, Dalam 2 minit je dari Guesthouse aku. 

Ronda-ronda dalam Mall, aku rembat 2 spek mate uolls sebab 2 spek aku before ni patah. Aku memang suke spek mate ni uollls tapi senang patah so dah tak mampu la nak beli original...beli je la yang murah asalkan aku takde la merana silau, lagi satu sebab mate aku ni macam orang hisap dadah so better aku pakai spek...cover sikit hahahah

Masuk ke Coral Wonderland memang aku kagum gile...best gile macam kat Aquaria...tapi Aquaria lagi beso la...Seyes kecik tapi padat. Banyak haiwan exotic ni aku macam kagum gile. Masuk-masuk dia bagi aku kertas soklan, kene jawab soklan dan cop2...
Aku datang awal sangat dorang baru nak susun barang goreng telur, celur mee
Ok aku rase macam aku foreigner, sebab orang kaunter tanye aku..."are u malaysian?" Bila aku cakap ye je, Amoi tu terus cakap melakau dengan aku. Hah the best part in Melaka, Chinese Indian here cakap melayu weh....
Ikan buntal, first time aku pegang weh!!! seyes kulit dia mcm awesome sangat.
Memula aku masuk jumpe haiwan laut yang boleh pegang macam gamat, starfish, kuda laut, siput, ikan buntal, yu bodo, sea urchin...yang best ade orang explain...seyes aku tabik tempat ni dia ambik orang OKU. Aku nak tangkap gambo die pegang ikan buntal tapi die tutup muka...dia kata " sorry saya hodoh rosakkan gambar kamu"...seyes aku sedih bile dia cakap camtu..aku cakap..."eh sama la kita...orang lain cakap saya hodoh jugak"...then aku rasa aku salah cakap kot...aku balas lagi " all human being are beautiful la adik...".

Then aku ronda la puas2...seyes memang best gile...aku baca satu-satu info dorang tampal walaupon info memang basic bagi zoology macam aku ..perghh nada berlagak...aku rase bukan basic Zoology tapi bagi orang tua la...

Soklan dia..

Kenapa raja ular dinamakan raja ular?
a) kerana dia makan ular     b) kerana dia suka makan ayam

(ok kelako gile, tak payah blaja smpai UKM pon boleh jawab)
Ronda-ronda ada budak tanya aku...mana nak dapat cop ni...aku pon jadi la tour guide jap...jalan2...bagi makan penyu dengan beberapa potongan sotong yang berharga RM10. Seyes penyu yang aku selam kat Pulau Perhentian tu sejibik...hahaha
aku memang suke reptlia ngan spesis katak la...lagi2 katak rare kan...bg makan pon senang.
Tetibe aku stop kat tempat FEVERET, reptilia spot. Dan2 aku datang, abang tu tengah kasi makan...aku pon try la...walaupon aku dah biase bagi makan ulor, tapi aku terlebih excited rase macam pelancong ...gile gigih ko kak...
Ok ni penting bagi semua...sebab ular susu ni banyak gile kat Malaysia. Mak2 kita mungkin selalu jumpe ular ni....ular ni iras macam ular laut yang paling berbisa kat dunia. Kadang-kadang mak kite nampak ular ni warne warni so berbisa....hambek ko dia pukul sampai mati. Tak elok....ape dose dia? so ni ilmu penting untuk semua. Tapi biasenye kes kat Malaysia, ular tedung patuk la kan. Tapi so far famili aku kene patuk ngan ular yang dah takde bisa. Ular tu mungkin dah guna bisa untuk makanan dia sebelum ni contohnya tikus.

So sesape jumpe ular ni pastu korg nak suh aku bele call aku k! ahhahahah
Tengok jam ya Allah dah pukul 12.30...so aku cepat -cepat jalan...nampak cicak tokek...tapi ada beberapa tank cicak mati tapi dorang tak prasan kot...belum sempat nak dikafankan.

Keluar dari Mall cepat2 aku bukak WAZE menuju ke rumah LAN. Ya rabbi susah yang amat sebab rumah dia tak jumpe dalam MAP GOOGLE dan WAZE. 4 kali aku turun kereta tanya orang. Akhirnya dalam pukul 1.30 petang sampai...Lepas sanding, jumpe Lan dengan Mila aku bergerak ke bandar nak jemput Comot pulak. 
Kedai ni awesome gile macam kedai kat Times Square....patung iron man rm3000 pastu Orang Cina ni tau aku takkan beli punya so dia tak layan aku...celake
Lan n Mila....yang bersilat tu Ezo...tak berapa kenal tapi kawan Lan...so usha dari jauh la...die memang superb HENSEM....lagi2 pandai bersilat kan...huh!
Semuga ko kekal hingga syurga....banyak dugaan Allah beri kat korang....aku sayang korang!
Check in Guesthouse, usai mandi dan solat. Dalam pukul 4 kami bergerak ke Pantai Klebang. Cari Coconut Shake Original, kami berhenti perghhh RAMAIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
Ramai sangat kat luar, so aku pergi masuk kat dalam sikit ade lagi kedai dia.....tapi siap bermeja la...tapi kitorg decide untuk bungkus...
Kami bungkus dan bergerak ke Muzium Kapal Selam. Bila tengok Majalah 3, seyes GAH sangat bile pergi....ni pantai terbiar ke?? eh betul ke ni jalan ke Muzium ni!!! Seyes terbiar walouweh!!! SEYES SADIS!!!!!!!!!!

Dorang tutup dengan zink biru macam orang buat construction je...aduiii. Dalam Majalah 3 tu macam best kan....seyes tertipu. Sampai je, duduk depan Kapal Selam tu sambil minum Coconut Shake Original....memang GAH sangat rasa dia macam yang orang dok gebangkan...memang sedap ya Rabbi!!!!!!!

Masuk je seyes SERAM...seyes dengan patung dia...aku dapat rase meremang dia lain macam, kalau aku jadi pekerja seyes aku tak leh nafas...sempit (ok fine terase aku overweight untuk kapal tu) tengok tempat tidur, aku tak dapat bayang dorang hidup gane berbulan dalam laut kan...tak dapat bayang kapal kawan aku Lim belayar macam mane...
RM 1 je
Seyes tak semeriah dalam Majalah 3
Macam kak long je.....gangster semacam! bile aku nak jadi ayu ni
Dalam pukul 6 petang kami bergerak pulak ke Umbai. Cari Ikan Bakar Terapung, Umbai. Sampai je memang best sebab waktu matahari terbenam kan...kami terus cari gerai,...cari yang tak ramai orang. Pilih ikan siakap ...sebelah buat 3 rasa,, sebelah masak masam manis. Pastu ikan pari bakar. Ya Allah, tak pernah aku rasa ikan bakar dengan masakan ikan siakap yang sedap seumur hidup aku. SEYES sedap sangat...sampai licin aku makan. 
Perghhhh dan2 datang matahari terbenam...alhamdulillah
Sweet Sour Siakap
Ikan Pari Bakar
3 Rasa siakap
Dalam pukul 9 malam kami gerak ke Jongker Walk. Perghhhhhhhh macam ChinaTown...takde gerai melayu weh...tapi macam uptown banyak gile barang pelik2 dorang jual

Aku beli tali pinggang, kipas bateri, cover tingkap kerete (seyes gelap tak payah buat tinted dah), gelang. Dems cukup!!!!!!

Balik dalam pukul 12 tengah malam. Mandi solat bommm tido. Alhamdulillah selesa dan lena sangat aku tido...comot pon!

Belanja Hari Ini

Minyak Pergi - RM50
Breakfast - RM5
Spek mata - RM35
Coral Wonderland - RM40 (termasuk makanan penyu)
Guesthouse - RM50
Coconut Shake - RM2.50
Minyak Topup - RM30
Muzium Kapal Selam - RM1
Makan di Umbai - RM25 (total RM50)
Shopping Jongker Walk - RM50

Jumlah - RM288.50

Sebenarnye boleh lagi jimat jika makan tu makan yang biasa je...tapi aku ngan comot nak try makanan kt Umbai...
Bersambung!

4 ulasan:

bspotgurl berkata...

uikk, gi Melaka pakai baju I love KOrea ek? hihik.....

Siti Nadey berkata...

@yani

YES, hahahha padahal nak beli I LOVE MELAKE tak berapa nak berduit ahahhaha

Enchek Chak berkata...

Katne ek kedai menan tu..dataran pahlawan ke?..

Siti Nadey berkata...

aah kat dalam mall tu