Selasa, 6 Disember 2016

PENYERAHAN KUCING PERCUMA?! (SEDIH)

Dengan air mata aku memulakan dengan Bismillah. Sebak sungguh untuk memulakan cerita kali ini.
Bermula dengan Brody, kami sekeluarga gembira dengan kehadiran kucing setelah lama memujuk ibu ayah untuk terima ahli keluarga baru. Sejak kehadiran Brody, kesihatan Ibu bertambah baik (Ibu lemah jantung, injap bocor). Ajaib bukan, kerana makhluk Tuhan sempurna ni buat kami satu family gembira. Alhamdulillah.

Brody macam ada satu aura yang dia boleh ajak geng2 dia datang rumah makan dan tidur. Maka keturunan Brody semakin berkembang. Sehinggakan ada beberapa kucing datang beranak rumah kami. Kami positif, kami adalah orang terpilih untuk jaga mereka. Kami sayangkan kucing seperti ahli keluarga. Sakit, kami bawa jumpa doktor, mati kami tanam dengan hormat bukan buang seperti sampah. Allahuakbar, sayang tu anugerah terbesar pada kami sekeluarga.
Baru-baru ni 3 ekor kucing beranak serentak sebelum sempat kami mengumpul dana sekeluarga untuk kasi mereka (mandulkan). Bukan nak berkira namun, kami bukan keluarga yang senang, maka kami consider bulan demi bulan. 16 ekor masih bayi kami seronok syukur tak terkira. Namun kami jujur kami tak mampu jaga semuanya, plus dikawasan perumahan kami jiran-jiran sering memberi racun. Kami betul-betul takut untuk melepaskan kucing keluar. Jika terlepas, Allah je tahu betapa risaunya kami. Sudah beberapa ekor kesayangan kami mati dengan azab. Satu demi satu pemergian mereka bukan kerelaan kami. Sedihnya terkesan selagi kami hidup.

SEMUANYA KALAU.......

KALAU aku kaya, aku tak perlu kerja, jaga kalian semua sahaja
KALAU aku kaya, aku akan buatkan rumah khas untuk kamu semua untuk hidup bebas gembira
KALAU aku kaya, aku akan kasi semua, cukup vaksin dan keperluan kesihatan maksima
KALAU aku kaya, aku akan berikan makanan terbaik untuk kalian

 Memang tak sampai hati nak lepaskan diorang. Ya Allah siapa tak cair tengok baby mcm ni?


Sakit ke cacat ke hitam ke macam mana pun, sayang tu tak pernah berbelah bagi. 

Saya ada mencari beberapa tempat untuk penyerahan kucing, namun semuanya bukan percuma. Rm100/ ekor. Saya tidak mampu untuk RM1600 untuk kesemua penyerahan. Saya faham apalah sangat RM100 untuk seekor. Kerana penjagaan mereka memang makan kos. 

Namun sedihnya kami sekeluarga tidak mampu untuk harga itu. Kami terdesak untuk mencari keluarga angkat mereka sebelum ibu ayah saya ke Mekah tahun hadapan. Sebak, berat hati kami untuk menceritakan masalah ini. 

Kami sedaya upaya laksanakan amanah sebaik mungkin. Bagi sesiapa yang sudi untuk menerima anak-anak kami sebagai ahli keluarga baru boleh hubungi kami. 

Nadey - 0133947735

Tiada ulasan: