Khamis, 26 November 2015

G-SHOCK : FISHERMAN SETTING FOR MALAYSIA

Sapa peminat jam getah??? Hangkattt jawri turngah???

Ok gurau

Masa kat Jepun aritu aku rembat la G-Shock model Fisherman ni sebab mase tu under bajet kan aku beli ¥9300 bersamaan dengan RM279+ rasanya kalau jual kat Malaysia harga lebih kurang RM380+ bergantung la kat mane. Kalau salah harga tu sorry la ...

Ok kita kene redha orang Jepun ni mana pandang kita orang Malaysia... dalam banyak-banyak negara dorang tak letak setting negara kita pon... MAL xde ye... maka setting biase kita gune Singapore, SIN. Yang pelik Jakarta ade pule.. nampak sangat kita ni picisan bagi dorang. Sebak la gini.

Tak ramai aku tengok orang guna jenis Fisherman ni biasenya yang guna nelayan, orang keje laut, gas dan oil... ok aku menipu. Hahaha tapi jarang la aku nampak orang gune model ni. Napa aku beli? Jam ni ada function Tide Graph (Carta Pasang Surut Air) dan Moon Phase (Fasa Bulan). Aku bajet aku suke memancing kan, bajet macam mase candat tu aku tau la kalo full moon ke tidak. Kalau bulan penuh maka terang la kan....sotong sure mencanak naik bajet merenung bulan juge... Berguna la bagi aku konon. Haaaaa Jam ni gak boleh tahu pasang surut air laut. So ramai blur setting Fisherman ni lagi-lagi orang Malaysia kalau korang tengok manual pon tak de ok! 

Tapi cuaca tak menentu kan...kau tak payah bajet jam ni 100% macam alat kaji cuaca. Acah-acah je pakai jam getah tengah laut. 

Macam aku dia terus setup setting Jepun. Jadahnya kau nk tengok pasang surut dengan bulan kat Jepun. Lain laaaaaa. Kalau nak mencandat kat Jepun logik juge..

Maka ade 3  setting utama yang FENTING tok jam Fisherman ni. 


1. UTC
2. Longitud

3. Lunitidal Interval (INT)


Korang leh gugel bende alah ni kalo nak tepat gune apps MAPS dan apps LUNITIDAL pastu tengok latitud longitud korang berapa. Macam aku selalu candat kat Terengganu kan so aku buat setup Ganu terus.  
1. UTC = +8 (ikut buku manual) 
2. Longitud = 103° East

3. Lunitidal Interval = 7:09`



Kalau info aku salah boleh roger aku k. Tak salah kita berkungsi... lagi2 pengguna minor (Malaysia) sadis takde dalam buku manual, Nak sentap tapi nak buat guane dorang (Jepun) heran pulak perasaan kau, 


Selamat mengail ngan jam kau..


kbai

2 ulasan:

sararisa berkata...

perghh hebat kau dik..nak mengail pun siap kena buat kajian ek...n baru tau jam gshock ni ada mcm2 fungsi...

Siti Nadey berkata...

hahahahah sy poyo je tu kak