Ahad, 19 Mac 2017

MABUL - Part 3


Bismillah...
Berdebar sangat nak menulis Mabul-Part 3 ni. Serius berderau darah aku sambil tersipu-sipu untuk post kali ni. Hari ke-4 kami di Semporna dan akan ke pulau-pulau cantik kat Semporna ni. 

Pada mulanya sebelum pergi, aku survey pakej island tour dalam 3 pulau rata-rata RM150~Rm200 seorang. Memang serius serabut masa cari tempat ni. Kawan-kawan pulak bz so aku menggagau cari agent untuk pakej pulau ni. Adalah dalam 10 nombor aku kumpul. Aku mintak kawan aku contact beberapa je, sebab aku pun agak bz waktu siang masa tu. Mostly yang reply kat aku memang kuang ajar. 

"Penuh. Cari orang lain ya"
"Full booked"

Ada yang tak reply langsung. Haha mungkin salah kau letak nombor kau kt FB pastu tak dapat handle semua mesej masuk. Aku tak kisah kalau fully booked tapi kena hormat la, susah ke tulis "sorry" ingat orang tak usaha ke cari nombor kau?. Kalau ko nak buat bisnes kena serve orang elok-elok even dia bukan customer kau. Tapi 3 orang cina aku contact semua reply sangat-sangat polite. "Sorry ya, sudah penuh. I boleh kasi contact 1 amoi ni", so aku sejuk hati skit. Yang selebihnya melayu kot. Aku doa korang dapat HIDAYAH la. Semuga berjaya bisnes kau. 

Akhirnya aku dapat satu contact ni. Dayana namanya, sangat-sangat peramah dan good in services. Dia roger kami untuk promo Chinese New Year boss dia kasi RM100/pax untuk 3 pulau (termasuk ambil dari tempat penginapan dan makan tengahari). Bohey Dulang, Mantabuan dan Sibuan. So far paling murah RM150, so bila dapat murah terus bayar deposit pada Dayana. Mudah. 

Dayana - 011 2547 2110
Nawir - 012-891 1220
Company: SIPADAN LEPA SEMPORNA
#highlyrecommended

Selain itu, Dayana juga boleh arrange kan penginapan sekali. Tapi sebab aku dah book dengan BBB dan Shiwa dan Zati pilih penginapan tepi air. Apa-apa pun nampaklah effort Dayana ni, kalau reply lewat pun minta maaf. Aku ni takde lah rushing sangat sebab aku faham je masing-masing ada komitmen. Tapi kalau reply pon kuang ajo better kau tak payah buat bisneslah. So untuk kemudahan komunikasi antara aku dan Dayana aku bagi 5/5 bintang! 

Hari kejadian: 
Seawal 5.30 pagi kami dah bangun solat. Alhamdulillah, tengok cuaca in sha Allah cantik harini. Aku pulak lupa tanya Nawir, eh kami kena tunggu pukul berapa ek. Masa tu pukul 7.30 pagi. Ingatkan pukul 9 pagi dia nak ambil. Tetiba Nawir reply pantas kata "Pukul 8 kita jumpa sekejap dan briefing sedikit". Aku terus keluar bilik kejut Shiwa dan Zati bersiap. BBB ada sediakan breakfast tapi kau tau la aku ni jenis ade penyakit anxiety gabra bab-bab masa ni. Aku paling tak suka lewat. So rushing-rushing kami singgah kedai makan jumpa Nawir. 

Aku rembat nasi kuning pagi tu. Ya Allah sedap gila. Makcik tu pulak tengok badan aku terus dia bagi 3 kutul ayam. RM5. Then Nawir start briefing. Jap aku tak faham kenapa aku lupa ambil gamba Nawir. Sorry bro. Lupe excited nak pergi pulau punya pasai. Nawir ni pernah kerja di Semenanjung so slang Sabah dia tak kuat. Rasanya dia muda dari kami. 

Nawir beritahu, pakej kali ni kita akan melawat Pulau Tatagan. Perkampungan Bajau, dimana penduduk sana memang masih menggunakan sistem barter, ada tinggal dalam bot, tak pergi sekolah, tak reti guna duit, bahasa pun lain, memang boleh katakan memang asli betul lah. So Nawir nasihat, tak payahlah bagi duit nanti semua serbu. Tapi nak bagi boleh je. Selepas itu, kami akan ke Bohey Dulang, hiking dalam sejam naik dan turun, makan tengah hari dan akan ke Mantabuan dan Sibuan. Menurut Nawir, untuk hiking bukit Bohey Dulang mestilah pakai kasut atau selipar hiking macam aku. Sebarang risiko dorang tak tanggung kalau degil. Maka berlarilah Zati tukar kasut dia, haha nasib baik. Sebab dia tanya kawan dia slumber naik pakai seliper, tapi Nawir tetap tak benarkan. 

Menurut Nawir, pemilihan agen ke pulau-pulau ini amat penting. Banyak kes penculikan pelancong luar dari ulat-ulat agen tak berdaftar. So even pilih syarikat tak berdaftar pun at least buat sedikit kajian, tentang history agen-agen tour island ni. Nak selamat, pilihlah syarikat yang berdaftar. 
 Keji aku punya lama borak tak ambil gambar Nawir. Selepas makan kami ke kereta Nawir untuk ke Jeti. Kami lalu di pasar pagi, kita boleh lihat ikan-ikan segar yang murah. Aku tanya ikan tongkol sekor dalam sekilo tu berapa, ada yang jawab sekilo RM4 (aku macam wadde murahhh ke aku salah dengar??)
 Banyak buah-buah pelik rupanya tu rumpai laut. Aku ingat anggur. 
 Pasar pagi dorang memang meriah. Jaga-jaga dengan budak-budak yang minta duit. Dorang pun expert mencuri juga, Mujur kami bawak 1 beg kalis air aku tu. Beg tu berlipat-lipat so kalau dorang nak seluk pun tak berjaya. 
 Rumpai laut.
 Orang sana memang peramah dan fotogenik.
 Naik kereta Nawir sampai Jeti Semporna. Padahal dekat gila je kot! LOL Sampai sini kumpul untuk naik bot ramai-ramai. 
 Cuaca baik alhamdullilah tapi jangan sangka panas ke petang ya
 Masa ni hari Selase, so ramai yang pergi kerja, ke sekolah semua ada. 
 Sampai ke Jeti budak ni ikut untuk minta sedekah. Paksa-paksa pulak. Tapi bila aku nak snap muka dia, dia kalih muka mungkin malu. Shiwa dengan Zati warning aku jangan bagi sbb aku ni mudah cair. Susah betul, lagi-lagi tengok dia pegang ramen. Lapar budak ni. sedih jap
 Nampak tak penginapan kami, bangunan tengah tu BBB. Memang lepas ni kalau aku ulang ke Mabul-Semporna aku akan stay situ lagi. Best!

 Biar aku ceritakan pengalaman sejak masuk ke dalam bot, aku nampak seorang budak ni ya Allah kacaknya. Serius aku tak main-main. Macam sekolah menengah. Dia tolong urus orang naik masuk bot dan beritahu semua kena pakai life-jacket. Then driver bot pula masuk. Aku macam okay, biasa je mungkin ni abang dia kot. Tapi memang indah la cuci mata tengok budak kacak tu. 

Ombak agak kuat pagi itu, so driver bot dah warning kami siap-siap. Aku pulak duduk depan sekali, memang silap BESARRRRRRRRRRRRRRRRR. Badan gemuk aku ni pun melambung-lambung. Habis peranakan aku. Memang gila berombak weh. Aku tak risaukan basah, aku hanya risaukan kaki aku ni. So memang 45 minit aku tahan untuk pegang kaki je. GILA SIKSA. 

Memula aku pegang kamera tapi tak mampu dah sebab aku memang lenjun basah, habis lense kamere aku. So aku simpan kamera dalam beg. Sekali.............................. aku toleh kiri aku tengok orang belakang. Allahuakbar!! Driver bot pakai singlet hitam je, memang masa tu cermin mata aku basah dengan percikan air laut tapi masa itu  pandangan aku macam clearrrrr sangat tengok jasad kacak tu. Semua bagaikan slow motion. Mata aku terus jadi jelassss sangat dengan pandangan indah tu (dua kali mention dah ni). Sesekali aku terhenti lamunan dengan lambungan bot. Aku sedar, aku tak patut kalih pandangan sebab posisi aku dalam bahaya. Patutnya aku duduk diam dan bersedia untuk angkat punggung supaya tak cecah setiap kali bot melambung. Tapi betullah orang kata, cinta pandang pertama tu GILA. Dengan macho dia bawak bot dengan penuh tenang. Percikan air laut kena kat dia pun macam menambah perisa pada pandangan mata aku. Allahhh indahnya dunia. 
30 minit ke 45 minit ke bagaikan beberapa saat. Akhinya kami sampai kat pulau cantik, Bohey Dulang. Masa ni aku agak down sebab tak dapat rakam aksi abang driver bawak bot dengan singlet hitam tu. "Takpe balik kang sure dia pakai lagi singlet hitam tu, jaga aku snap banyak-banyak". Gila tanam azam macam tu sekali. 
 Masa ni memang kagum dengan semua permandangan termasuk abg driver bot tadi. 
 Kisahnya, aku memang down haritu sebab masa kami balik, abg driver bot tak pakai singlet hitam dia dah. Mungkin basah dia tukar baju lain. Berhari-hari selepas pulang dari Semporna aku telek-telek gambar tetiba Allah tu beri peluang juga pada aku iaitu aku sempat snap satu view dimana abg driver bot masih pakai singlet hitam dia tu. Auuuuw.
 Nama pun perempuan pervert, see aku zoom akhirnya aku gelak sorang-sorang. Wakakakakkaak bodohlah kau Nadey. Syukur Tuhan. Hahahah haram
Tengok reaksi muka aku? Masa ni muke kecewa tak sempat snap abg bot pakai singlet hitam. HEHEHE
 Kat sini tak boleh snorkeling sebab dia bela macam kepah tu. So hanya aktiviti hiking sahaja ya!
Disebabkan keadaan kaki aku tak mengizinkan aku naik, maka aku hantar Shiwa dan Zati untuk naik. Siapa tak sedih tapi aku pikir kaki nak guna lama. Aku duduk kat bawah sorang-sorang tunggu cinta. Eh! 
Memang tak boleh bla pelancong dari China ni conquer tempat tu jadi tempat baringan dia siap berdengkur. Orang tua yang turun dari hiking nak duduk pon tak boleh, so aku berganjak untuk duduk kat jeti sambil layan perasaan sorang-sorang. Sian.
Nampak tak budak pakai baju biru tu? Budak tu la co-pilot driver bot kami. Hensem dan baiklah. Napa aku cakap budak ni baik? Nanti aku cerita. Sabar.
 Menurut Zati pendakian agak mencabar untuk kaki aku so nasib baik aku tak pergi. 
 Apa aku buat sorang-sorang? Disebalik kaca mata tiada tembusan aku mengambil peluang untuk cuci mata tapi nak buat macam mana, mata dan jiwa sangkut pada abg driver bot tadi je
 Aku bagi kamere kat zati. Wasiat katakan.
 Sampai je puncak penuh orang. Tapi view SUBHANALLAH memang kalau sampai sana memang wajib naik ok. 
 View yang viral ni wajiblah pose!
 Nadey kat mana???? Tu nampak jeti macam semut tu? Aku kat sana lah sambil mengenang nasib.
View dia ya Allah. Next time aku naik k
Ni masa lepak kat Jeti aku snap la gamba-gambar lelaki hensem eh!
 ada budak ni hiking sampai tapak kasut tercabut jadah betul.

Turun je Zati dan Shiwa, kami tengok ramai gila makan tengahari atas jeti. Aku lak mata meliar tengok abang bot. Tetibe dia datang dekat weh! "Excuse kiss, excuse kisss, excuse kisss". Tanjat ittew "Makan dulu ya disini". Dia nak beritahu semua suruh makan dulu kat sini. Hujan pun turun dengan lebat, sedap lak melahap bekal makanan, makan pisang bagai. Pastu dia datang lagi!!!! beritahu, "maaf kita akan agak lewat tunggu hujan stop". Masa ni lemah lutut aku, terkesima. Pisang tadi lekat kat trakea lagi. Masa ni perut aku berbuih-buih cinta gituw. Haha haram betul. 
  Nampak tak copyright nadey tu?? Tulah abang driver bot. Oleh sebab terlalu ramai kami jumpa orang Semporna kacak-kacak, maka aku gelakan abang driver bot ni, Abang Anjew Allahuakbar Excuse Kiss. Meninggal terus dengar nama tu. Masa ni dia dah tukar baju adidas. Aku masa ni dah down da.... napa tak pakai singlet hitam!!!
Paling kelakor, dia pergi makan makanan dari agensi lain dengan geng-geng abg driver bot. Macam haram perangai. 

 Sempat lagi aku rakam dia repair enjin. Allahuakbar aku dah cair sangat dah masa ni.... Warning, lepas ni korang sedialah meroyan atau tutup website aku terus sebab lepas ni banyak gila gambar Abang Anjew Allahuakbar Excuse Kiss ni. Sabar tau.
Allah... hambek kau ni 1
Aku macam acah-acah merakam jeti dan view Bohey Dulang padahal.......... hahahahahhaha kau
Allah (Nadey kau better duduk Semporna) Hambek kau 2
Allahhhhuakbar... (okay aku usehe lah cari keje sini) Hambek ko 3
'Awak pandang saiya kan?'
 Allahuakbar, Subhanalah, Laaaaa ilahaillah..... zikir semua kuar masa ni. 
Allah betul ke aku tak bermimpi??? Macam model pon ada
Hambek kau 4
Subhanallah, rejeki apa yang kau beri aku kali ini. Allahuakbar, aku terima dengan gembiraaaaaaaaaa
Hambek kau 5

Macam lama macam tu baru aku sedar, oh misi aku nak tengok culture Pulau Tatagan. Biasanya rata-rata aku tengok pengalaman orang sebelum ni, dorang memang sampai dekat dengan rumah, siap turun tepi pantai. Mungkin sebab hujan tadi dah lewat, maka kami melawat sekejap je.

Masa kami sampai meluru budak-budak ni datang. Bahasa dia? Serius aku tak paham! Ada la ayat macam duit, rokok yang aku dengar. Lain haram nak faham. Gigih guna tangan je gerakkan sampan.
Nampak tak masa ni adik bogel tu dah menangis sbb sampan dia tenggelam dengan air. Klako la
Yang budak ni ketua rombongan. Dialah kaki membebel dalam bahasa bajau tu sorang-sorang. Aku pon tak faham motif kau tunjuk perut. Ahahahaha kalau jumpa dengan orang saiko Pedofilia habis budak ni diraba free-free.
Servis bergambar dorang terbaik! Memang tak kekok nak posing-posing ni. 
Memang life atas bot tu. Kadang-kadang sampai 3 generasi dalam bot tu. Aku tengah fikir macam mana dorang buat anak? Tu je aku fikir? Maaf tu je concern aku. Sebab aku tengok dari nenek sehinggalah beberapa orang cucu dalam 1 kapal tu. 
Non stop dia merayu weh. Awkward semua orang.
Last sekali, dia buat ayat sedih sebab Abang Anjew Allahuakbar Excuse Kiss dah start enjin bot. Drama betul budak tu (percayalah mulut aku tak pernah penat sebut gelaran penuh abang bot tu)
Mungkin dia dah kenal dengan Abang Anjew Allahuakbar Excuse Kiss ni siap sep sep tangan. Aku macam nak sep jugakkkk... Hambek kau 6 gambar dia
"Eh awak ni model ke?"
Ya Allah indahnya ciptaan Tuhan
Hambek kau gamba ke 7
 Biarlah saiya snap gambar awak diam-diam tapi janganlah pandang saiya!!!!!
Ni gambar paling WIN, ittew malu sangat mase ni tapi control excited. Aku buat-buat muka ketat, rakam video. Siapa nak belajar dari aku, macam mana nak jadi stalker berjaya boleh email saya. 
Hambek kau gambar ke 8. Cukuplah Nadey, aku sesak nafas dah ni.
Kami sampai di Pulau Sibuan dah lewat pukul 1 petang. Langit gelap macam nak hujan lagi. Diberi masa sejam sahaja untuk snorkeling. Ok down!
Menurut Nawir, Pulau Sibuan antara yang tercantik. Tapi bila aku search before ni, Pom-Pom dan Mataking lagi cantik. Sebab kami tak pergi sana, oklah Sibuan cantik. Bersih tak ada sampah yang pastinya. Ada beberapa askar disini. Sampai disini kami perlu isi borang lawatan kot. Isi nama dan IC je. 
Sian aku! Ni je la pose di Sibuan. LOL
Snorkeling di bahagian lain.

Dalam sejam snorkeling, memang bagi aku tak begitu seronok sebab kita hanya dapat lihat batu karang tepi pantai. Memang tak berapa menarik. So beberapa orang bot ni akan turun ke laut untuk tarik customer-customer dia tengok ikan. So memula aku ni gigih la ambek life-jacket bagai. Pastu macam serabut aku tanggal. Aku pelik, kat sana driver bot lain served customer dari bot lain. Macam klako. Mana Abang Anjew Allahuakbar Excuse Kiss tu? Last aku tengok dia berenang sorang-sorang. Aku malu nak ikut so aku ikut orang lain!

Mula-mula adik co-driver bot tu yang bawak kami tengok ikan. Dia dive ambek pasir kocak-kocak ikan datang ingatkan makanan. So masa tu boleh la kita tengok ikan cantik-cantik. Pastu macam aku ni jenis tak puas, sebab dalam banyak-banyak snorkeling ni memang kureng la. So aku pergi jauh skit. Dari adik hensem tu tetiba driver dari bot lain tolong tarik kami ke tempat best-best (tak best pun just ke tengah sikit la). Memula aku dengan Zati, bila budak hensem tu naik darat dia pon HILANG!! Shiwa memang tak nak snorkeling, katanya tak best. 

Aku ni jenis, ko dah bayar kan enjoy je la. So aku teruskan berdua ngan driver bot lain. Dia offer untuk ajar aku dive supaya aku dapat pegang batu karang kat dasar yang cantik tu. Rupanya tepi batu karang tu ade ikan nemo, sebab tu dia suh gak aku dive. Aku ni nafas memang 10 saat je. So gigh la aku turun banyak kali. Dia gelak je. Pastu die offer aku pkai kaki itik dia... dia pakai sandel aku. Pastu dia gelak "Sama saiz kau dengan aku, aku bawak baliklah seliper kau"

Lepas je sarung kaki itik tu terus aku beraksi macam dugong, hambis berombak keliling tu. Lepas tu dia nak aku turun lagi dia tekan belakang aku sampai dasar lama skit, memang la aku hampir sedut oksigen dalam laut tu. Mungkin dia niat nak bunuh aku gak. Lepas bergelut tu aku naik, dia kata  "oklah tu kau berjaya turun dalam 6 meter nanti prektis lagi." Bila tengok jam pukul 3 petang gelabah aku tengok kelibat Zati dan Shiwa takde. Tengok budak-budak lain semua takde. Ah sudah bot tinggal aku. Sempat aku tanya siapa nama orang yang ajar aku tadi, nama dia F je. "Aku macam ok F babaiii thank ya ajar aku". Slang sabahan terus. Aku lari-lari ke bot tengok semua dah naik bot. Sian aku ketinggalan. Seb baik Abang Anjew Allahuakbar Excuse Kiss (gigih juga aku menaip gelaran ni) dan budak hensem tu tak naik lagi. 

Dan-dan semua dah naik, dah start hujan, memang ombak besar. Masa ni aku tobat tak nak duduk depan sekali, aku duduk belakang sekali kat tepi stereng bot. KAU RASA??????? Posisi terbaik hahahahahahahahahah Masa ni tak perlu aku cover-cover memang mata aku 100% clean and clear tengok Abang Anjew Allahuakbar Excuse selama 40 minit dalam keadaan ombak yang bergelora tu. Aku tak rasa pun ombak bergelora. Bergelora lagi jiwa aku menatap mende depan mata aku ni lagi. 
Ya Allah kelakornya. Zati cerita tadi, masa awal-awal naik bot dia nyanyi lagu 2PM, Put your hands up! KPOPer rupanya. Sejiwa pulak kita. 

Malas aku nak cerita detail aksi-aksi last dan perbuatan dia pada aku masa ni. Biarkan dia menjadi rahsia aku je la (blushing). 40 minit bagaikan 40 saat. Serius tak puas. Masa ni rasa tekad nak duduk pulau makin tebal. Sampai je kat Jeti Semporna aku macam alololo sedihnya nak pisah. Tapi muke aku masih ketat, acah-acah tak suka kau pon. Tapi jiwa hanya Tuhan yang tahu. Hahahah 

Perut dah lapar, so kami cari makan terus baru naik bilik. Sebabnya kami ni basah-basah nanti marah pulak orang BBB, dah la staff dia mop lantai macam sejam sekali. So kami decide jalan-jalan sampai hampir ke Masjid besar Semporna. Kecik je pekan dia. Jalan-jalan cari restoran menarik, tapi dia just jual nasi biasa dan meehun. Bak kata Zati, alang-alang kita pergi pulau baik makan seafood. Nasi tu kat KL ada. So kami setuju ke kedai semalam. Sambil tu cuci mata kat pasar siang dorang. 
Rokok jenis ASTRO ni ada kat sini je, KL xdop
Aku pelik nampak banyak mende ni, bila tanya dia kata ubi. Dia dah siap paket macam tauhu tu. 1 paket RM3. Murah.
Ya Allah bukan lelaki je kacak-kacak kat Semporna ni, tengoklah yang perempuan cantik-cantik. Menurut Nawir, dorang ni tak pergi sekolah sebabnya family kata tak perlu. Aku tak pergi skolah tapi aku boleh aja hidup. So nasibnya budak-budak ni minta sedekah dan mencuri. Masa ni budak cantik dua depan aku ni warning, salah seorang rakan dia dah mencuri tadi. Aku macam adui sedihnya. Napa jadi macam ni. Patutnya baya ni kau gembira-gembira lari-lari kat sekolah. Tapi dorang terdesak sampaikan terpaksa mencuri. Aduii macam-macam aku fikir masa ni. Kalau saiko PEDO mesti dia tarik budak ni masuk hotel. Allahhh nauzubillahhhhhhhhh
Jalan bawak sotong kering pon nak macho-macho
Ikan buntal, seram lak banyak kes orang tak pandai masak, mati keracunan.
Banyak ikan yang aku tak pernah tengok kat pasar KL LOL
Budak-budak ni kejar dan ikut aku sampai ke BBB ok!
Gambar kak gambar. Dorang ni panggil aku "Akak cute" so aku maafkan kesalahan dorang WAKAKAKA
Sampai je restoran semalam, aku pulak order pisang panggang ni. Pas panggang dia akan sapu margerin dan serbu gula halus. Satu cocok RM1, sedap ya rabbi. 
Untuk harini, aku kan terbeli magie tomyam masa memula sampai dulu kan. So aku suh makcik tu masakkan aku 3 bungkus tomyam. Sebab dorang tak nak makan magie. Aku sorang setel. 
Maggi Tomyan Seafood, Kailan Ikan Masin, dan  Kerapu Masak Stim Lemon. Memang licin. Masak ikan kerapu stim ni RM30. Malam tu kami buat apa? Kami borak-borak pastu share gambar dan tidur. Pukul 10 malam semua dah gelap.
Nak petang masa tu cerah balik. So kesimpulan langit tak selalu cerah.... 
Yang cerah hanya cinta aku pada Abang Anjew Allahuakbar Excuse Kiss. Sampai sekarang tak boleh move on.

Prince Mateen atau Abang Anjew Allahuakbar Excuse Kiss??

Ya Allah jangan bagi aku buat pilihan macam ni, aku murung berapa hari fikir pasai ni sampai masuk wad orang. Serius, seminggu selepas aku balik dari Mabul-Semporna aku masuk wad KPJ seminggul. Nampak tak betapa hebat penangan cinta Sabahan. Lepas ni aku nak ke sana, aku nak request kat Nawir nak jumpa abg bot tu jugak. Jage!

Walaupun kami tak sempat ke Mantabuan, hanya ke Sibuan, Bohey Dulang dan Pulau Tatagan bagi aku pakej RM100 antara yang termurah. Servis terbaik, thanks Dayana arrange akak naik bot dan jumpa jodoh. Eh!.....

Ok aku dah penat senyum-senyum untuk post kali ni so untuk hari terakhir aku akan sambung nanti. 

Bye

Dayana - 011 2547 2110
Nawir - 012-891 1220
Company: SIPADAN LEPA SEMPORNA
#highlyrecommended


Tiada ulasan: