Ahad, 7 Februari 2016

JAPAN: Budget travel (Autumn) : Day 4 - MUZIUM BANDAI, NIKKO TOCHIGI



Sambungan. Kalau plan hari ketiga musnah sebab terbangun lewat. Kali ni hari ke-4 kami bangun awal siapkan sarapan dan prepare mental dan fizikal. Harini kami akan ke luar kawasan bandar Tokyo iaitu TOCHIGI. 

Pada awalnya, kami plan untuk sewa kereta. Sebabnya kalau kami naik train mungkin ambil masa 2 -3 jam tapi kalau memandu sejam je. Tapi atas pelbagai sumber yang menasihati antaranya dari kawan blogger Firdaus dan Niji sendiri. Memang mudah memandu tapi risiko untuk kemalangan akan mengundang pelbagai masalah. So kami berbincang, jika berlaku hal tak diigini, kami tak berapa mampu hadap dari segi kewangan maka kami pilih play safe iaitu naik train je. Mungkin next time kami leh try drive :)

Harini paling mencabar sebab nak ke TOCHIGI agak sukar, bertukar berpuluh stesen. Haaaa ini kami hadap. Semua sumber dari maps google dan HyperDia (klik link tu)

Kegigihan pada tugasan Shiwa dan Flora untuk task kali ni amat mencabar. Dah study setahun dah ni tapi sumpah blur. Even kita ikut maps google atau hyperdia skali pun tak detail macam nak kita harapkan. SERIUS TAK DETAIL!!!

Ni aku bagi detail. Niat aku sedekah info, semuga korang yang nak ke Tochigi dipermudahkan. Sebabnya, Allah MAHA PEMURAH. Pelbagai bantuan dari pelbagai segi kami terima. Nanti aku cerita detail.

Kami bergerak dari Shin Okubo 

Shin Okubo (JR Line) >> Nippori (Joban Line) >> Kita Senju >> Tobu Dobutsu Koen (line oren) >> Shin Tochigi >> Omochanomachi (line oren, line Tobu Utsunomiya line).

Dari Shin Okubo ke Kita Senju berjalan dengan lancar sampailah kami di Stesen Tobu Dobutsu Koen kami agak gelabah kerana tiada langsung info tentang platform mana, gerabak mana, jalur oren dan juga info detail dari google. Merata kami bertanya, peliknya pelbagai info bertentangan kami terima. Ada kata platform 1 la... ada kata platform 2 la... ada kata ikut line OREN sahaja. Disini sahaja kami banyak keluar masuk gerabak setelah tahu salah platform. Walaupun kami tanya kaunter, masej kami tak berapa sampai pada mereka. SERIUS dorang pun tak tahu MUZIUM BANDAI mana LOL. 
Kami tanya orang, tanya kaunter, tengok maps..... 
Kami tak pasti Kak Ain tidur ke mimpi ke...sebab dia tidur senyum ni apahal? 
Macam jilake, nak tanya orang pilih lelaki hensem dulu. Gila, Nadey kot. Ambil setiap peluang itu seperti nak merebut EMAS. HAHAHAHA tanya orang ensem ok! Padahal aku tau dah nak pergi mana dan turun stesen mana. Tapi aku buat-buat sesat dan innocent??? Aku pergi rembes hormon pheromon aku. Wakakakakakak. 
Aku tak kire pulak berapa stesen tapi yang kami tahu lebih dari 10 stesen akhirnya kami sampai ke Omochanomachi. 
Ini Stesen Omochanomachi! Alhamdulillah, pagi yang mencabar. Alhamdulillah.
Aku dah excited gile ni. Aku dah sampai tempat idaman. 
Kalau mengikut Maps Google, kami akan sampai ke Muzium Bandai dengan berjalan kaki dalam masa 12 minit!!! Yes,,,, sangat tepat. Kami berjalan lebih kurang 20 minit. Serius agak jauh. Serius jauh tapi kami sangat-sangat enjoy pemandangan luar kawasan bandar. Dari segi binaan rumahnya, kereta, tempat sampah pon kami kagum. Bersih yang amat. 
Bagi orang yang gila cerita Jepun, mesti sawan sebab selama ni tengok movie je kan, sekali bila tengok scenery sebiji dalam movie rasa impian jadi kenyataan. Cantiknya puluhan ganda. 
Cerita jepun juga terkenal dengan laluan keretapi. Lagi-lagi anime yang dorang dapat lukis lakaran wayar-wayar eletrik tu... serius aku kagum. Padahal kat Malaysia pun sarat dengan wayar elektrik tapi apa yang aku nampak, sistem pendawaian eletrik dorang macam old school sangat.
Mownink glory!!
Persimmon Tree atau buah melayunya pisang kaki (pisang kaki Zati) kan... bertulkan kalau aku salah. Weh rasanya setiap rumah ada tanam pokok ni. 
Dari jauh aku nampak bangunan aku terus berlari kesawanan. 
SENTAI!!! and of course kamen rider is number ONE.
Aku campak beg ketepi selepas berjumpa tugu Kamen Rider Ichigo ni!!! Sawannnnn
Pas sawan aku meroyan la... buat perangai... ni belum masuk muzium lagi ni, ni pon 30 minit depan tugu ni. Kami bergerak dari Shin Okubo 7 pagi dan sampai muzium ngam2 pukul 10 pagi. See betapa lama kami nak sana??? Sebab tu aku syukur dan gumbira sangat. Rasa nak menangis. Bagi hardcore fan Kamen Rider macam aku je boleh faham perasaan tu.
Gambar Flora dengan tugu SENTAI takde...hanya gambar belakangnya saja.. berbaju kuning. Maka aku letak aje gamba kelibat belakangnya. 
Bergamba depan tugu SENTAI ni saje 30 minit. LOL

Fee entrance : 1000 yen per person.
Lego Mobile suit Gundam, Guncannon dan Zaku. Betul ke ni... aku dah lupe dan tak berapa folo sangat Gundam ni.
Ambek gamba sat dengan Gundam RX-78-2 ni.... 
Bagi sesetengah orang seperti aku, tempat macam ni syurga mainan kau. Macam-macam boleh buat kat sini. Berpuluh ratus ribu figures kat sini. 
Kalau nak tahu bulan 2 ini masuk umur 28 tahun. Tapi jiwa aku masih budak-budak. 
Try sat helmet Kamen Rider Agito dan Blade. Jilake dorang buat untuk cosplay budak je! Aku?? Kihkihkih
Bersepah!
Sailormoon. Aku ingat lagi masa aku form-2 sebelom pergi sekolah petang aku akan tengok Sailormoon, Slam Dunk dan beberapa series anime kat Astro. Dulu aku suka Sailor Jupiter sebab dia tinggi dan LANGSING macam aku. DIAM!! jangan bantah statement aku
Ini jiwa kot. Sampaikan email yahoo aku sampai sekarang nadey_slam@yahoo.com.my
HAHAHA obses gila aku ngan Hanamichi Sakuragi, Kaede Rukawa, Akagi, Haruko dan sebagainya.
Antara series anime yang aku follow dari dulu juga adalah GEGEGE NO KITARO. Dari anime sampaikan real movie. Paling syok watak annoyed NEZUMI tu ,,,,hehehe Kak Ain hehehe
Ichigo SIC figure. 
Super Imaginative Chogokin (aka S.I.C.) ni figure dari lakaran manga. So tak de la selicin macam robot keluaran biasa. Bagi aku, aku suke design SIC sebab realistik. hehehe
SHF ni figure keluaran Bandai sendiri. High quality, aku baru collect ni 2, tak berapa nak mampu. Aku ada Black RX dan Agito. Itu je murah. Hee harga SHF ni bergantung pada jenis Kamen Rider ade murah ade mahal. Aku suka quality dia. 
Dalam banyak-banyak Series, aku suka Hibiki. Kenapa? Korang kene tengok. Aku habiskan DVD dalam masa seminggu. 48 ep xsilap aku. bagi aku style animal disk tu sampai Kamen Rider latest pon follow. HAHAHA
Heavennya dapat collect semua figures.
GILA..... Ichigo Henshin Belt!!!
Ultraman. Haha aku folo gak ultraman tapi Kamen Rider lebih dihati
Jalan-jalan tetibe jumpa bilik Halloween meremang sat. 
Gundam toys dari puluhan series.
HAHAH ni klako sebab kami pantang jumpa mesin vendor air. Beli beli beli hahaha beli la yang jus 100% 
Masa kami nak balik ada satu famili tengah try cosplay. Comey anak beliau.
Super Sentai atau englishnya POWER RANGER. Bapak la syok layan dulu.
One Piece.
Sumpah smart rasa nak buat macamni buat frame kat rumah.
Dorang susun kamen rider ikut tahun. Dari awal sehingga la sekarang. Cumanya Kamen Rider Ghost baru kan...so SHF pon xde lagi. 
Amboi Jelita sungguh Kak Ain. LOL
View dari luar muzium. Cantikkan?? Kami plan 2 jam sahaja di Omochanomachi dan bergerak ke Nikko sebelum matahari terbenam tapi Allah itu MAHA MENGETAHUI. Kami bergerak lebih slow dari yang dirancang. Kami verangan nak solat di Nikko bawah pokok yang berguguran daun tapi ade something happen. Hahah sabar aku nak cerita la ni
Sebak je bape jam je disini.
Aku tak pasti posing ape aku buat ni!!
Subhanallah........cantik kan???
Kami mulakan perjalanan ke Nikko. Haaa jaga-jaga. Kami masih keliru kerana kalau korang tengok info dari maps ya Allah mudahnya la... tapi sebenarnya tak detail langsung. Gap 1 stesen dari google maps adalah bersamaan 3 stesen TERSIRAT ok!

Omochanomachi >> Shin Tochigo >> Tobu Nikko (Tobu Skytree Line) 

Tobu Nikko itu last station!!!! Perjalanan dianggarkan sejam sahaja tapi delay sehingga 2 jam sebab kami berjalan lewat dr Muzium Bandai. Maka kami niat jamak takhir sahaja (rugi xsolat dalam train je sebab lama kot). Yang korang nampak 3 stesen je kan?? Tapi nak sampai sana berpuluih stesen dan ambil masa 2jam lebih.
View Subhanallah. Alasan kami tak solat dalam train sebab kami tak tahu anggaran berapa jauh lagi perjalanan kami. Kejap kami keluar...kejap masuk... Ni Shiwa la ni kami folo dia...kihkihkih kami telah silap beberapa buah stesen. Keluar masuk sebab konfius Line Tobu Skytree tu. Dengan perasaan gelabah, aku tanya seorang pakcik, tanyalah stesen ini ke kami nak pergi ke Nikko tapi pakcik tu macam blur akhirnya seorang makcik ni tolong jawab. Kami blur dengan explanation dia tapi kami angguk buat-buat faham. Ah sudah! Sebenarnya kami hampir keluar dari stesen yang salah, makcik tu yang asalnya keluar dari gerabak tu tolak kami masuk semula ke dalam..

"No...No...next station!!! Next Nikko!!! Next 1 more station", thanks Obasan...
Kami masuk semula ke dalam gerabak, muka masing-masing blur. Saat akhir pintu nak tutup, Obasan tu masuk semula dalam gerabak dan buat keputusan nak jadi tour guide kami. Ya Allah ini rejeki paling tak ternilai. Kalau ikutkan waktu itu sudah pukul 2 petang. Lagi 2 jam langit akan gelap. Tapi Allah swt gerakkan hati Obasan ini tolong kami buat short tour di Nikko!!

HAHAHA kelakar, plan nak buat macam piknik bawah pokok makan dan solat tapi disebabkan plan bertukar. Kami kene follow Obasan. Sumpah laju gila, nak ambek gamba pon susah tapi kalau kami tak follow dia, tak mungkin kami sempat cover sebelum maghrib.
Inilah Obasan yang tolong kami. Syukur ada orang baik macam ni sanggup luang masa terhad untuk kami. English dia ........... speechless aku tapi still dia berusaha berkomunikasi. Dia pernah datang Malaysia. Naik Gunung Kinabalu. Banyak juga dia share cerita. Kami angguk. Dia tak abis-abis repeat. "Sorry, sorry my......................... English............................ not........... good!!!". Sebak je kami tengok usaha dia tolong kami. Penat juga kami tunggu dia habis satu ayat tu, panjang sungguh harakat dia. 
Sampai di stesen kami beli pass untuk 3 tempat sahaja. Aku siap lukis peta Nikko dalam buku conteng aku. Maka jelas perjalanan singkat tu boleh cover 3 tempat sahaja iaitu  Futarasan Jinja, Toshogu Shrine dan Rinnoji Temple. Pass itu berharga 500yen

Next time aku nak datang lagi sini! Cover area sampai Kinugawa Onsen. Situ babun pon mandi kolam air panas. LOL Nak beritahu Side aku pergi ni banyak temple je...side lagi satu tu lagi bertambah cantik tempatnya. Ada jambatan merah cantik merentasi sungai. Tu spot popular tapi bukan rejeki kami lagi. Better nak cover tempat ni biasenya 2 hari. Ok NEXT TIME!!!
Motifnya nak ambek gamba laki ensem ni. Tapi tak sempat snap pulak depan-depan.
macam mimpi je. Tempat ni tenang je.
Semua follow Obasan, laju gila snap gamba. HAHAHA
Obasan ni namanya HIROKO TOMIZAWA, rumahnya di Masumori Koshigaya-chi, Saitama.
Sumpah aku tak tau area mana LOL
Baik sangat Obasan ni sampai ajak kami stay rumah dia. Aku pulak risau Allah...guane nak tolak ni. Pas tolak pelawaan itu, dia pujuk kami datang lagi Jepun dan stay rumah beliau.
Jarang sungguh ada gamba solo Flora. Bajet tak nak pandang kamera kerana gamba candid beliau lagi jelita. OKAY!!!
Short period in Nikko, kami amat bersyukur dengan bantuan dari Allah swt. Perjalanan kami bagai dirancang lebih baik dari perancangan asal. Indahnya memori perjalanan kami kali ni. Sebak lak ayat aku. 
Shiwa ni bakal menantu yang baik...dia je teman Obasan, layan Obasan....hahaha 
Setiap orang yang dia jumpa, dia akan canang yang dia tolong kami. Kelakar gila. Orang tua kan. Seronok pulak dia tolong kami. 
Khurafatnya kalau kami langkah bende bulat ni dengan kaki kanan, kami akan dapat luck. Aku terus niat nak kawin tahun depan dan langkah kaki kanan. Habis ke sudah kene mengucap semula. Takut kena sambar petir.
Turun dari destinasi terakhir, kami ke stesen bas untuk pulang ke stesen Tobu Nikko. Plan nak solat dan makan bawah pokok tak menjadi kerana kesuntukan masa. Kami pula kena ikut Obasan, masa dikejar dan kami tak sempat solat zohor dan asar. 
Kat Jepun, bas memang ON TIME. Ada salah satu penumpang China suruh tunggu familynya tapi Driver Bas tu dengan tegasnya kata " NO TIME!!! NO TIME" dan teruskan perjalanan mengikut jadualnya. 
Dalam bas, kami plan la nak bagi apa Obasan ni. Kami kuar duit RM1 wakakaka kedekut. Conteng la memori kami untuk Obasan. Shiwa nak dermakan shawl dia. 
See.....tanpa bantuan Obasan mungkin kami tak sempat menikmati Nikko di siang hari. Syukurnya kami waktu tu. 
Semuga Allah kurniakan kesihatan terbaik tok Obasan. Arigato gozaimatsu!!
Dia siap bagi namecard pada kami.
Seronok dia bercerita, jumpa je orang cerita bende sama yang dia jumpa kami sesat tadi. LOL comey. Mak angkat Flora dan Zati ni. 
Wakaka ni wajib! Hulur je muka ko dan buat la muka jenis ape. hahaha klako je
Tobu Nikko (Tobu Skytree Line) >> Asakusa (Tokyo-Ginza) >> Ueno (Ginza Line) >> Shin Okubo (Yamanote Line)
Sampai je Shin Okubo, ingat nak jalan-jalan ke Korean Street. Menurut infonya ada macam pasar uptown kat Korean Street tapi kami tak jumpa. LOL salah hari ke gane!!! tapi memang banyak kedai korea. Kami terus pulang!!!
Kami balik dan terus masak. Aku ngan Kak Ain buat spageti tuna, goreng ayam beli kat kedai runcit halal tadi dan hangat semua kari brahim!! Banyak sangat beli LOL. Yang penting, makanan malam ni best sangat. Sedap pulak kami masak. 

Bai..

YANG BERKAITAN DENGAN BIAWAK

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...