Rabu, 27 November 2013

SHARE: TIPS TRAVEL KETIKA DIROMPAK

Post ini aku kongsi dari group MBC (Malaysia Backpacker Club) Mereka kongsi pengalaman dirompak.

Tips ketika dirompak adalah

1) Cuba untuk tidak panik atau melawan. Ko gile tak payah tiru aksi dalam filem semua tu bukan nasib tapi skrip. Realiti perompak tak bodoh dorang tak nak tinggal saksi maka jawapannya bunuh je. Tapi jika perompak tu masih ada ihsan dia akan lepaskan kita. Beri semua kebendaan yang diperlukan. Tak guna kalau buat cacat pon sebab mungkin dorang dah perhatikan kita dari awal.

2) Kalau anda sehelai sepinggang ditinggalkan. Anda cari lah perkampungan. Pastikan anda tenang dan jangan buat-buat pengsan. Takot macam-macam boleh berlaku. Gunalah bahasa badan atau bahasa yang boleh anda tutur. Mintak pinjamkan telefon.

3) Call semua bank yang dicuri.
Nasihat aku bawak satu kad kredit dan had kan kepada pinjaman paling minima. Kalau aku boleh pinjam sampai 4k je. Perghh kalau perampok tu dapat kad platinum mau die berjoli beli tanah, beli rumah. Hadui. Semasa travel juga bawak kad bank satu jenis je. 

4) Then baru pergi report polis. Tak payah menangis bila dah kering air mata baru nak buat report. 

5) Catat awal-awal embassy Malaysia di negara yang kita travel. Dapatkan pasport sementara dan bantuan. Selalunya Embassy akan bagi tiket flight dan sedikit duit untuk pulang. Bile sampai Malaysia kene bayar balik hutang ye. Kalau IC pon kene curi, suruh Embassy buat surat berletter head dan ditujukan kepada JPN. Call famili di Malaysia suruh scan Surat Beranak dan kene dapatkan pengesahan dari officer dan fax atau email kepada Embassy. Atau lebih mudah, sebelum pergi travel memana scan semua IC, lesen, pasport, surat beranak attached dalam email kita.

6) Ingat detail rupa paras perompak...tolong la jangan makan banyak semut sebelum travel. Tajamkan minda ya!!. Selain dari itu, ingat jalan. Tanya penduduk cara hubungi polis atau ketua kampung tempat yang kita travel itu awal-awal. Nanti senang kita ada arah tuju.

7) Berdoa, usaha dan tawakal. Musafir kita bukan sia-sia. In sha Allah 

Takot tak? Jangan takot. Kita musafir ni kene ada niat. Kalau kita mati dalam perjalanan pon kita mati syahid. Bukan pergi bertujuan nak layan GRO je. Bahaya ada dimana-mana. Yang penting tawakal. Aku share ni bukan untuk korang je...sebagai backpacker amatur aku juga perlu alert dengan segala nasihat. Kalau mende nak jadi kita tak mampu buat apa-apa. Ini sebagai langkah berjaga-jaga. Semuga perjalanan aku dan kalian selamat pergi dan selamat pulang. Amin




Selasa, 26 November 2013

KENAPA NAK TRAVEL SOLO??

 

Rasanya tahun 2013 aku dah banyak buat keputusan matang dalam hidup. Selama 25 tahun aku terlalu manja dan terlalu berharap pada orang terutama pada famili. Sejak aku dapat kereta langkah aku lebih jauh dari sebelumnya. Namun aku telah berani untuk travel seorang. Bila travel seorang aku rase lebih seronok. Spend time untuk diri buat aku rasa lebih puas dan lebih tenang.

Tapi tu dalam Malaysia. Mungkin aku lebih selesa dan tak takut walaupon Malaysia sudah tidak aman seperti dahulu. Maka wishlist 2014 aku berazam dan cabar diri untuk travel solo ke luar negara. Dan aku telah memilih Indonesia sebagai negara pilihan, pilihan sebelum ini Philippines.

Ramai tanya kenapa aku dok berahi sangat nak travel solo ni?

1) Berdikari
Aku memang manja. Aku terlalu bergantung dengan famili aku. Maka dalam umur yang agak tua ni, anak buktikan pada Ibu Ayah yang aku sudah matang kihkihkih

2) Pengalaman
Berbanding dengan backpacker yang lain. Pengalaman aku ni ibarat tahhi dicelah gigi je. Aku ni seorang panas baran maka aku tak pandai buat keputusan hidup sendiri. Bile banyak pengalaman banyak garam aku makan, maka aku boleh jadi matang. Umur 25 tahun ni aku hidup tanpa pencapaian yang boleh dibanggakan. Pengalaman buat seseorang itu lebih matang dalam semua tindakannya. Pengalaman tak boleh dibeli maka setiap kenangan dan dugaan amat berharga untuk mengumpul pengalaman. 

3) Masa untuk diri dan fokus pada Pencipta
Aku ni dah la bodoh agama. Nak ingat Allah tu.....waktu solat je la. Kalau tak KPOP je le. Bila aku sorang dan aku pikir tiada siapa boleh jaga aku melainkan Allah. Maka masa dengan Allah tu lebih. Waktu musafir aku lebih banyak ingat Allah. Rasanya solat tu lebih diingatan. Serabut nak buat jamak...serabut nak qada' solat kalau tempat tak mengizinkan. Cari arah kiblat. Seyes tu syok. Aku pergi cherating haritu, dalam chalet tu takde tanda arah qiblat. Maka aku guna la hp. Salah HOKEY maka seeloknya beli la kompas kecik. Heeee

4) Kepuasan
Walaupon kos lebih mahal sebab tak boleh share kan. Tapi puas sebab segala keputusan ditangan kita. Kalau ditangan orang emmmm....lagi satu. Kalau travel dengan orang yang ambil kisah tentang duit. Dia akan kira detail berapa belanja dan dibahagikan sama rata, itu terbaik!!!. Tapi kalau kita travel dengan orang yang tak ingat hutang dia. PARAH lah kita. Maka hilang mood travel. Seyes better aku spend untuk aku sorang berbanding share dengan orang yang macam tu. Spoil mood travel aku. 

5) Kita lebih peramah
Demi untuk mendapat info lebih bermakna, kita tak boleh berharap pada buku dan info pada internet. Tapi kene lah tanya penduduk tempat kita travel tu. Maka automatik kita akan lebih peramah walaupon berbeza bahasa.

6) Inner Strength
Kita takkan tahu kebolehan kita sehingga kita berada dalam situasi tiada pilihan atau untuk membuat keputusan dalam meneruskan hidup. Cabaran tu lah paling best!


7) Dapat kenalan baru
Tak kisah la orang Malaysia ke orang asing ke. Kita dapat kawan baru dan share pengalaman berbeza. Bukankah itu perkara yang bagus? Mana tau melekat sampai jodoh seumur hidup. Lagi WOWOOWOW

8) Self treat
Kalau biasa kita beli orang kata....hish membazir. Bila kita sendirian kita lebih menghargai duit dan hargai penat lelah kita sorang-sorang survive dinegara orang.

9) Masjid
Aku kalau travel aku lebih suka solat di Masjid. Islam is worldwide. Memang susah nak cari masjid kalau Islam adalah kaum minority. Tapi agak jakun jika masjid tu lain dari masjid kat Malaysia.

10) Belajar mende baru
Contoh ya, aku sangat kagum dengan tandas kat korea. Gila walaupon takde air tapi tak berbau. Cara makan, adat, gaya hidup. Compare la dengan gaya hidup kita. Cara solat. Haaa mana tau jumpe penganut syiah ke. Baru la jakun. Bila jakun dan belajar mende baru tu yang syok.


Tapi bagi perempuan, janganlah terlalu berani. Pastikan kita tak buat mende bodoh. Apa-apa inform orang sekeliling anda. Kalau pihak hotel ke...bagitau anda pergi mana harini. At least ape-ape jadi, kita dapat ditemui. Yang penting, yakin Allah sentiasa ada temani kita. Jangan travel masuk tempat urut lak. Masalah! Balik-balik dapat hiv!

Korang boleh kongsi kalau info aku tak bernas macam korang pikir. Tapi out of 10 reason aku bagi ni hanyalah pendapat aku semata-mata

Happy Holiday!


RABU YANG BLUR

Hari rabu yang blur, so mulakan hari dengan ketawa k
ni reaksi aku bile nampak lipas
Wowo....cukup happy hari-hari aku tengok orang handsome
Bakk!!!!!