Jumaat, 23 Ogos 2013

SERAM: TRUE STORY THE CONJURING 2 (ANNABELLE DOLL)

Dems... bila aku tengok cite ni paling creepy damn horror adalah patung tu! dems Tapi patung sebenar dia...alololollo muke poker face sangat

Pastu pas abis aku tengok cite The conjuring aku pelik ape kaitan cite umah hantu mengamok ni dengan patung tu??? haaa xde kaitan. Dan cerita die tergantung...rupenya ade sambungan! Hah

Ok meh aku cite. Kes ini disiasat oleh pasangan Warren ni la pada tahun 70an. Kisahnya, seorang ibu pergi kedai antik, pastu die rase patung ni memang sesuai je ngan anak die...so beli dan hadiahkan pada anak die yang agak tua bangka tapi masih main patung (mayb anak die pelik gak mak die bagi patung kan). Masa tu anak perempuan (Donna) die student kolej jurusan NURSE dan menginap di satu apartment bersama roomate dia. Donna ni punya la happy kan ade patung die letak la atas katil dia. Dalam beberapa hari, Donna dan roomate die Angie rase macam seram pelik je ngan patung ni! Memula patung ni bergerak macam2 gaye sampai la sampai berpindah bilik bagai! 

Memula patung ni silang kaki (perghhh), pastu silang tangan kepit ke ketiak, kekadang bersilang ke atas...(dapat bayang x hantu ni macam model?). Berdiri, berlutut, dorang ni ade la try, macam mane patung nak berlutut ni...try2 patung tak leh stand...jatuh2...ade juga satu hari jumpe dia bersandar pada kerusi kat meja makan. Pastu dah tahan sangat, sebelum keluar die letak atas kerusi panjang...macam couch tu. Balik rumah patung tu atas katil siap tutup pintu lagi! Ade satu hari, dia jumpa ade kertas tulisan macam budak2 la...die tulis "HELP US" ada gak kertas die tulis "HELP LOU"

Satu malam, dia jumpa patung tu dalam keadaan ade titisan darah pada tangan dan dade...ok celah mane dapat darah tu? adakah die CHUCKY???
Perghhhh mase nampak darah tu dia rase patung tu dah seram tahap gile babi, maka die pergi la cari orang medium yang boleh contact dengan roh ni!. Bile jumpe je....orang medium tu cerita yang patung ni kene hantu Annabelle Higgins. Dia seorang budak yang menginap kat kawasan apartment....mayb dulu tempat die main2 la. Dia dijumpai mati betul2 kat bilik apartment die. So disebabkan dia suka ngan Donna dan Angie so dia masuk dalam patung tu!. Pas dengar cite sedih tu, si Donna ni kasi la die stay dalam patung tu (bangang abadi).

Ada watak tambahan, Lou. Mungkin boyfen Donna atau Angie atau memang besfren dorang. Lou ni memang tak berapa nak minat dengan patung2 ni, sebelum ni Lou ni gelak2 la kat Donna..."wat de hell ko dah tue kot main patung" haaaa macam tu kot!

Pastu, si Lou kene kacau la, banyak kali mimpi buruk tapi malam tu sampai kejang, dia sedar tapi badan tak leh gerak. Tengok2 ada patung tu hujung kaki dia (WTF). Pelan2 patung tu naik sampai ke dade Lou, pastu cekik leher sampai pengsan. Bangun pagi baru die sedo...pastu die memang tekad nak buang patung tu.

Satu hari, si Lou dan Angie tengah syok membace kat apartment tu. Masa tu Donna ni ada trip. So rumah tu agak sunyi tetibe dia dengar bunyi macam ade orang berjalan...ingat ade orang pecah masuk ke kan...si Lou ni berani pergi tengok, dia tunggu bunyi stop dia bukak lampu takde pe2. terpandang pulak patung tu macam kene baling kat tepi bilik...berderau darahkan. Dia dekatkan diri nak ambek la patung tu letak atas katil, tetibe die rase macam ade orang blakang dia. Bila pusing tak de pe2...Tibe2 je dia rase sakit gile kat dade, jerit2...bukak baju ambek ko, kene cakor dade taff die dengan cakaran 7 kuku.

Tapi cakaran tu hilang dalam masa dua hari. Pelik takde kesan luke ke...memang hilang gitu je. Mereka tekad nak jumpe Paderi, paderi ni pon pening mintak tolong Pasangan Warren ni datang membantu.

Bini Warren ni kan boleh tengok hantu, dia kata takde hantu Annabelle ni. Dia hanya hantu yang nak badan Donna sahaja. Dari post dulu KES EMILY ROSE setan iblis jin memang suka menipu. Dia lebih suka duduk dalam badan manusia supaya manusia leh buat kerja jahat dan same2 ke neraka kan. Haish sambung

Dalam perjalanan Warren selepas ambil patung ni kete pulak rosak. Pastu pas die simbah2 air holy kat patung baru die boleh sampai umah! Sampai kat rumah Warren pon, patung suke berjalan gak. Walaupun die letak dalam bekas istimewa patung tu selalu beralih.

Boleh la korang melawat Warren Occult Museum kat Moodus, US

Sebab tu ayah aku tak suka aku beli patung2 ni, paling tidak pon patung robot...sebab aku main sure berpisah badannya. Ustaz ada kata, tak masuk Malaikat dalam rumah yang ada patung!. Kalau ada patung kat dalam rumah, pindahkan patung ke luar rumah atau buang je. 

Dulu ayah kata, kalau nak juga patung teddy bear sayang nak buang kan,....cacatkan badan dia. dengan potong telinga ke...macam tu la...tapi aku tak brape sure nape ayah ibu aku cakap camtu!

Dulu ibu cerita, patung dia keluar lipan bagai. Arwah Toki bako patung tu. Tapi seyes gak, dulu kan ade patung baby kalo kite baringkan dia...mate die tertutup kan....kalo die baring bukak mate...ok seram.

So kalau leh anak2 nak patung, beli la mende lain!...tanah liat ke...lukisan ke...pedang ke...hah!! banyak je mende yang boleh buat kanak2 berimiginasi.. Tak seram ke anak2 cakap sorang2 dengan teddy bear?? So better tak payah beli patung! Senang

7 ulasan:

NurziahYahya berkata...

Salam Nadey,

Akak tertunggu-tunggu entri ni lepas baca entri The Conjuring ;)

Best! Sama la minat kita eh. Rajin betul Nadey cari + korek info pasal dunia mistik. Syok baca :)

- Ms NURY -

eton berkata...

serius org baca separuh je mlm td pastu scroll ke bawah ade pulak benda tu.. lg la terus tutup page akak.. huhuh giler seram..

Siti Nadey berkata...

@kak nury

hahahah sy suke bace unsolve cases. Kes bunuh2 saiko2 hantu2 ni hahaha

@eton
ahhahaha gamba tu tak seram sangat ade yg lagi seram !hahaha tapi cuak nak masukkan

azizah nassir berkata...

mcm mna nak tgok conjuring 2 tu?
ada link x??

Siti Nadey berkata...

@azizah
awak boleh tengok kt Utube Malaysia atau boleh download byk link

Tanpa Nama berkata...

Patung barbie boleh beli ke

Tanpa Nama berkata...

Klau kita sayangkan patung tu..nanti dia jadi baik ke jahat?