Rabu, 21 Disember 2011

9 NYAWA - RAMLEE AWANG MURSHID

mungkin agak terlambat aku habiskan novel ni.........aku mmg suke novel2 pak cik Ramlee Awang Murshid ni...sbb cite die banyak triller.....bukan cintan2 sangat...lagi satu dia mmg terapkan unsur ISLAM....tu yg buat aku slalu insaf n terus g solat pas bace novel hahahahhaha

Aku xtau la cite ni adaptasi dar cerita sebenar ke x.....tp ciptaan Allah SWT tiada apa yang mustahil

Aku xnk cite panjang pasai novel ni....tp aku akan merungkai serbe sedikit sinopsis novel ni.....


*********************************
Hakim dan Intan Suriyani adalah watak utama dalam cite ni....tiada pertalian darah tetapi jodoh pertemuan mereka bermula satu tragedi kemalangan dan bertemu semula dalam alam PERANTARAAN MAYA HIDUP DAN KEMATIAN....maksudnya alam perantaraan roh2 yg xaman yang koma sebelum mereka mati....... Keistimewaan ini melibatkan manusia biasa yang cacat fizikalnya iaitu Hakim yg buta. Walaupun buta namun Allah SWT memberi ia celik dari segi yg lain. Intan Suriyani pula gadis yg mengalami masalah jantung. Allah SWT MAHA KUASA cerita ini bagaikan roda.....dalam keadaan koma tu dia bagaikan roh yg   dipanggil untuk menyaksikan jawapan kepada persoalan yg menghantui dia selama ini. 

Tyme die dalam keadaan roh tu la die dapat lihat yg suaminya sendiri adalah pembunuh n penjahat yg kejam. Kejahatan tu terbongkar satu persatu dengan bantuan dialog Hakim dengan roh...Selain dri itu kisah cinta 2 agama pon menarik minat mendalam aku pada novel ni..... Seorang doktor berbangsa cina telah memeluk Islam dan merubah presepsi teman istimewanya yg mmg Islam (pada namanya sahaja).... aku pikir kadang2 orang kite sesama Islam pon xtaat pada Allah SWT......buat malu je pada mualaf  tp positif pemikiran aku.......sama2 membimbing adalah terbaik...... Semuga Allah SWT membukak pintu hati kepada "MEREKA" untuk ISLAM.........
Lame2 aku bace cite ni macam drama korea pulak yg bertajuk 49 DAYS. Dalam kepercayaan dorg, dorg ade mase 49 hari untuk mencari 3 air mata suci yang bukan dari family mereka.......cerita ni besh.......dia masuk dalam badan perempuan yg penyebab dia koma.....pastu die kene cari air mata yg suci yg menangis kerana terlalu sayangkan dirinya......... perghhhh besh gile cite ni

********************************


aku tanye kawan2 aku..........kalu aku mati korg sedih x????



So sesape yg xpuas hati ngan sinopsis ringkas aku g download n tgk sendiri cite ni,.........xpon bace sendiri novel tu hahahah seyes aku suke cerita yg mcm ni..........triller gituw.......



NOTA BIAWAK : SEMUGA ALLAH SWT BUKAKAN PINTU HATI DIA UNTUK ISLAM (UNTUK MU YA ALLAH)

Selasa, 13 Disember 2011

NADEY DI CORDOBA.........perghhh ciwrit!!!


Siapa yang kenal aku sure tau aku dok meroyan ngan sape slame ni........ sape lgi ngan laki aku la!!!!
ADI PUTRA LAAAAAA

Meroyan aku tgk suria di cordoba.....tgk cite tu die tulis......tu novel yg menang dalam kategori novel berunsur  keISLAMan ....jalan cerita mmg besh....... tp aku xsuke la pmpn tu pkai tudung mcm SITI......kalo litup semua kan santek....lg2 yg blakon tu si YANTI mmmg santek sgt2 orgnye.....mmg padan ngan watak die yg tegas....... 

Masuk skit bab cite ni

Bukan senang nak ubah prangai laknat manusia .....bukan mudah nk ubah dr jahil kearah kebaikan...
Dalam cite ni Adi Putra yg bongkak tu berubah serma merta setelah Allah turunkan hidayah dalam pelbagai cara.... salah satunya Allah SWT turunkan hidayah tu dalam bentuk penyakit....dan kedua orang yg telah menyedarkan dia....manusia terpilih yg dapat menundukkan ego lelaki itu iaitu SURIA.... cinta ISLAM hadir dahulu barulah CINTA SURIA datang......ni baru betul....cinta Allah SWT dahulu :)

Maka dengan pelbagai cara Allah kurniakan (tanda DIA masih sayangkan hambaNYA) barulah kita bersyukur ......cite ni mmg bukak mata aku....semua berlaku ade hikmah dan bersebab.... mcm mane pon Allah akan beri kurniaanNYA .......kite xkn bersedih selamanya.....

Cerita ni jugak buat aku rase besh lg sbb dia bukan tunjuk pada cinta yg menang je.....pada yang kalah pada cinta dan redha sangat2 dengan ketentuannya lakonan LISDAWATI....Dr Roziah gtuw....yg syok kt Tengku Huzir lakonan FAHRIN AHMAD gtuw...

Konklusi cerita cinta dr roziah tu.....die bertemu org yg salah dan akhirnya keredhaan itu Allah telah temukan die dengan orang yg BETUL.........

The main story dalam cite ni bukan kisah CHENTA je.....kisah FAMILI pon terselit.......antara PUTRA dan ibunya...... perghhhh leleh hidung aku tengok air mate mak die n air mate adi putra..... leleh ok!

 Jeles aku ngan pmpn ni!!!!!!



 Ade x lelaki melayu  mcm ni yg single lg??? tp aku xnk yg gay!........ade x?????
haiiii...........

Lagi satu jaket2 adi putra dalam cite ni sume lawo2.......dems aku jeles

Jalan cerita DHIA ni pon besh tp aku xsuke pelakon nor danish....sbb aku rase mcm xkene je........kalau fazura ke....atau sape2 je la yg leh jd budak kg.......nora danish xsesuai so aku xsuke tgk cite ni.......tp kalau ade novel mmg aku beli sbb jalan cerita ni mmg superb besh




NOTA BIAWAK : gua mmg minat lu adi putra....sume cite tu wa tgk sbb lu mmg plakon da boom!!!!!! mintak sain kt dade purlezzzzzzzz

Ahad, 11 Disember 2011

MASE DEPAN BIAWAK ATAU AKU????


Aku rase tahun 2011 la paling cepat aku rase mcm baru je bape bulan aku nk bine kerjaya aku..setakat ni dah dua kali aku tuka kerja....... 1st experience keje mmg gile2 kene buli.....mmg menyumpah seranah aku kt bos lame.... mentang2 muke aku INNOCENT & fresh graduate....mcm tahhi aku dilayan....aku ingat negara kite DEMOKRASI xde pandang AGAMA @ BANGSA......mmg tahhi la... 

Ade gak experience aku...g mintak keje....pastu xdpt sbb KO HODOH..... tu aku redha...biar Allah je balas...ape la nasib korg2 yang HODOH (aku comey)

Kerjaya aku skung ok je tapi ade suatu hari aku bangun2 dari mimpi aku bertekad tibe mahu UPGRADE kerjaya aku.....setelah berpikir panjang (beberapa minggu) aku menghantar surat resign notis sebulan....semua orang tanye kenapa.....alasan aku banyak.....(mmg dasar biawak banyak alasan)

So bile dah hantar notis sebulan benti.....tibe2 aku pikir aku nak cari keje ape??? 
1) Office hour (5 hari keje)
2) mungkin nak cube kerjaya diluar bidang (spt ARTIS??? PELAKON??? MODEL??? (perghhh mcm tahhi)
3) Kerjaya yg state public holidaynya...bukan suke hati nenek ko je nk keje je setiap hari
4) gaji mesti tip top

TAPI ANGAN-ANGAN MEK NADEY DI ATAS MMG MUSTAHIL DIJAMAN SKUNG..

Kerjaya skung mmg ikut nasib,,,,kadang2 aku pikir aku banyak dose kot tyme blajo dulu (ponteng je keje) mmg karma la 

Perkara yang aku dok pikir2 ni..
Ape kelebihan aku???
1) Aku memang suka haiwan...kalau boleh kalau kerja cari haiwan dalm hutan tu the besh...
2) Mcm kerjaya aku skung....aku bab jual barang... bg confidence barang tu bagus mmg aku boleh diharap (KAKI KENCING)
3) Aku suka photography (tgh kompol duit la ni nk beli DSLR)
4) Aku suke melancong

Kesimpulan aku xde kelebihan yang betol2 buat aku bangga!!

aku mmg nak jd Zoologist tp xde rejeki lg kt zoo sbb dorg pilih org cun je (uwaa ape DOSE ORANG HODOH) xpe la....rejeki orang lain2......

IBU AKU SUH AKU APPLY POLIS


Habes la kalau aku dapat kete polis mcm ni!!!!! habes.......masalah utama aku ialah kene pergi kursus PECAH LEMAK...mati aku tyme training dorg....pastu ade kawan2 aku cakap takut aku MAKAN RASUAH ahahah syaiton tol


 AYAH AKU SUH JADI CIKGU


Habes la kalau aku jd cikgu dah la dulu aku buat TAHHI kt cikgu2 aku....KARMA tu menghantui aku....aku dok nyanyi lagu HUKUM KARMA je ...mati la aku jd cikgu t....aku takot aku kene saman sbb POKOL BUDAK... xpon aku jd porfular mcm cikgu shida....gile glamer....

Ape2 la yang penting skung cari rejeki......... aku arap dapat tolong family bayo kete...bayo hutang PTPTN (iklan PTPTN tu pon cukup buat aku seram) dan tiap2 bulan leh blanje family aku tgk wayang or makan beso2..... tu yg aku buat sepanjang aku ade duit sejak bekerjaya setahun pas.....skung kene jimat sbb xlame lagi nak menganggur kan??? L for loser~~~

Doakan aku rakan2 :)


NoTa Biawak : Bangun pagi2 ...aku cakap aku nak ponteng keje arini....aku bangun on9 pastu mak aku bebel aku xkemas umah n xmasak untuk die.........dems kene bebel lak pg2 ni

Sabtu, 10 Disember 2011

MOOD BERSEPAH HIDUP MACAM SAMPAH ...

Dah lame gile aku xmuncul dalm dunia BLOGGING.... tetibe hari ni nak bukak balik blog....


WELCOME BACK NADEY......KOTTER tu reject dengo mcm lucah lak



TAJUK SAMPAH HARI INI

MENGAPA AKU BERHENTI BERBLOGGING sekejap  ???

1. Mungkin hati aku tak tegar mcm blogger2 yg lain
2. Internet umah aku mcm haram jadah...terkentut2...pura2 mati....sembelit
3. Bekerja shift....keje balik kol 11 malam... balik2 dh penat... (aku keje sampai 5 hb januari je)
4. Tak de mood tengok blog sbb mood aku macam sampah.... LAST POST AKU 28 JANUARI 2011 = Gile lame aku xbukak blog sampai hampir setahun....gile pecah rekod ibu mengandungkan aku!
5. Macam2 berlaku dalam setahun ni....2011 mmg byk kenangan pahit n manis aku gak....mungkin ni fasa KEREMAJAAN aku....
6. Aku bagi alasan nak kasi orang rindu kt aku,,,,, rupenye TAK DE blogger yg rindu kt aku huhuhuhu

So akhir kate untuk post ni........macam mane pon alasan aku....aku nak cari balik kawan lame n kawan baru dunia blog SEMULA...aku terlampau rindukan KORANG



Nota biawak : BIAWAK DAH ADE SEMANGAT NAK CARI KAWAN DIA SEMULA!!!!!!!!!!

Jumaat, 28 Januari 2011

PUNCA HILANG BANYAK DARAH DAN LEMAK BERTAMBAH!!!!

video


OK ADIK-ADIK....AKAK-AKAK (ANITA SERAWAK SGT).......SAPE YG KENAL NADEY ....SURE TAU LELAKI IDAMAN MALAYANYA SIAPA........KALO TAK BUKAN ADY PUTRA .....SAPE LAGI????? AUUUWWWWWWWWWWW

OK AKU TGK TRILLER CITE NI PON AKU DH DARAH HIDUNG ...LG2 ADE BABAK NANU NGAN LAKI AKU DI RANJANG.....AUWWW PANAS PANAS PANAS (IFA RAZIAH LAK)
PUAS AKU MEROYAN MENANGES2.....MENGAMOK AKHIRNYE BERJAYA DIPUJUK OLEH ADY PUTRA.....

"Yang.....ayang kene phm profession abg........abg kene pro.....abg xde nafsu pon kt nanu tu..."
 Lelaki yg same bulan kelahiran aku ni..................ternyata kacak boleh mencairkan hati aku yg beku ini....dengan senyuman yg boleh membuatkan mataku berpinar-pinar......gerak badanya yg boleh membuatkan aku lumpuh seketika (menyerah diri kepada ady putra wowowowo) dan suaranya....yg membuatkan aku pekak dan hanya mendengar suaranya....oh syurga duniawiiiiiiiiiii




Disebabkan pakej yg lengkap ini................membuatkan tekanan darah aku tinggi....kadang darah kuar ikot hidung terpancut2......mcm air terjun......lepas senyum sorg2............perut berbunyi.......

ok jom g dapur cari makanan...

sekian.


*NOTA BIAWAK*

- semalam aku bc paper kosmo ke metro....dorg promote cite haq ni....besa gile gmba ady putra then aku usha lame2 smpai kene marah ngan bos........BABIKKKKK
- arini paper lak pasai JAY CHOU...kesepian nk teman ..........AKU OFFER DIRI ok!!!!!!!!!!!! huhuhu sedih gile xdpt beli tiket konsert die bulan 3 ni T___T

Khamis, 27 Januari 2011

SECRET REUNION

SECRET REUNION
**************************************************
 Biase je cite ni (maksud aku jalan cerita).......kisah pasai sorg mamat dari KOREA UTARA yg jd perisik di KOREA SELATAN....mamat ni hero so op kos la ensem......KANG DONG WON....sape yg slalu tgk cite korea sure kenal...kalo xkenalll.......ko x expert lg bab2 ni kihkihkih (ampun)

Aku malas ulas lebeh2..........sbb kang aku cite xbesh lak jd nye..............so kesimpulan yg leh aku buat

1) kite kene bersyukur kita lahir bukan di negara yg sedang berperang...
2) Aku smpai skung xphm nape KOREA UTARA xnk bersatu ngan korea selatan........
3) jgn benci org sgt..............sbb 1 hari dia akan jd kawan baik kita.....maksud aku dlm cite ni.......polis tu obses nk cari perisik tu smpai 1 tahap dia tau kondisi sebenar nape die jadi perisik..........maka akhirnye dorg jd kwn baik........
Bagi aku dia ni mmg special.......seyes damn cute....aku paling suke mate die yg besa tp sepet....
tu mmg aset die....aarrghhhhhhhhhh keyoppptaaa 
Antara cerita yg aku ingt smpai skung.........sbb cite die bapak la besh....
WOOCHI....sumpah superb....pasai WOOCHI yg ade magic masuk ke zaman moden...
besh gile aku dh tgk ulang smpai 5 6 kali!  

Cite ni aku suke sbb......gangster2........then kang dong won suke nuna (perempuan yg lg tua dari die...) biaselah...aku kan obses ngan mende tu! kihkihkih



*NOTA BIAWAK*
-rase xde mood nk cerita pasai ape2  kecuali movie2 yg aku bantai tgk ari2.............
- byk lg movie yg besh gile .............t aku buat entri bru...................

Jumaat, 21 Januari 2011

THE MAN FROM NOWHERE...WON BIN OPPA~

Cerita antara cite terbaik bukan sebab HERO DIA ENSEM JE
sbb jalan cerita dia mmg sumpah terbaik!.....mule2 aku xprasan sgt ni Won bin tau.....aku download cite ni sbb aku aku ingt cite hantu......ok...tp mmg xnyesal la..
Awal2 cite....mcm kabur skit........lelaki istimewa ni dok sorg2....rambut tutup muke bajet KITARO....
TIBE2.............die berlawan....aku rase excited gile ok!.....

Cita ni mmg ganas la.......aksi korek2 mate.......ambek organ dari badan manusia dan perdagangkan....culik budak2....buat jd org suruhan.....buat dadah.....dah matang dorg ambek organ jual......

Dan2 mmg salah org la gangster tu cari pasai kan........rupe2nye Won Bin ni bekas unit khas kt USA...anggota khas ni dilatih dgn khas smpai dorg xde rase sakit or ape2 la....yg penting bunuh n survive....owowowowoowow......
Kalo dah cari pasai ngan org yg salah......mmg hebat la kan....hiris2 badan mmg real gile.......cocok2....cincang2 org tu biase..........gile lah.....amaran tok org yang xsuke ganas2 ni xyah tgk cite ni! heheheheh tp rugi la....sbb

Masa Won Bin potong rambut KITARO die........ya Allahhhhhhhhhh terpancut lg darah aku mcm air terjun.....pastu terbelah 2...bayangkan....Aku ingt lg mase dia masuk tentera ....die potong rambut gini gak....aarghhhh die mmg lasak la...auuuwwwwwww

Masa ni bru aku tau kete mercedes mmg hebat.........langgar teruk nk mampos....tp kete elok lg....


*NOTA BIAWAK*
- Ya Allah.........lembutkanlah org2 jahat diseluruh dunia........lepaskanlah kanak2 yg dorg culik dalam keadaan sempurna...........

FAIR LOVE (KOREA) - CINTA TAK KENAL UMUR

SEBELUM AKU ULAS PANDANGAN AKU TENTANG CITE NI....
AKU NK TANYE..............
PERNAH BERCINTA DENGAN PASANGAN YG UMUR JAUH BERBEZA????

KALO XPENAH KENE TGK CITE NI.....KO XYAH NK JIJIK TGK PASANGAN MCM NI!
JODOH TU DITANGAN TUHAN

Aku teringat kes abg sedare aku yang kawen ngan pasangannya yang hampir same ngan umur nenek aku....tp pmpn ni suke bersolek so xnmpk la die tue mcm nenek aku......

KAMI SEKELUARGA PANGGIL DIE PMPN SIHIR
Adoi ............ni la masalahnye.....tp ade sbb nape family kami ckp die cmtu....sbb die panggil mak aku MAK JANG??????????? adoiiiiiiiiiiiiiii panggil la dik ke akak ke leh lg...ni MAK JANG??? adoi...kalo die panggil aku kak....aku mmg sepak die sbb aku mude sweet 22 lg ok!....

Tp aku tabik ngan abg sedare aku ni........die terime seadanya jodoh die tu....walaupun byk dugaan berlaku......mmg mule2 rase jijik tp bile aku dh beso ni.....aku rase JODOH DR ALLAH TU RAHSIA DAN TIDAK BOLEH DIDUGA.....

*******************************

Pandangan aku tentang cite ni...........TERBAIK walaupon aku xsuke ending die.....
actlly setiap org ade tarikan masing2........Bg lelaki tua ni xpernah merasa apa itu perasaan CINTA....tp bile die jumpe pmpn ni.......pmpn ni lak suke kt die.......so dunia lelaki ni berubah abes......

sumpah aku jijik gile bile die suh pmpn tu panggil die OPPA (abg)...Ya Allah tersembur air teh masuk dalam hidung n kembali ke kerongkong.....(aku telan balik) ok bersih hidung aku!.......tp tu la xkn pmpn tu nk panggil AJJUSHI...(pakcik) kan??? 

Cinta berbeda umur ni byk halangan.......

1. Bile MATANG + TAK MATANG = percanggahan pendapat.....
2. Sorg nk cepat2 jd tue...........sorg lg TAK NAK MATI CEPAT.........
3. Kene sorok2........nk dating pegang tgn ciom MOLOT depan khalayak ramai kene usha kiri kanan dulu
4. Tak leh manje2 .......depan khalayak ramai
5. Tentangan family
6. Sorg pikir cpt2 nk buat wasiat...........sorg lg asyek nanges kalo pasangan xsehat
7. Kene terime cercaan dari masyarakat.........cth : ooo tu anak ngan ayah tu!!!!!!!! (aaghhh sentap)
8. Ramai membomohkan ye la .........yg mude tu sure org nk.......yg tue tu sure org bomoh kasi mati cpt....

Ni sebagai pengalaman sendiri la.......aku ade la nk takcle bdk mude dari aku.......
bukan sekali tp byk kali (bukak aib sendiri)

1. Kene sorok2.........kalo x.....adoiiiiii lg2 org mcm aku mmg kene bahan
2. Kate nk takcle kan....sure kene kwn dulu........biasenye aku cuak gile kalo skandel aku tu bahasakan AWK SAYA.......adoiiiiiiii aku rase mcm mude gile
3. Kalo aku yg mulekan dulu..........aku akan teruskan aku kau sampai DIA DALAM GENGGAMAN AKU.........bru la tuka sy awk...syg syg ke....adoi WADEPARK LA AKU NI!
4. Aku terase sentiase mude ok!!!!!!!!!!!!!! tu mmg terbaik.......mase tu la aku nk jage muke jage badan.....(bile xde skandel..........ambek ko naik berkilo2 smpai xturun2.......)

ok cukuplah aku dh malu gile ni! 

Tp sampai skung...aku mmg tertarik lelaki yg mude dari aku.....tp skung aku slow dh sbb aku rase aku tggu je....kalo ade jodoh jalan je.......skung layan je baki2 skandel.......(ya Allah ampuni aku)


*NOTA BIAWAK*

- ptg td Ayu raudhah(26) nikah ngan zaquan(23)............see cinta tu xkenal umur.....JODOH  TU RAHSIA ALLAH......mari doakan yg terbaik!
- Aku meroyan sampai hampir2 nk ckp ngan mak lelaki mude yg aku nk takcle anak die.........(merisik la) seb baik kwn aku sedarkan aku........kalo x aku xtau la jd ape.........smuge aku xmeroyan lagi amin!....

Sabtu, 1 Januari 2011

MIMPI BINATANG

Aku rase ni entri paling biasa....sbb minggu ni aku xde mood lak...mcm2 berlaku...tp aku xde mende nk cite...sbb tu aku xde mood..

1. Sejak akhir2 ni aku mimpi binatang je....mule2 lipan...pastu cicak TOKEK....pastu td babi

- lipan 
xde la besar sgt tp bwh katil aku

- cicak tokek
aku jumpe aku tangkap die nk lari aku pegang ekor die...smpai kulit terputus dia geget tgn aku kuat gile sedar2 tgn aku bawah bontot aku...aku hempap tgn....pastu rase kebas mcm kene geget tokek...pastu aku bele sbb kalo besar lg tinggi harga tokek tu...smpai dia besar...boleh bercakap n ajar aku bahasa cina...(ni mmg haram)

- babi
aku main game...sape yg leh lepas dr babi...die menang tiket konsert...dengan berat aku yg hampir same ngan beruang obesiti.....aku berjaya lompat tinggi gile then aku menang tiket konsert korea....(buduh)

2. Kat tempat kerja....ade costumer..makcik yg agak gemok la....suke2 je kate aku GEMOK...(bavi punye makcik....aku terus buat muke n rase nk tumbuk muke makcik tu

3. Dah masuk tahun 2011....azam tahun ni same ngan tahun lepas.....nk cr jodoh n kawen.. ye la masuk bulan feb aku dh 23....gile tue...... harta pon xde lagi....kene la kumpol.....azam aku mcm biase....nk baiki ibadah aku.....(adoiiiiiii)

4. Selamat bertunang kpd kawan sek aku...taufiq...ngan ili....smuge cpt2 kawen!....pas ni aku lak!

5. Sowi lame x blogwalking........aku akn cari mood aku cpt2 T____T