Sabtu, 11 Julai 2015

MULA HIDUP BARU!! NADEY


APA DAH JADI NGAN NADEY PAS KES VIRAL YSP TU?

Akhirnya aku berhenti dari YSP 30 Jun 2015. Minggu terakhir aku di YSP, aku telah selesaikan amanah kerja aku yang terakhir dengan memberi presentation CIS (Commonwealth Independent States) yang merupakan presentation yang TERBAIK seumur hidup aku. Di hadapan manager-manager YSP aku langsung tak gementar hari itu. Confident level 200%. Alhamdulillah, feedback yang baik sehingga bekas manager division lama Mrs Chin memuji. " Good presentation ever, I'm proud with you". Dapat masej begitu cukup buat air mata aku bergenang. 3 tahun kami bekerja bersama, dia sendiri tahu aku bagaimana. Kerja tak pernah tangguh, on time siap, apa pun task aku settle kan. Dalam presentation itu juga aku sekali lagi memohon maaf pada manager semua. 

Bukan mahu berlagak tapi bab kerja aku memang particular. Senang cerita sepanjang 3 tahun lebih aku di YSP aku tiada sebarang masalah kerja sehingga aku stress effect life aku. Hal kerja setel di pejabat tidak ada masalah dibawa pulang ke rumah. Allah permudahkan setiap urusan kerja aku sebelum ini. Sebelum aku transfer ke department lain, International Business, aku memang suka dengan kerjaya aku, dengan rakan kerja yang baik, bos yang baik. Sumpah aku syukur. Itu rejeki yang paling tak ternilai. Sehingga aku sakit pon bos aku amat ambil berat tentang kesihatan. Beri ubat, rekemen tabib dan lain-lain. Boleh kata aku langsung tiada masalah di Animal Health Division. 

Setelah berpindah ke department IB, kami semua berpecah. Bos aku ke Kilang YSP Bangi, Doktor Vet berhenti YSP dan aku hari-hari menangis setiap pagi kerana terpaksa menghadap hari-hari di IB. Bukan alasan aku tak suka Bisnes, tapi aku langsung tiada hati buat kerja yang GILA di IB. Sesak nafas, tiada minat tu satu hal dan aku tak boleh langsung menerima bidang yang baru kali ni. Ada sahaja yang buat aku tak puas hati. Tapi aku masih bertahan kerana plan-plan travel aku. Wang itu menjadi keutamaan.

Mungkin Allah SWT dah jawab doa-doa aku. Aku memandang dari sudut positif, ia sebahagian dari dugaan hidup tapi ia juga sebagai pintu keluar aku untuk rejeki yang lain. Jika bukan sekarang bila lagi? Mungkin Allah beri peluang pada aku cari rejeki yang aku minat mungkin, mungkin juga ini cabaran kematangan aku untuk teruskan kehidupan. Memang siksa tak bekerja, siksa tiada wang tapi aku sangat-sangat positif yang REJEKI ALLAH itu LUAS.

APA KESAN KES VIRAL TU PADA NADEY??

Manusia. Allah jadikan manusia itu sama tapi lain-lain sifatnya. Maka tak semua suka kita DAN tak semua juga membenci kita. Masa ini juga aku kenal mana kawan baik dan kawan yang KEJI.

Pertama sekali, viral ini memang GILA. Tiada isu perkauman aku bangkitkan tapi pihak kurang ajar dan biadap ini sengaja curahkan minyak pada api. Tanggung la dosa ko fitnah orang.
Kenapa perlu tulis "Syarikat Cina"??? HAHA the Hype Media ni memang penyebar fitnah. Sesuke hati ko je kan. Jawab la ko nanti kat akhirat sebar berita palsu. Puih plus mana ko dapat gamba aku ni walhal masa itu aku private kan blog aku. LOL hebat! Kasihan pada rakan-rakan Cina yang kecik hati dengan statement media ni. 

Kedua, masalah orang yang suka sebar aib orang. Kalau dia kawan yang baik dia tak buat mcm ni. Sebab dia bukan kawan yang baik lah, dia bukan lagi kawan dunia akhirat aku. Kes orang yang busuk hati macam ni, suka buka pekung aib orang. Dia tak tahu, yang Allah MASIH menjaga aib dia. Semuga Allah melindungi aib kau. Motif kau post macam ni? Isu keluarga aku pon naik sekali? Alhamdulillah aku ok ngan family! Biasa la dulu zaman remaja gaduh2 dengan ibu ayah..ermmm. Pihak university tegur aku, aku protes?? Bila masa?? FITNAH ni... kau bajet macam kenal aku sangat kan?

PUTUS SAHABAT? Allah je tahu kenapa kita tak berkawan lagi. Memula sejak kes kau dan kawan yang lain hentam aku, tikam belakang aku walhal aku nak tolong kau tapi kau tikam aku... ko dan kawan ko banyak cari sumber mintak maaf dari aku. Tapi sedikit pon aku tak pernah lupa apa yang korang dah buat pada aku. SUMPAH aku tak lupa sampai mati. Kau msg FB, msg HP aku mintak maaf, tak cukup dari itu, kau sampaikan MAAF melalui kawan-kawan kita. Aku tak layan sebab kisah dulu sungguh terkesan pada aku. Aku tak nak ada kaitan dengan kalian lagi. Cukup! Maaf itu aku maafkan tapi jangan kacau hidup aku lagi. See, aku dah maafkan korang. Cukuplah sampai disitu. Mungkin jodoh berkawan kita tak panjang.

Tapi bila aku dapat berita ni, terus sejarah hitam muncul kembali. Apa motif kau buat post macam tu? Kau tahu kebanyakan dari kawan-kawan kita semua kenal aku dan kau. Kita PERNAH berkawan baik dahulu. Semua tahu. Aku menganggap kau buat post macam ni sebab nak tunjuk pada kawan-kawan kita yang aku seorang manusia yang bermasalah. BEGITU??

Aku nak beritahu kau, yang aku tak pernah PUBLIC kan aib kau. Tak guna kau merayu MAAF pada aku banyak kali tapi akhirnya kau kutuk aku sebegini! Aku nak beri nasihat tak guna sbb aku pon begini kan. Aku doa semuga Allah swt jaga aib kau. Amin.

Bab MAAF. Ya aku ISLAM, aku tahu agama ajar kita tidak bersengketa lebih2 lagi pada saudara seISLAM. Aku jujur nak beritahu kau, aku pernah bersumpah tak akan maafkan kau dan kawan kau sampai aku mati. Tapi hati manusia boleh berubah, aku dah maafkan korang. Cuma jangan ganggu hidup aku lagi. Tapi bila ko post macam ni, aku tak tahu bila aku nak maafkan ko. Semuga Allah lembutkan hati aku.

Post ini aku dah delete dari FB dan IG setelah dinasihati. Tapi aku post kat blog kini bertujuan aku coretkan satu per satu kisah hidup aku. Semuga aku dan orang lain dapat pengajaran. Aku pon tiada niat nak sebar aib mana-mana pihak, blog tempat aku luahkan perasaan. Jika ada yang membaca harap jadi pengajaran. Jika umur panjang, aku baca balik post ni baru aku tahu turun naik hidup aku.

Ketiga, rakan-rakan yang memberi respon negatif. Terutamanya, kawan-kawan sekerja. Kalau dulu tegur ramah sangat-sangat. Gelak dan bergurau. Bila kes viral ni, terus tak bertegur, pandang pon tak mahu. Ceteknya pemikiran orang macam ni. Kes viral aku isu displin, bukan isu aku kene tangkap khalwat. Lagi-lagi orang Melayu yang memberi respon sebegini. Maka aku faham lah kenapa golongan sebegini tak maju. Jika silap sedikit terus membuat penilaian? Sedihlah hidup aku dikelilingi orang yang negatif macam ni. Aku bukan buat jenayah tapi dapat layanan macam sampah, seperti HINA sangat. Hari pertama aku kerja di YSP selepas kes viral itu, aku sangat- sangat tertekan. Seharian aku menangis walaupon mata aku fokus membuat kerja. Masa itu aku bertekad untuk berhenti kerja. Aku tak boleh hidup dengan orang negatif. Sehingga aku berdoa agar orang tu dapat dugaan lagi teruk dari aku. Baru dia faham prasaan disisih bagaimana. Tapi aku tak nak jadi macam dorang, aku matikan niat aku nak berdoa sebegitu, Aku doakan Allah melindugi korang.

Kawan yang lain? Ada yang mengutuk depan-depan, ada yang terus lost contact, jauhkan diri dari aku, tak bertegur terus. Ok tak apa, aku positif, yang aku pun tak perlu kawan negatif macam itu. So move on! Abaikan yang negatif.

KEBAIKAN DARI KES VIRAL INI?

Masa inilah aku nampak kawan yang baik dan yang KEJI. Syukur sangat-sangat aku MASIH dikelilingi kawan-kawan yang baik. Yang menegur secara baik, terima kasih! Yang bertanya khabar dan beri kata semangat, terima kasih! Yang tak pernah putus beri semangat dan sentiasa sokong aku, terima kasih! Syukur ibu ayah dan adik beradik sangat positif. Doa mereka tak putus, dan paling terharu ayah langsung tidak marah dengan keje gila aku buat ni. Malah dia pula mengambil hati aku supaya aku tenang dan banyak berdoa supaya mendapat rejeki yang lebih baik. Mungkin pelbagai dugaan pada family buat kami semakin matang, kuat dan tenang. Alhamdulillah aku syukur sangat tu.

Nak sebut nama satu-satu tak mampu, tapi aku doa setiap orang yang positif pada aku agar Allah melindungi kalian dari fitnah dunia dan sentiasa gembira dalam hidup. Pada rakan Cina, India yang tak putus beri semangat, terima kasih. Terima kasih kerana tak bezakan aku. Semuga pertalian persahabatan kekal selamanya.

Apa aku nak buat sekarang? Aku gunakan masa yang ada berkhidmat pada ibu ayah. Aku luangkan masa sepenuhnya, mungkin ada hikmah aku sebegini. Hikmah dan peluang berbakti pada famili. Mana tahu mungkin selepas ini aku kerja jauh dan terpaksa merantau. Aku akan gunakan peluang sebaik mungkin. Positif dan terus melangkah ke hadapan sehingga Allah tetapkan aku pada sesuatu. Perancangan Allah itu tiada kebetulan, kerana semuanya sudah terancang. Tidak lambat dan tercepat walau sesaat. Sentiasa bersangka baik dengan Allah! Semuga Allah permudahkan urusan aku, Amin.

Harap kalian yang membaca mendapat pengajaran dari kes aku. Jadikan yang baik buruk sebagai teladan. Jangan ulang kesilapan yang sama. Aku tak katakan kes ini takdir malang kerana setiap kesilapan mengajar aku erti kematangan hidup. Kepada rakan yang sedang berduka. Positif dan berbalik pada Tuhan. Dia merindui rintihan kita, Hidup ini yang sementara. Semuga Allah melindungi kita dari fitnah dunia dan fitnah dajjal. Amin. Keep positive and start a new one. New life!


Jumaat, 10 Julai 2015

DAKRAI KAHWIN PULAK!!!!





































































































YANG BERKAITAN DENGAN BIAWAK

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...