Rabu, 24 Februari 2016

ZALORA - PANDUAN MEMBELI TUDUNG CORAK

Penipu la kalau korang tak pernah dengar ZALORA
Aku yang buta fesyen pun tahu, mana-mana je ada iklan ZALORA
Sampaikan aku nak scroll screenlock henpon pon ada iklan ZALORA
HEBAT!

Kali ni ZALORA beri tips panduan untuk membeli tudung corak! Haaaaa aku leh bet kebanyakan gadiz-gadiz dan belia-belia mempunyai koleksi tudung plain lebih banyak berbanding yang bercorak! 

Why Why Why?????????????????????


Adakah isu tidak yakin dengan penampilan tudung bercorak kerna takut kelihatan tua? 

Takut nampak penampilan macam mak-mak tu satu hal, dalam almari kebanyakan baju pula bercorak (baju raya). Biasanya tudung bercorak ini lebih mudah dipadankan dengan pakaian berwarna tunggal atau bahasa biasanya PLAIN. Baju kosong inilah baru sesuai dimatching dengan pelbagai tudung bercorak.

Pendapat aku, tudung bercorak ini juga mampu menaikkan seri dan level confident seseorang itu. So apa lagi??? Moh kita ubah selera fesyen dengan pemakaian tudung bercorak.

Di sini ada beberapa tips mantappp dari ZALORA. Kenapa ada tips panduan pulak???


Tips ini mampu "MENGAWET MUDA" kan korang dan kelihatan lebih FASHIONABLE...so better baca perlahan-lahan kalau tak nak dilabelkan sebagai fashion disaster!!!

Biasanya bila window shopping, kita nampak kain tudung bercorak itu sangat cantik dan abstrak (abstraklah sangat), tapi bila balik rumah matching dengan beberapa baju, hampa. Akhirnya tudung tu korang sedekah kat kawan kan atau beri kat mak. (Macam aku je)

Kini rata-rata model muslimah sering menggayakan pelbagai jubah juga baju muslimah dan biasanya berwarna PLAIN. Dan inilah masanya anda boleh membuat sedikit kelainan dengan menampilkan bersama tudung bercorak. 

Ikut selera masing-masing. Jika jubah hitam, tudung bercorak hitam seperti gambar-gambar atas dan bawah ni, menonjolkan imej ELEGAN. Ada juga selera "COLOR BLOCK" macam aku, contohnya jubah aku hijau emerald dan aku padankan dengan shawl bercorak kuning atau soft pink. Cita rasa masing-masing.

Anda harus elakkan daripada memadankan pakaian bercorak dengan tudung yang bercorak juga. Kang tak nampak pulak mana muka mana satu badan!!!


Elakkan daripada membeli koleksi tudung bercorak yang mempunyai lebih daripada 3 warna dalam satu rekaan. Sebaik-baiknya, pilih tudung bercorak yang ‘minimal’ dan dapat mengelakkan korang daripada kelihatan terlalu ‘sarat’.
Seperti model di atas, tudungnya yang bercorak ringkas dan tampak eksklusif. Corak yang terlalu ‘heavy’ boleh membuatkan korang kelihatan serba tak kena dan mencacatkan penampilan seterusnya dilabel tua dari usia. Masa tu baru korang sedar, baru nak menangis kena ejek, kene buli lagi-lagi depan crush. Maka panduan macam ni berguna kan?? 

Sebenarnya banyak koleksi tudung corak online yang boleh korang miliki dengan tawaran harga yang murah dan menepati cita rasa trendy!!!

 Korang boleh pergi cuci mata kat WEBSITE ZALORA, like FACEBOOK PAGE dan follow TWITTER untuk mengetahui update dari masa ke masa. Selamat memilih dan membeli-belah!


(Ish saba je aku tengok koleksi tudung kat sini...... boleh pakai untuk pergi taaruf hikhikhik)


Isnin, 22 Februari 2016

SELAMAT HARI TUA NADEY!!

28? 

Ada kawan tanya, Flora namanya. 

"Apa yang kau rasa harini Nadey? Birthday kau? Kau gembira?"

Jujur lepas subuh aku pergi kerja baru aku teringat, eh aku dah 28 tahun! 

AKU MENGELUH!

Perspektif negatif, Allah umur 28 tahun aku masih tiada kewangan yang stabil, baru start kerja, baru start segalanya, walaupun ada niat nak sambung study tapi masih belum ada rejeki. Tetiba aku terfikir kalau la aku tak aktif kelas teater mase UKM dulu kalau aku fokus study mesti aku mudah nak sambung master. Kalau lah aku tak buat perangai masa kat YSP dulu, orang attack aku then aku pendam je mungkin kerjaya aku stabil tak macam sekarang!!!!!
KESIMPULANNYA............. banyak yang aku menyesal dengan life aku. 

Allah........... aku membebel sorang-sorang dalam kereta. 
Tapi ustaz kata nak bahagia kena REDHA dan SYUKUR. 

Perspetif positif pula, aku fikir banyak aku dah buat!! Kalau tengok wishlist tahunan aku Alhamdulillah banyak juga apa yang aku nak aku dapat. Syukur Alhamdulillah. Tetiba aku terfikir, semua yang berlaku demi kebaikan aku. Ada sebab kenapa aku disini kenapa bukan di UKM dan ada sebab kenapa aku di syarikat Pest Control dan bukan di YSP. 

Syukur sangat dengan kerja sekarang sebab agak bebas. Cume aku takut aku kene buang je sebab aku tak berapa bagus dalam bidang sales. Syukur juga aku tak sambung belajar dulu dan kerja selama 5 tahun dan dapat pergi merata tempat dan beri duit sedikit pada ibu ayah (SEDIKITTTT rasanya macam aku pau dorang lebih je)

Aku sebak sebab 28 tahun aku masih di peringkat ini. Tak macam kawan-kawan yang lain. Tapi dalam masa yang sama otak aku paksa hati aku untuk redha dan syukur demi KEBAHAGIAN dan KETENANGAN. Aku kene bersyukur. 

Bila umur dah tua, kau tak harapkan sambutan dan hadiah tapi aku syukur kawan-kawan masih sambut dan beri hadiah yang buat aku sebak nanges tepi bucu meja office. 

 13 Feb 16 - Dek kegigihan @ddadila datang dari gerik mcm biase bz mcm mane pun kami akan usehe kumpul mcm tahun2 lepas (wlaopun xcukup korum). 

Sumpah sawan bile tengok kek #kamenriderdouble ingatkan besday dakcad!!! Aku melompat menggeleding mcm lipas kene racun serangga... weh sumpah kagum tgk kek mcm tu!! Haaa kau ado? Thanks kak @mizz_ainz @atengarlina masakkan mknan tempah kek canggeh ni.. @wanie_dewanie thanks bg shawl dewanie.. t aku pkai sokmo jage!! @fatinurliyana thanks weh.. safiyya galok jerit smlm!! 


Dan pengakhiran perjumpaan smlm sungguh mengerikan apabila lipas merayap atas tangan wanie... bukan seekor tp berekor2 sekian... pergi maninggal lipas tu. Hope kita leh set date dating satu hari mcm tahun2 lepas.. terima kasih semua @mohdshahrulhafizi dan pasangan @jakevespa kamen rider senpai. Lol

-ayat copy paste IG-
Haaaa KAUUUU KEK KAMEN RIDER!!!!!!!!!!!!!!! Sabar je aku nak henshin ok!!! Vrommm vrommmm


 
Lukisan Zati iras wajah aku ni buat aku rase sebak mengenangkan betapa tebalnya kening dan bibir aku. Aku kene REDHA dan SYUKUR!!!!!!!! 

Allah panjang aku mengucap. 

Kedua malam besday aku 19 Feb 2016 tu aku dan family pergi makan-makan. Macam biasa la istiadat family PakDin, sambut besday makan kat gelas besar jalan gombak lama depan kubur tu. Sabar je aku. Bila ajak restoran lain kata aku membazir. Aku pon tak faham perangai SETIA ayah aku tu pelik sangat. 

Balik je rumah aku pelik ade kereta tunggu depan rumah jiran kami, ingatkan jiran kami nak keluar tapi siap high beam aku. Aku nak maki tapi orang tua mungkin high beam tegur jiran kot.

Usai je aku parking kereta masuk umah dengan machonya, ade lembaga keluar dari kereta nyanyi lagu besday. Lembaga tu Flora, Zati dan Shiwa. Haaaa lepas kek berpindah tangan, DORANG BLAH!!!!

Ape ke pelik ni perjumpaan 3 saat hanya nak beri kek? Ye aku faham esok sorang nak g lombok dan sorang ke Ganu, tapi makan la kek sesame!!!!!!!  Sumpah aku blur. Bagi kek dan kad tampal dengan gam murah sampai tercabut-cabut gamba tu hahahaha KLAKO GILE. 

Kata Zati "Kau faham x kami tak ikhlas bagi tu"

HAHAH kami gurau kasar, kami je paham bahasa kami. Orang lain tak......tu special geng alien ni. Haaaa 
Happy Birthday Nadirah Hodoh 
Tambiii betei kata aku hodoh!Dorang pergi print semua gamba-gamba hodoh aku! Tapi tak pe, ni memang aku pon! Tapi aku nampak setiap gamba ni aku cun je. Hak! Yang gamba laki pervert jepun tu aku tak paham gak tu... macam jilake je perangai.

Ni pon macam haram, Jumaat 19 Feb tu aku ambek la gambo cun aku pakai tudung DEWANIE!!!! bersewri kot aku tapi dorang pergi print gak gamba ni. Macam harammmm. See gamba kami, kami cantik tapi sedikit gangster. Semua pengaruh rakan sebaya.


Masuk je rumah, aku terus bukak Allah kek!! Ini la kek istiadat kami. Kami ni semua jimat duit beli kek slice je... hahaha tapi ini lah yang terbaik kan!!! Semua perisa feveret ade! Terus aku HENSHIN!!! saka genduut rasuk jadi macam ni depan kek. 

Gamba ni ibu yang ambek, menitis air mata die tengok aku macam ni. Dia kata napa la anak aku hodoh sangat. Susah la macam ni aku nak timang menantu.

Dah kejadahnya nak timang menantu??? 

Nak timang suami orang pulak.... bengang je aku. 

Sekian tu je besday celebrate aku. Aku bukan mesra alam sangat tapi aku syukur kawan-kawan nii...lagi2 yang jauh dari Gerik tu... sebak la nak cerita. Siap marah Dakcad anaknya sebab nak pastikan plan tak kantoi. Pastu dah la pening-pening nak decide Kamen rider mana yang aku suke. Banyak sangat. KLAKO gile!!! Aku sumpah tak prasan langsung plan tu, sumpah kali ni aku hampir tak ingat besday aku. Mungkin stress sangat kan ..... Apa-apa pun kawan celebrate ke x. yang wish aku semua yang doa untuk aku. TERIMA KASIH.... sayang korang sampai habis nyawa. Amin

Bai Nadey 27 tahun! Bai



Isnin, 15 Februari 2016

LA... TAK KAHWIN-KAHWIN LAGI??

Maaf mungkin post kali ni bahasa aku agak kasar. Tapi peduli apa... ini blog aku!

Ini antara list post yang hits gila dalam blog biawak. Post cara mudah memikat hati lelaki hits smpai 80k pembaca!! Walauweh! Aku tak tipu. Post cerpen KAHWIN PAKSA pun dah capai 100k pembaca. GILA LA KORANG SUKA KAHWIN PAKSA KAN!!!


Nak tau matang tak matang? Bila baca balik post lelame aku sawan buih tepi katil sorang-sorang!! Macam saitan!! Ya Allah malunya la...kenapa aku macam desperate serupa tahhi ni?? Nak aje aku back hand muka sendiri ni. Ramai gak respon dan email aku berikutan dari post-post lama aku tu tapi aku tak sempat reply dan publish satu-satu. Ada yang positif ada yang negatif. 

Bila tengok balik post lama ni, aku teringat betapa desperate aku nak kahwin. Masa ni la aku teringat aku dok suka sapa, crush sana sini tapi tengok hasil 28 tahun kini? Hampeh, sampai la ni tak kawen-kawen. Sekarang ni aku bukan nak cerita tentang tips suka orang ke tips nak kahwin ke? Apa yang aku sedar sekarang, aku menyesal dengan  ke DESPERATE an aku dulu-dulu. 

Jatuh cinta je google......tips memikat pasangan.... google tips memikat mak mertua..... EH BABI lah......aku pernah google menda bodoh macam tu. Ya Allah malunya dengan perangai aku dulu. Kelako gile!

Kahwin ni bukan nafsu seronok ada pasangan je. BUKAN semudah disebut-sebut. Bagi lelaki mungkin fikir SEKS je (kajian dari 10 lelaki mengatakan seks tu perkara utama yang dia pikir) dan mungkin bagi perempuan untuk penuhi nafsu-nafsu yang lain SELAIN SEKS tadi contohnya ........ ok aku blur ok contohnya hartalah (contoh je gile!! jangan nak kecam aku, aku cross leg kau kang)

PERKAHWINAN, perkataan itu sendiri membawa maksud TANGGUNGJAWAB. So bila aku lihat balik, flashback, throwback balik semua kenangan lama aku faham kenapa aku tak kahwin-kahwin lagi. 28 tahun hidup rasanya baru-baru ni sejak tahun lepas aku rasa NAFSU NAK KAHWIN aku MATI!!!. Fasa ke desperate an aku telah lupus. Aku dah sampai tahap level kalau kawin-kawin laaa... tak ade.... rilek je...kumpul harta. Adakah itu sindrom anak dara tua atau sindrom orang yang kena reject 23 kali seumur hidup atau sindrom mati nafsu/ mati pucuk/ mati akar?? wtf aku taip ni!

Mudahnya orang sebut nak kahwin tapi tak tahu apa itu tanggungjawab. (itu aku pada tahun-tahun lepas.... desperate sangat nak kahwin)

Orang kata... "Orang yang kawin ni Allah dah tiupkan seru tanggungjawab pada dia. Ada sebab golongan ini kahwin dulu... sabar bila sampai masa sesuai giliran anda pula".

Aku kata... "Bagaimana pula bagi kes......baru je kahwin pastu curang, cerai! Mentaliti kurang? Dah sedap beromen pastu boring cari pasangan lain? Itu seru tanggungjawab ke?". Aku bukan menentang takdir Allah bab seruan tanggungjawab itu. Yang persoalkan......adakah seseorang itu kawin dengan niat apa? Adakah orang yang berkahwin itu diukur tahap kematangan tanggungjawab mereka? 

 Isu tanggungjawab tu tiada siapa boleh ukur tahap level masing-masing. 

Aku sendiri tak tahu level mana? 

KENAPA AKU TAK RASA NAK KAWIN PULA? 

1. Umur macam aku akan lihat pelbagai masalah pelbagai cabaran mengikuti pemerhatian sekeliling. Umur macam aku akan lihat kawan-kawan sudah beranak 3, ada yang masih berusaha untuk mendapat zuriat, ada yang masih berusaha pertahankan rumah tangga. Aku lihat sendiri kes curang suami isteri, kes suami orang miang, kes itu dikalangan kawan yang sama umur. Bukan level orang tua menopause atau andropause. Bukan.

2. Umur macam aku, susah nak jumpa lelaki sebaya atau lebih berumur untuk dijadikan suami kerana stok terhad. Semua dah kawin!!! Yang ada anak-anak ikan. Tapi budak-budak ni ajak kahwin sebab nafsu semata-mata. Harini kenal, esok melamar kahwin lusa cerita betapa sedapnya kalau dapat peluk aku? Lelaki macam itu ke nak buat suami? Sah lepas kahwin, habis madu sepah dibuang. Inilah punca utama penceraian berlaku pada usia muda perkahwinan iaitu perkahwinan tak matang atas dasar NAFSU semata-mata. Nak aje aku libas kemaluan kau! Maka dari kahwin dengan anak ikan tak matang better kau sabar je la.

3. Sesi taaruf?? Daftar website cari jodoh?? Calon daftar wanita 100 tapi calon daftar lelaki 30. Nisbah ini sangat berat sebelah dan sesi taaruf akan berjaya pada wanita cantik dan HOT. Hodoh-hodoh sekalian boleh balik dan try website cari jodoh yang lain. 

4. Duit. Salah aku sebab tak menyimpan! Aku kene sedar dari awal, impian nak kawin dengan laki kaya tu macam mustahil. So ko kene support diri sendiri la gila! Stop berangan!!! Aku stop verangan apabila aku berhenti kerja dan duit simpanan habis. Nak belanja famili makan pun tak berduit, walaupun agak lewat untuk sedar tapi masih ada peluang menyimpan dan kumpul aset2 makanya aku tak de masa fikir tentang kahwin. No money, no kahwin. Kumpul duit dan aset. Even kawin pun, kalau cerai kau masih ada kemampuan sara diri tanpa mengharapkan duit nafkah!

So.......WHAT? 

Tak perlu tarbiah aku tentang jodoh itu rejeki Allah. Itu memang ilmu fadhu ain aku perlu percaya qada' qadar........ Bagi aku ada jodoh, ada lah... in SHA ALLAH aku tak akan buat post gatal geli jijik macam post-post lama. Wakakak malu gila desperate! Perkahwinan memang dituntut tapi itu bukan penentu happy ending seseorang. Jika tiada rejeki disini, mungkin disana. Mungkin didunia, rejekinya untuk jaga ibu bapa!! 

Kepada senasib..... hahaha (gelak dulu) Bertabahlah kawan....... doa banyak-banyak. Hasil orang bersabar ni besar nikmatnya. 

Kepada yang beruntung nasibnya, doakanlah golongan seperti ini dapat lengkapkan separuh dari imannya. 

MARRIAGE IS HALF OUR DEEN kan....... gituw ayat. 

Meh aku lanje sikit gamba aku!

Bai!

Ahad, 7 Februari 2016

JAPAN: Budget travel (Autumn) : Day 4 - MUZIUM BANDAI, NIKKO TOCHIGI


Sambungan. Kalau plan hari ketiga musnah sebab terbangun lewat. Kali ni hari ke-4 kami bangun awal siapkan sarapan dan prepare mental dan fizikal. Harini kami akan ke luar kawasan bandar Tokyo iaitu TOCHIGI. 

Pada awalnya, kami plan untuk sewa kereta. Sebabnya kalau kami naik train mungkin ambil masa 2 -3 jam tapi kalau memandu sejam je. Tapi atas pelbagai sumber yang menasihati antaranya dari kawan blogger Firdaus dan Niji sendiri. Memang mudah memandu tapi risiko untuk kemalangan akan mengundang pelbagai masalah. So kami berbincang, jika berlaku hal tak diigini, kami tak berapa mampu hadap dari segi kewangan maka kami pilih play safe iaitu naik train je. Mungkin next time kami leh try drive :)

Harini paling mencabar sebab nak ke TOCHIGI agak sukar, bertukar berpuluh stesen. Haaaa ini kami hadap. Semua sumber dari maps google dan HyperDia (klik link tu)

Kegigihan pada tugasan Shiwa dan Flora untuk task kali ni amat mencabar. Dah study setahun dah ni tapi sumpah blur. Even kita ikut maps google atau hyperdia skali pun tak detail macam nak kita harapkan. SERIUS TAK DETAIL!!!

Ni aku bagi detail. Niat aku sedekah info, semuga korang yang nak ke Tochigi dipermudahkan. Sebabnya, Allah MAHA PEMURAH. Pelbagai bantuan dari pelbagai segi kami terima. Nanti aku cerita detail.

Kami bergerak dari Shin Okubo 

Shin Okubo (JR Line) >> Nippori (Joban Line) >> Kita Senju >> Tobu Dobutsu Koen (line oren) >> Shin Tochigi >> Omochanomachi (line oren, line Tobu Utsunomiya line).

Dari Shin Okubo ke Kita Senju berjalan dengan lancar sampailah kami di Stesen Tobu Dobutsu Koen kami agak gelabah kerana tiada langsung info tentang platform mana, gerabak mana, jalur oren dan juga info detail dari google. Merata kami bertanya, peliknya pelbagai info bertentangan kami terima. Ada kata platform 1 la... ada kata platform 2 la... ada kata ikut line OREN sahaja. Disini sahaja kami banyak keluar masuk gerabak setelah tahu salah platform. Walaupun kami tanya kaunter, masej kami tak berapa sampai pada mereka. SERIUS dorang pun tak tahu MUZIUM BANDAI mana LOL. 
Kami tanya orang, tanya kaunter, tengok maps..... 
Kami tak pasti Kak Ain tidur ke mimpi ke...sebab dia tidur senyum ni apahal? 
Macam jilake, nak tanya orang pilih lelaki hensem dulu. Gila, Nadey kot. Ambil setiap peluang itu seperti nak merebut EMAS. HAHAHAHA tanya orang ensem ok! Padahal aku tau dah nak pergi mana dan turun stesen mana. Tapi aku buat-buat sesat dan innocent??? Aku pergi rembes hormon pheromon aku. Wakakakakakak. 
Aku tak kire pulak berapa stesen tapi yang kami tahu lebih dari 10 stesen akhirnya kami sampai ke Omochanomachi. 
Ini Stesen Omochanomachi! Alhamdulillah, pagi yang mencabar. Alhamdulillah.
Aku dah excited gile ni. Aku dah sampai tempat idaman. 
Kalau mengikut Maps Google, kami akan sampai ke Muzium Bandai dengan berjalan kaki dalam masa 12 minit!!! Yes,,,, sangat tepat. Kami berjalan lebih kurang 20 minit. Serius agak jauh. Serius jauh tapi kami sangat-sangat enjoy pemandangan luar kawasan bandar. Dari segi binaan rumahnya, kereta, tempat sampah pon kami kagum. Bersih yang amat. 
Bagi orang yang gila cerita Jepun, mesti sawan sebab selama ni tengok movie je kan, sekali bila tengok scenery sebiji dalam movie rasa impian jadi kenyataan. Cantiknya puluhan ganda. 
Cerita jepun juga terkenal dengan laluan keretapi. Lagi-lagi anime yang dorang dapat lukis lakaran wayar-wayar eletrik tu... serius aku kagum. Padahal kat Malaysia pun sarat dengan wayar elektrik tapi apa yang aku nampak, sistem pendawaian eletrik dorang macam old school sangat.
Mownink glory!!
Persimmon Tree atau buah melayunya pisang kaki (pisang kaki Zati) kan... bertulkan kalau aku salah. Weh rasanya setiap rumah ada tanam pokok ni. 
Dari jauh aku nampak bangunan aku terus berlari kesawanan. 
SENTAI!!! and of course kamen rider is number ONE.
Aku campak beg ketepi selepas berjumpa tugu Kamen Rider Ichigo ni!!! Sawannnnn
Pas sawan aku meroyan la... buat perangai... ni belum masuk muzium lagi ni, ni pon 30 minit depan tugu ni. Kami bergerak dari Shin Okubo 7 pagi dan sampai muzium ngam2 pukul 10 pagi. See betapa lama kami nak sana??? Sebab tu aku syukur dan gumbira sangat. Rasa nak menangis. Bagi hardcore fan Kamen Rider macam aku je boleh faham perasaan tu.
Gambar Flora dengan tugu SENTAI takde...hanya gambar belakangnya saja.. berbaju kuning. Maka aku letak aje gamba kelibat belakangnya. 
Bergamba depan tugu SENTAI ni saje 30 minit. LOL

Fee entrance : 1000 yen per person.
Lego Mobile suit Gundam, Guncannon dan Zaku. Betul ke ni... aku dah lupe dan tak berapa folo sangat Gundam ni.
Ambek gamba sat dengan Gundam RX-78-2 ni.... 
Bagi sesetengah orang seperti aku, tempat macam ni syurga mainan kau. Macam-macam boleh buat kat sini. Berpuluh ratus ribu figures kat sini. 
Kalau nak tahu bulan 2 ini masuk umur 28 tahun. Tapi jiwa aku masih budak-budak. 
Try sat helmet Kamen Rider Agito dan Blade. Jilake dorang buat untuk cosplay budak je! Aku?? Kihkihkih
Bersepah!
Sailormoon. Aku ingat lagi masa aku form-2 sebelom pergi sekolah petang aku akan tengok Sailormoon, Slam Dunk dan beberapa series anime kat Astro. Dulu aku suka Sailor Jupiter sebab dia tinggi dan LANGSING macam aku. DIAM!! jangan bantah statement aku
Ini jiwa kot. Sampaikan email yahoo aku sampai sekarang nadey_slam@yahoo.com.my
HAHAHA obses gila aku ngan Hanamichi Sakuragi, Kaede Rukawa, Akagi, Haruko dan sebagainya.
Antara series anime yang aku follow dari dulu juga adalah GEGEGE NO KITARO. Dari anime sampaikan real movie. Paling syok watak annoyed NEZUMI tu ,,,,hehehe Kak Ain hehehe
Ichigo SIC figure. 
Super Imaginative Chogokin (aka S.I.C.) ni figure dari lakaran manga. So tak de la selicin macam robot keluaran biasa. Bagi aku, aku suke design SIC sebab realistik. hehehe
SHF ni figure keluaran Bandai sendiri. High quality, aku baru collect ni 2, tak berapa nak mampu. Aku ada Black RX dan Agito. Itu je murah. Hee harga SHF ni bergantung pada jenis Kamen Rider ade murah ade mahal. Aku suka quality dia. 
Dalam banyak-banyak Series, aku suka Hibiki. Kenapa? Korang kene tengok. Aku habiskan DVD dalam masa seminggu. 48 ep xsilap aku. bagi aku style animal disk tu sampai Kamen Rider latest pon follow. HAHAHA
Heavennya dapat collect semua figures.
GILA..... Ichigo Henshin Belt!!!
Ultraman. Haha aku folo gak ultraman tapi Kamen Rider lebih dihati
Jalan-jalan tetibe jumpa bilik Halloween meremang sat. 
Gundam toys dari puluhan series.
HAHAH ni klako sebab kami pantang jumpa mesin vendor air. Beli beli beli hahaha beli la yang jus 100% 
Masa kami nak balik ada satu famili tengah try cosplay. Comey anak beliau.
Super Sentai atau englishnya POWER RANGER. Bapak la syok layan dulu.
One Piece.
Sumpah smart rasa nak buat macamni buat frame kat rumah.
Dorang susun kamen rider ikut tahun. Dari awal sehingga la sekarang. Cumanya Kamen Rider Ghost baru kan...so SHF pon xde lagi. 
Amboi Jelita sungguh Kak Ain. LOL
View dari luar muzium. Cantikkan?? Kami plan 2 jam sahaja di Omochanomachi dan bergerak ke Nikko sebelum matahari terbenam tapi Allah itu MAHA MENGETAHUI. Kami bergerak lebih slow dari yang dirancang. Kami verangan nak solat di Nikko bawah pokok yang berguguran daun tapi ade something happen. Hahah sabar aku nak cerita la ni
Sebak je bape jam je disini.
Aku tak pasti posing ape aku buat ni!!
Subhanallah........cantik kan???
Kami mulakan perjalanan ke Nikko. Haaa jaga-jaga. Kami masih keliru kerana kalau korang tengok info dari maps ya Allah mudahnya la... tapi sebenarnya tak detail langsung. Gap 1 stesen dari google maps adalah bersamaan 3 stesen TERSIRAT ok!

Omochanomachi >> Shin Tochigo >> Tobu Nikko (Tobu Skytree Line) 

Tobu Nikko itu last station!!!! Perjalanan dianggarkan sejam sahaja tapi delay sehingga 2 jam sebab kami berjalan lewat dr Muzium Bandai. Maka kami niat jamak takhir sahaja (rugi xsolat dalam train je sebab lama kot). Yang korang nampak 3 stesen je kan?? Tapi nak sampai sana berpuluih stesen dan ambil masa 2jam lebih.
View Subhanallah. Alasan kami tak solat dalam train sebab kami tak tahu anggaran berapa jauh lagi perjalanan kami. Kejap kami keluar...kejap masuk... Ni Shiwa la ni kami folo dia...kihkihkih kami telah silap beberapa buah stesen. Keluar masuk sebab konfius Line Tobu Skytree tu. Dengan perasaan gelabah, aku tanya seorang pakcik, tanyalah stesen ini ke kami nak pergi ke Nikko tapi pakcik tu macam blur akhirnya seorang makcik ni tolong jawab. Kami blur dengan explanation dia tapi kami angguk buat-buat faham. Ah sudah! Sebenarnya kami hampir keluar dari stesen yang salah, makcik tu yang asalnya keluar dari gerabak tu tolak kami masuk semula ke dalam..

"No...No...next station!!! Next Nikko!!! Next 1 more station", thanks Obasan...
Kami masuk semula ke dalam gerabak, muka masing-masing blur. Saat akhir pintu nak tutup, Obasan tu masuk semula dalam gerabak dan buat keputusan nak jadi tour guide kami. Ya Allah ini rejeki paling tak ternilai. Kalau ikutkan waktu itu sudah pukul 2 petang. Lagi 2 jam langit akan gelap. Tapi Allah swt gerakkan hati Obasan ini tolong kami buat short tour di Nikko!!

HAHAHA kelakar, plan nak buat macam piknik bawah pokok makan dan solat tapi disebabkan plan bertukar. Kami kene follow Obasan. Sumpah laju gila, nak ambek gamba pon susah tapi kalau kami tak follow dia, tak mungkin kami sempat cover sebelum maghrib.
Inilah Obasan yang tolong kami. Syukur ada orang baik macam ni sanggup luang masa terhad untuk kami. English dia ........... speechless aku tapi still dia berusaha berkomunikasi. Dia pernah datang Malaysia. Naik Gunung Kinabalu. Banyak juga dia share cerita. Kami angguk. Dia tak abis-abis repeat. "Sorry, sorry my......................... English............................ not........... good!!!". Sebak je kami tengok usaha dia tolong kami. Penat juga kami tunggu dia habis satu ayat tu, panjang sungguh harakat dia. 
Sampai di stesen kami beli pass untuk 3 tempat sahaja. Aku siap lukis peta Nikko dalam buku conteng aku. Maka jelas perjalanan singkat tu boleh cover 3 tempat sahaja iaitu  Futarasan Jinja, Toshogu Shrine dan Rinnoji Temple. Pass itu berharga 500yen

Next time aku nak datang lagi sini! Cover area sampai Kinugawa Onsen. Situ babun pon mandi kolam air panas. LOL Nak beritahu Side aku pergi ni banyak temple je...side lagi satu tu lagi bertambah cantik tempatnya. Ada jambatan merah cantik merentasi sungai. Tu spot popular tapi bukan rejeki kami lagi. Better nak cover tempat ni biasenya 2 hari. Ok NEXT TIME!!!
Motifnya nak ambek gamba laki ensem ni. Tapi tak sempat snap pulak depan-depan.
macam mimpi je. Tempat ni tenang je.
Semua follow Obasan, laju gila snap gamba. HAHAHA
Obasan ni namanya HIROKO TOMIZAWA, rumahnya di Masumori Koshigaya-chi, Saitama.
Sumpah aku tak tau area mana LOL
Baik sangat Obasan ni sampai ajak kami stay rumah dia. Aku pulak risau Allah...guane nak tolak ni. Pas tolak pelawaan itu, dia pujuk kami datang lagi Jepun dan stay rumah beliau.
Jarang sungguh ada gamba solo Flora. Bajet tak nak pandang kamera kerana gamba candid beliau lagi jelita. OKAY!!!
Short period in Nikko, kami amat bersyukur dengan bantuan dari Allah swt. Perjalanan kami bagai dirancang lebih baik dari perancangan asal. Indahnya memori perjalanan kami kali ni. Sebak lak ayat aku. 
Shiwa ni bakal menantu yang baik...dia je teman Obasan, layan Obasan....hahaha 
Setiap orang yang dia jumpa, dia akan canang yang dia tolong kami. Kelakar gila. Orang tua kan. Seronok pulak dia tolong kami. 
Khurafatnya kalau kami langkah bende bulat ni dengan kaki kanan, kami akan dapat luck. Aku terus niat nak kawin tahun depan dan langkah kaki kanan. Habis ke sudah kene mengucap semula. Takut kena sambar petir.
Turun dari destinasi terakhir, kami ke stesen bas untuk pulang ke stesen Tobu Nikko. Plan nak solat dan makan bawah pokok tak menjadi kerana kesuntukan masa. Kami pula kena ikut Obasan, masa dikejar dan kami tak sempat solat zohor dan asar. 
Kat Jepun, bas memang ON TIME. Ada salah satu penumpang China suruh tunggu familynya tapi Driver Bas tu dengan tegasnya kata " NO TIME!!! NO TIME" dan teruskan perjalanan mengikut jadualnya. 
Dalam bas, kami plan la nak bagi apa Obasan ni. Kami kuar duit RM1 wakakaka kedekut. Conteng la memori kami untuk Obasan. Shiwa nak dermakan shawl dia. 
See.....tanpa bantuan Obasan mungkin kami tak sempat menikmati Nikko di siang hari. Syukurnya kami waktu tu. 
Semuga Allah kurniakan kesihatan terbaik tok Obasan. Arigato gozaimatsu!!
Dia siap bagi namecard pada kami.
Seronok dia bercerita, jumpa je orang cerita bende sama yang dia jumpa kami sesat tadi. LOL comey. Mak angkat Flora dan Zati ni. 
Wakaka ni wajib! Hulur je muka ko dan buat la muka jenis ape. hahaha klako je
Tobu Nikko (Tobu Skytree Line) >> Asakusa (Tokyo-Ginza) >> Ueno (Ginza Line) >> Shin Okubo (Yamanote Line)
Sampai je Shin Okubo, ingat nak jalan-jalan ke Korean Street. Menurut infonya ada macam pasar uptown kat Korean Street tapi kami tak jumpa. LOL salah hari ke gane!!! tapi memang banyak kedai korea. Kami terus pulang!!!
Kami balik dan terus masak. Aku ngan Kak Ain buat spageti tuna, goreng ayam beli kat kedai runcit halal tadi dan hangat semua kari brahim!! Banyak sangat beli LOL. Yang penting, makanan malam ni best sangat. Sedap pulak kami masak. 

Bai..