Sabtu, 9 Ogos 2014

BAJET TRAVEL KRABI - Day 2

OK..MALANG...NOTES TENTANG BAJET HARIAN DI KRABI HILANG SETELAH TAB AKU DIFORMAT...so tak dapat la aku tunjuk macam mana kami belanja RM500 sahaja dalam masa 5 Hari di Krabi.

Secara rambang belanja kami
Hotel 2 hari di Krabi Town = RM182.32 /4 = RM46 seorang
Hotel 2 hari di Aonang = RM 206.62/4 = RM52 (yang ni kami kene tambah RM5 sorang sebab orang tu paksa kami tambah katil. Padahal kami muat je tidur dua katil queen berempat. Nyampah)
Tiket bas pergi balik = RM102
Makan = RM100 seorang setiap hari belanja RM40 sahaja
Pakej pulau dan Hotspring bagai = RM205 seorang

Total sekarang RM510

Tapi kami makan dan shopping kami topup RM100 seorang lagi

*******************************************************************
Pagi kami bangun, gelak-gelak sambil dengar lagu Thai. Pukul 9 pagi kami tunggu di Lobby, tunggu van pickup. Harini kami pergi ke Hot spring water, Blue emerald pool dan Elephant jungle trekking. Dan2 pakcik yang ambek kami tu boleh cakap dalam dialek kelantan. Ape lagi aku kecek klate la...bukan aku reti pon tapi hentam jahhhh. Borak-borak...seyes seronok bila jumpa orang boleh cakap melayu!
air terjun kat Hotspring ni bersepah mat saleh mandi manda....cuci mate je la uollls kejadah nak menyelit kalau pakcik van tu bagi masa tak sampai sejam mandi....puih
Agak puas sebab Shiwa beli cover hp yang kalis air dan peluru konon...maka kami ape lagi ....tunjuk la muke dan aksi terlarang dalam air....merasa la juga nak tunjuk diri ini duyung..........
Selfie dalam air memang pertama kali untuk aku. Bila tengok hasil semua orang sawan sebab air tu memang jernih ya rabbi. Air panas dia tak de la panas mana....panas lagi air kat kolam air panas kat Bentong. LOL
Perhentian pertama di Hot Spring, kami diberi masa sejam. Kami berjalan sampai je di hot spring ni, kami posing...pastu kami bergerak ke air terjun pulak....air terjun ni wane biru ....tapi sumpah ya rabbi ramai orang. Maka kami patah balik ke hot spring dan mandi la uollls.....

Lepas buat kuak lentang, lipas tudung kiri kanan sampai kene pengunjung yang lain, kami naik untuk gerak ke kereta. Tetibe, berita sedih....spek mate Shiwa patah sebab ade budak pijak...ok malang.

Dalam kesedihan yang melanda kami pulang dengan sugul tapi tidak lama...sebab kami buat selfie macam tourist sakai. Dengan menggunakan monopod mantap Shiwa, kami selfie dalam seratus capture untuk hilangkan kesedihan kejadian spek mate patah! LOL

Sampai di van...baiklah kami orang yang paling lewat. Haish. Kami meneruskan perjalanan ke Blue emerald pool dalam 15 minit. Kami perlu berjalan kaki 800meter ke dalam. Masuk-masuk je tengok sungai BIRU?????????? ya Allahhhh memang kagum sungguh. Subhanallah...
 Ko rasew kamu boleh buat cover album meletop gak kan????????? jangan jeles

 Sampai je kat pool biru tu hambek.... ramai gilos orang. Kami ape lagi cari port dan dush...tanpa menghiraukan orang lain! Pedulik aku ni pantang nampak air...memang badak air.

 Makan termasuk pakej
 Pas makan kami bergerak ke tempat gajah! 3 tempat yang pergi ni semua dekat2. Dalam kereta kami diberi air mineral lagi so tak payah risau kalau korang lupe nak beli air...tak payah bazir sangat. Aku pulak tengok air botol tak habis...aku tanya pakcik tu mintak izin nak ambek lebih. Bahahah semua aku sumbat dalam beg ajaib merah aku.
 Tempat .......tak henti kami sebut SUBHANALLAH....seyes lawo sangat2
 Jumpe budak mandi pulak air tasik tu...elok pulak gajah berak.,...kelam-kabut budak tu tolak tahhi....demsss budak tu mandi air TAHHI.
 Paling klako aku dengan Flora naik gajah dengan guide pakcik tua ni.....die ambek kamere aku...snap tak henti...posing baring, duduk, senget kepala kiri kanan....last2 aku tengok hasil gamba dia ambek...adalah kaki aku....separuh gamba kepala gajah....aku pon tak paham sangat kenapa die kompiden sangat ambek gamba.....marah aku gamba kami takde yang elok....dia asik dok capture kudis kat kaki aku...kudis kene gigit pacat! motif pakcik!!!!!!!!!!!!!!!!! saje je nak turunkan harga saham aku
 Kami agak jeles dengan guide gajah Zati ngan Shiwa....dia gile2 dan die pandai ambek gamba siap suh gajah die posing....see kami malanggggggg.
Ni adalah salah satu servis mereka....so bagi la tips skit.
 Ni la die pakcik yang handal ambek gamba tui...last2 dia kata kamere aku baguss......adui
 
 
Tapi kan....sepatotnye aku tolak aktiviti ni....aku dah la berat macam anak gajah...anak gajah pon tak naik blakang mak die....bile aku pikir.,....ni adalah salah satu aktiviti dera haiwan...seyes nyesal...kenapa dera??? sbb tempat duduk tu kayu atau besi...then letak atas tulang blakang gajah. sakit kot! emmm pas ni elakkan aktiviti gini.
 Kami pulang dalam pukul 4 petang camtu. Kami naik bilik rehat dan mandi. Dalam pukul 5 petang kami keluar cari makan. Esok kami pindah pula ke Aonang. 

 Pancake terbaik adalah di Krabi Town seyes...Aonang tak best mcm Krabi Town
 Lepas bedal pancake kami jalan2 cari makan lagi...sini senang cari gerai HALAL. Kami jumpe macam kedai meesup. Plus tak de orang kat kedai tu maka kami terjah dengan bahagia.
 Pedas gile dan sedap tak terkata........
 Di Krabi, popular dengan pancake pisang dan air jus. Kami 4 hari disana makan minum tu tanpa boring...sedap sampai aku tak paham kenapa Malaysia takde jus buah sesedap Krabi. LOL

Sebelum balik kami singgah lagi pasar depan Hotel City kami. Beli buah, beli rojak, beli pancake lagi LOL

Bersambung.

Tiada ulasan: