Khamis, 16 Mei 2013

HOW TO MOVE ON FROM FRUSTRATED.

Ok...haritu aku just post tumblr tapi hari ni nak menaip!

Aku buntu, serabut giler, tak pasai2 marah orang tak berdosa, banyak usehe dah aku buat nak lupekan kesedihan kan....maka aku google la....how to move on...

1) Google: Let's Face it 
Nadey: Redha.....Terima......tu perkara yang paling lambat nak serap dalam jiwa. Kalau ada rejeki ko boleh jumpe pengganti dengan cepat maka ko takde la pikir pasai masalah lampau sangat. Tapi untuk orang macam aku....dah usehe nak cari pengganti tapi takde rejeki, keredhaan untuk menerima yang kita sudah kene buang, sudah ditinggalkan....repeating day by day. Maka, bagi orang macam aku kene usehe gile sikit...

2) Google: Dont try and let go
Nadey: Jangan cube nak masej lagi......kene lepaskan....kene ingat kalau kita masej lagi la die rase beban....tapi pada awal2 tu kalau terlajak masej la kan konon.....percaya la....bila kita tak masej orang yang kecewakan kita...sure die akan rasa yang kite sudah ada life baru....so hidup die boleh tenang. That's why ada orang cakap, kalau sayang lepaskan....biar dia hidup bahagia....ayat sedih kan....kan...kan...Untuk orang macam aku....pada awal aku dah delete semua contact number, tapi orang tu datang balik katanya as a friend....so hati kecil aku kata ini harapan. Sebenarnye itu racun. Kalau boleh jangan accept langsung call yang mencurigakan...ye tahu hati meronta2 tapi percayalah semua itu racun nanti makan diri.

3) Google: Delete, and delete
Nadey: Dalam proses recovery ni, kalau boleh setiap mase nampak orang tu....dalam bilik nampak barang-barang yang pernah diberi oleh orang itu.....gambar2 kami.......sampaikan ape yang kami berborak dalam ym pon aku simpan. MAKA jangan lah sayang, delete semua....delete....buang2...kalau sayang nak buang letak dalam kotak atas almari....bertahun pas tu kalau terbukak sure kita akan senyum je....kenangan!Memang susah nk buang gambar semua la....tapi pikir keadaan meroyan kita nanti....demi kebaikan masa depan...pls buang 

4) Google: Write all your feeling 
Bila kita dalam emosi....nak mengadu kat kawan bukan semua paham ape yg kita rasa, maka luahan dari segi penulisan menzahirkan emosi, itu salah satu luahan positif.....luahkan semua...tapi bagi yang Islam...of course mengadu pada Pencipta adalah ubat yang mujarab. Kalau ada blog...tulis kat blog....biarlah orang annoying ....jangan malu. Allah swt beri ujian kepada kita....kita orang terpilih untuk diberi ujian kesedihan ini....so jangan malu sangat.....dan jangan compare hidup kita dengan orang.

5) Google:  Music
Nadey: betul, tapi jangan dengar lagu sedih...jangan dengar lagu bruno mars, haaaa jangan dengar lagu KOREA, indonesia.....haaa lagu dorang banyak jiwang juga. Bagi aku...aku dengar lagu band2 KPOP yang rancak, LINKIN PARK, MY CHEMICAL ROMANCE, SLIPKNOT, KORN.....EPICA...lagu yang rock gile kan

6) Google: Try new activity
Nadey: busykan diri......aku macam dulu jugak....tapi aku bzkan diri aku dengan tengok cerita korea....tapi kalau cerita korea yang sedih2 ni....memang payah la....tapi aku elak sikit. Aku tengok Running man....ala reality show mane2 la yang kelakar....asyik gelak je

7) Google: Meet someone new
Nadey: YEs....ini yang aku tengah try, walaupon dah bertahun aku try, banyak kali putus asa. Tapi demi masa depan, aku positif....aku try semua...walaupon orang kata terdesak ...aku peduli apa....susah senang aku nak lupakan kesedihan orang tak tahu kan....takpe...aku tak akan berhenti usehe...tengok borang JOM KAHWIN CAMPUR...kt blog revert muslim.....haaa aku isi je...sebab dari pandangan aku...semangat mualaf untuk belajar agama lagi mantap berbanding orang macam aku yang lahir2 je melayu dan Islam. Pastu kawan aku putri, suh gune WeChat ....cari kenalan baru...aku try tapi so far aku tak pernah reply....sebab yang add aku sume jantan gatal kebanyakan Indian n Chinese tua....LOL....kalau orang berkopiah add sejuk jugak perut.....haish tak kesah la ape pun cara masing2....positif dan istiqamah...ini usehe selain dari berdoa saja.

Aku tau post aku tak berguna sangat pon, kepada orang yang senasib macam aku....jangan lah kita compare dengan life orang lain....dia kurus n cantik sebab tu die senang dapat pengganti dan kahwin....sebenarnye kita tak tahu ape yang Allah duga dia....maka positif dan usehe dengan cara kita. Jangan rasa dengan bunuh diri, orang yang tinggalkan kita akan suka kita jugak akhirnya...puih takde!!!! Move on and get a life....


2 ulasan:

★bintang★ berkata...

aku suka entri ini sesangat!!!
senang cakap tapi susah nak buat. sebab banyak yang aku tak mampu nak buat. haihh. tapi tak bermakna tak bole buat kan. go lalink go! :)

Siti Nadey berkata...

yes, kite je boleh selamatkan diri kita,....try smpai berjaya ok!