Khamis, 20 Februari 2014

PANGLIMA HITAM - Part 5Imbas kejadian puluhan tahun dahulu............................

Panglima Hitam merupakan mahkluk Allah SWT yang sangat hebat kalau dibandingkan dengan picisan sesama spesisnya. Bila diri sememangnya diciptakan dari api dan angin, sudah berjanji dengan Allah SWT yang mereka tidak akan menunduk pada Nabi Adam a.s dan keturunannya, mereka tekad bercita-cita untuk mengheret keturunan Nabi Adam a.s bersama mereka ke neraka jahanam. 

Misi perlu diteruskan tetapi terbatas, Allah SWT telah menutup hijab anak cucu Nabi Adam a.s dari melihat spesis mereka, maka mereka memerlukan jasad manusia ini untuk meneruskan legasi agar lebih berjaya menyesatkan manusia sehinggalah ke hari kiamat! Mengapa tubuh manusia? Manusia sebagai medium mereka untuk mengaburi, menyesatkan dari pegangan yang sepatutnya percaya bahawa Allah itu satu tapi dengan melihat perkara magis dan ghaib ini mampu memenuhi nafsu serakah manusia yang tak pernah kenal erti kepuasan dan syukur maka mereka memuja makhluk lain sebagai Tuhan..bukan lagi Maha Pencipta, Allah SWT. 

Panglima Hitam yang gagah ini telah menggunakan Pawang Hadi sebagai penglunas legasinya. Pawang Hadi merupakan pawang terkenal di Malaysia. Kehebatan beliau dicanang sehingga tetamu terhormat Putera Arab Saudi sanggup datang ke Malaysia untuk berjumpa. Pada awalnya Pawang Hadi terkenal dengan merawat pelbagai penyakit sihir kini dia pula yang memberi perkhidmatan menyihir sesama umat. Siapa sangka, hebatnya itu dari Panglima Hitam. Bila sifat tamak mengaburi diri, harta Pawang Hadi yang melimpah ruah dirasakan tak pernah cukup. Kalau dulu rumah papannya selalu dikunjungi orang untuk berubat sehingga rosak tangga kayunya tetapi kini diganti dengan sebuah banglo 5 tingkat, 10 buah bilik,  berkolam mandi yang sentiasa penuh dengan pelacur, halaman rumah penuh dengan patung berhala bersadur emas. Waktu itu dia tidak lagi memberi perkhidmatan mengubat. Semua permintaan ditolak kecuali dibayar dengan lumayan.

Sehingga suatu hari Pawang Hadi turun ke Bentong untuk merasmikan satu majlis keramaian. Tiba-tiba langkahnya berhenti melihat Penghulu Kampung Benus, Haji Daud. Kakinya kebas, kaku tak mampu melangkah. 

"Siapa lelaki hebat ini sehingga Panglima Hitam amat gerun melihatnya", getus hati Pawang Hadi. Tenang Haji Daud melihat Pawang Hadi dengan senyuman. Sehinggalah Haji Daud menghulur tangan untuk berjabat. Barulah kakinya yang kebas itu longlai untuk bergerak. Hebat sungguh Haji Daud sehingga Panglima Hitam mengigil ketakutan. Pawang Hadi sedar, pandangan Haji Daud semacam, rasanya melihat dari reaksi Haji Daud sedar akan kewujudan Panglima Hitam yang sentiasa bersamanya. 

"Aku akan pastikan tiada orang yang lebih hebat dari aku....bersediakah kau wahai Panglima Hitam untuk menguji kehebatan Haji Daud? Ilmu apa yang di pakai sehingga aku tidak dapat langsung merasa kehadiran makhluk pendampingnya", dialog ghaib ini antara Pawang Hadi dan Panglima Hitam.

Suatu hari yang dirancang, Panglima Hitam dihantar kerumah Haji Daud. Mudah........amat mudah dia menembusi rumah Haji Daud seolah tiada satu makhluk atau pendamping yang menghalangnya. Sehingga dia melihat sekujur tubuh baring di atas pondok buluh yang tidak berdinding di hadapan halaman rumahnya. Sekeliling penuh dengan tanaman pucuk ulam dan terdapat beberapa reban. Ternyata satu perasaan amat damai dan tenang setelah memasuki kawasan perumahan Haji Daud. Lama Panglima Hitam memerhati kujuran badan Haji Daud yang semakin dimamah usia. Perlahan terasa satu perasaan halus yang amat luar biasa, iaitu ketenangan meresap sanubari Panglima Hitam. 

Mata Haji Daud terbuka, tetapi dia tidak terkejut melihat Panglima Hitam yang gagah dihadapannya. Tersenyum tenang, lalu dia menyapa.

"Wahai Panglima Hitam, apa hajat kau datang kerumahku?". Panglima Hitam yang asalnya datang untuk menguji ilmu Haji Daud tetapi kini dia kaku, diam membisu. Hilang kata, hilang niat asalanya, semuanya hilang. 

"Kau jin Islam kah? Rasanya jika kau datang untuk beradu tenaga, batalkan saja niat itu kerana aku sudah tua, tidak sehebat dahulu. Baliklah di pangkuan Pawang Hadi. Sampaikan salam aku", tenang wajah Haji Daud. 

"Penipu, kau masih kuat, masakan aku menggigil melihat kau. Ilmu apakah yang kau pelajari? Siapa pendamping kau?", perlahan tuturan Panglima Hitam yang selama ini bengis. Dia mengekalkan jaraknya dengan Haji Daud dikhuatiri orang tua itu akan menyerangnya secara mengejut. 

"Dengan nama Allah SWT Maha Pencipta, Maha Kuat dan Maha Segalanya. Aku hanya lelaki tua yang biasa tiada pendamping dan tiada ilmu luar biasa", jelas kejujuran Haji Daud menerangkan kekusutan Panglima Hitam.

Dengan hormat, perlahan Panglima berundur dan pulang menemui Pawang Hadi. 

Setelah memberi report pada Pawang Hadi, habis menggila dia mengamuk. "Tak mungkin dia tiada pendamping? Apa yang membuatkan dia mempunyai aura yang sangat kuat sehingga kaki aku kaku melihat dia??? Sehingga kau menggigil??????? Tak masuk akal. Aku mahu kau perhatikan dia. Kau tahu apa kau perlu buat! Pergi!!!!!!!!!!!", Panglima Hitam menuruti. Sepantas kilat dia menghilang.

Setelah beberapa bulan, Panglima Hitam memerhati aktiviti Haji Daud. Apa saja yang dia lakukan, siang hari dia bercucuk tanam, malam pula dia mengajar anak-anak muda bersilat. Tengah malam dipenuhi masa dengan solat tahajud dan qiamulai. Tiada sebarang petanda yang dia mempunyai pendamping. 

Suatu hari Haji Daud menyapa Panglima Hitam untuk bersilat bersamanya. Sambil itu isternya ditepi membaca al Quran dengan merdunya. Sehingga Panglima Hitam hanyut dalam langkah-langkah silatnya. Hatinya telah berat untuk Haji Daud. Ternyata Haji Daud seorang lelaki hebat yang berjaya melembutkan hatinya yang keras seperti batu. Tidak lama kemudian, Panglima Hitam telah memeluk Islam dengan bersaksikan AlQuran dan Allah SWT. Sejak dari hari itu, dia tidak lagi menjenguk Pawang Hadi. 

Pawang Hadi amat berang, oleh kerana perjanjian antara mereka masih terikat, Pawang Hadi menyeru sehingga menyakitkan Panglima Hitam. Haji Daud tidak dapat berdiam diri lagi, dia pergi berjumpa Pawang Hadi dan pertempuran kecil berlaku. Ternyata Haji Daud memang orang yang handal walaupun sudah tua, sekelip mata Pawang Hadi mengerang kesakitan sebelum sempat dia membuka langkah untuk membalas serangan. Peluang diambil ketika Pawang Hadi dalam kesakitan disiksa. Perjanjian telah termeterai, Panglima Hitam bebas. 

Haji Daud tahu, Pawang Hadi akan membalas dendam kepadanya tetapi itu bukan alasan untuk dia membunuh. Dilepaskan Pawang Hadi, orang kampung yang mana saksi kejadian telah berkumpul dan menghalau dengan sehina-hinanya Pawang Hadi agar keluar dari Jerantut.

"Kini kau sudah bebas, pergilah kau, jangan abdi atau menggunakan manusia untuk perkara sia-sia lagi", Haji Daud mengingatkan Panglima Hitam.

"Tidak......aku ingin mengikut kau. Aku berjanji akan menjaga keturunan kau sehingga kiamat!", tekad janji Panglima Hitam.

Beberapa tahun kemudian, Haji Daud jatuh sakit, Panglima Hitam amat takut kehilangan hamba Allah yang amat disayangi dan disanjung tinggi ini. Ketika Haji Daud sakit, anak-anaknya telah beberapa kali melihat Haji Daud bercakap dengan seseorang. Disitu timbul spekulasi kononnya Haji Daud mempunyai hantu raya belaanya. Dan apabila salah seorang anaknya, Khairudin dipanggil untuk proses penyerahan harta pusaka, adik-beradiknya menyangka bahawa hantu raya akan berpindah tuan. Dalam ramai-ramai anaknya, Khairudin sahaja boleh melihat Panglima Hitam. Disebabkan itu, Haji Daud memperkenalkan Panglima Hitam kepadanya. 

Malangnya, adik bongsu Khairudin yang taksud dengan ilmu hitam telah membuat pelbagai fitnah. Sulaiman merupakan pengikut ajaran Pawang Hadi dahulu. Ketaksuban dia sehingga mempunyai pengikutnya sendiri. Dia telah menyeru mantera dari Pawang Hadi untuk memuja Panglima Hitam. Sekali lagi Panglima Hitam terikat dengan perjanjian anak bongsu Haji Daud. Dilema, ini kerana Panglima Hitam telah berjanji akan menjaga keturunan Haji Daud. Jika dia menolak, dikhuatiri akan dicop sebagai melanggar janji. Walhal, dia tahu Haji Daud tidak pernah setuju dia menjadikan dirinya sendiri sebagai pendamping kepada sesiapa. Tetapi dia menerima dengan niat untuk mengembalikan Sulaiman ke pangkal jalan. Hal perjanjian antara anak bongsu Haji Daud tidak diketahui orang mahupun adik-beradiknya sendiri. Haji Daud menghembuskan nafasnya beberapa bulan selepas kelahiran puteri sulung Khairudin, Nadirah. 

Timbul spekulasi, setelah doktor mengatakan bayi yang dikandung sepatutnya lelaki. Semasa kelahiran, bayi perempuan pula yang keluar dan bayi lelaki yang tidak cukup sifat itu meninggal dunia dalam kandungan ibu. Mereka heboh mengatakan hantu raya yang telah mengambil nyawa jasad bayi lelaki itu. Ada juga mengatakan, bayi itu mati akibat dari balasan penolakan Khairudin untuk menerima hantu raya bapanya. 

Rahsia sebenar tiada siapa pun tahu selain Khairudin. Kini dia sudah menghadap ilahi oleh trajedi tembakan oleh orang yang dipercayai Gekko. Siapa lagi yang tahu perkara sebenar??? Panglima HItam??

Bersambung..........

PANGLIMA HITAM - Part 6

Tiada ulasan: