Selasa, 17 Mei 2016

TABIAT ‘ISTIMEWA’ PEMANDU WANITA

Kini kita boleh lihat, rata-rata pengguna jalan raya kebanyakannya merupakan pemandu wanita. Pernah anda dengar kemarahan pemandu-pemandu yang memberi stigma yang sama iaitu “pemandu wanita la kalau begini! Lain tak bukan, perempuan yang bawa kereta begini!”. Banyak perbezaan pemandu wanita dan lelaki serta pelbagai ragam di jalanan berpunca daripada pemandu wanita. Adakah kenyataan ini benar atau stigma buruk semata-mata pada kaum wanita bahawa mereka merupakan antara pemandu yang berbahaya atau sebaliknya?  Ini kerana wanita memang kaum yang sangat istimewa. Kita boleh perhatikan beberapa tabiat yang menguatkan lagi penyataan wanita ini adalah pemandu berbahaya.
1.       ‘Zero’ pengetahuan tentang kereta
Saya yakin, tidak ramai wanita yang sentiasa memeriksa kondisi minyak hitam, angin tayar lagi-lagi pada tayar ganti, air dan banyak lagi. Tidak ramai wanita yang reti untuk menukar tayar dengan sendiri. Malah ada yang tidak pernah tahu setiap kereta sedia ada mempunyai peralatan lengkap untuk menukar tayar. 
2.       Posisi kedudukan tempat duduk pemandu
Ramai di antara pemandu wanita yang membuat posisi kedudukan pemandu amat dekat dengan stereng kereta. Bagaikan mereka tidak bersandar dengan selesa. Jarak tempat duduk dan stereng harus dalam keadaan selesa. Makin dekat kedudukan dengan stereng dan cermin kereta memberi impak ‘viewing’yang berbeza, maka ia akan lebih merbahaya kepada pemandu jika berlaku sebarang kecemasan.
3.       Kaki untuk tekan pedal minyak dan pedal break
Ada pemandu termasuk saya, merupakan pemandu yang menggunakan kedua-dua belah kaki menekan pedal minyak dan break (kiri untuk pedal break dan kanan pedal minyak). Menurut tenaga pengajar kelas memandu, memandu dengan cara begitu sangat berbahaya jika berlaku kecemasan, kedua-dua kaki boleh menekan break dan dalam masa yang sama menekan pedal minyak juga. Kemalangan akan lebih serius jika perlakuan seperti itu berlaku.
 4.       Minyak dua bar
Wanita terkenal dengan sikap ‘insecure’. Mereka akan membayangkan kesulitan yang bakal dihadapi  jika kereta kehabisan minyak. Biasanya mereka akan kalut mencari stesen minyak jika lihat minyak pada paras 2 bar. Apabila sudah kalut, pemanduan tidak boleh fokus. Tapi jelas, jarang kita lihat pemandu wanita yang membiarkan tangki minyak sehingga kering.
 5.       ‘Parking’
Ini masalah terbesar. Lagi kalut jika sedang memakir kereta terdapat deretan kereta menunggu ruang laluan. Masa ini wanita akan kelam-kabut dan biasanya membuat banyak kesilapan. Akhirnya, mereka akan keluar dan meminta bantuan untuk memakir kereta. Lawak bukan? tetapi ini realiti.
6.       Tahap Kelajuan
Wanita adalah kaum yang berdisplin. Mereka amat peka pada had kelajuan lagi-lagi jika melihat polis. Paling haru adalah memandu dengan perlahan di laluan laju. Ini akan mendatangkan kemarahan kepada pemandu lain.
 7.       Isyarat ‘signal’
Mungkin wanita mempunyai jutaan perkara yang perlu difikirkan, maka memberi isyarat signal adalah masalah bagi kebanyakan pemandu. Ada juga yang masih keliru signal kiri dan kanan malah ada juga yang masih keliru signal dan wiper.
 8.       Memotong
Memotong atau memintas kenderaan.  Saya pernah menaiki kenderaan rakan saya yang suka dengan kelajuan. Dia cekap membawa kereta dengan laju tetapi setiap kali memintas atau memotong kenderaan dengan jarak terlalu dekat dan tajam. Maka ia akan memberi  impak kepada penumpang ke kiri dan ke kanan. Perlakuan memotong dengan cara begini bukan sahaja memberi kesan pada penumpang malah pada kereta yang dipotong mungkin terkejut dengan tindakan drastik pemandu yang memotong. Keyakinan dan keberanian juga amat penting. Sikap wanita yang teragak-agak untuk membuat keputusan spontan kebanyakan mengundang bahaya semasa memotong.
9.       Memandu dengan kasut tumit tinggi
Wanita dan kasut tidak dapat dipisahkan namun memandu dengan memakai kasut tumit tinggi sangat merbahaya. Memandu dengan tapak yang tebal atau tidak sekata akan membuatkan kita sukar menganggarkan tekanan pada pedal. Tumit yang tinggi akan menghadkan ruangan rehat pada kaki pemandu.
10.       ‘Make-up’,  selfie dan telefon bimbit
Saya sering melihat pemandu wanita memakai alat solek semasa berhenti di lampu isyarat dan menunggu hon dari kereta lain untuk memberi petanda lampu isyarat sudah hijau. Ada juga yang berani membuat perkara sebegitu semasa memandu. Biasanya make up, selfie dan melihat telefon bimbit adalah perkara paling biasa kita dapat perhatikan. Perbuatan tidak fokus sebegini dapat membahayakan nyawa diri sendiri dan orang lain. Sesaat terlepas pandang dari fokus pemanduan boleh mengundang pelbagai musibah sekelip mata

Adakah anda dalam kategori wanita-wanita istimewa seperti di atas? Jika tidak, maka nasihat- menasihati sesama anda dan orang yang tersayang agar menjadi pemandu yang berhemah. Anda boleh berkongsi pengalaman diruangan komen di bawah.

Tiada ulasan: